063 L B N/T Dominik Strzebak - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

063 L B N/T Dominik Strzebak

Liczba wyświetleń: 2034·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Memphis Kraków

14 lut 2010, 22:19 063 L B N/T Dominik Strzebak  (#1)  

Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post mimo, iż forum śledzę od dłuższego czasu. Kilka słów o sobie, akwarystyką interesuję się już od dziecka, jak większość również ja zaczynałem od malutkiego zbiornika, w którym pływała zdecydowanie za duża ilość ryb wielu gatunków:P Później przechodziłem przez akwarium ogólne, pyszczaki, aż kilka lat temu w Internecie natknąłem się na prace Takashiego Amano. Zakochałem się w zbiornikach roślinnych. Obecne akwarium jest drugą próbą zmierzenia się z roślinami, jednak ciągle traktuje je jako swoisty poligon eksperymentalny. Zbiornik przechodził kilka faz nawożenia na różnych produktach, testował wiele roślin i przede wszystkim uczył i ciągle mnie uczy akwarystyki roślinnej bo przede mną jeszcze długa droga, pozdrawiam i zapraszam do komentowania

Dane zbiornika:

Wymiary: 60X30X35 63 L brutto

Oświetlenie: Lampa Atman DR-60 2x15 W Arcadia Freshwater, Arcadia Orginal Tropical

Nawożenie: obecnie Easy Life Carbo 1,5 ml codziennie, makro KNO3, Kh2PO4 2x w tyg, Mikro Tropica do podmian

CO2 była bimbrownia: - obecnie tylko Easy Life Carbo

Podłoże: Biogrunt przykryty floranem Filtus

Parametry wody nie mierzę

Temperatura: około 24C

Filtracja: Hagen AquaClear 30 gąbka plus ceramika

Flora:

Cryptocoryne sp. Brown
Cryptocoryne wendtii green
Micorosorium pteropus Philipie
Microsorium windelov
Vallisneria Nana
Weeping moss ? pod taką nazwą kupiłem, ale nie jestem pewien
Java moss

Fauna:

Paracheirodon axelrodi
Otocinclus affinis
Caridina multidentata
anentome Helena

Memphis
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Memphis Kraków

14 lut 2010, 23:33   (#2)  

Przez pomyłkę zamieściłem dwa takie same tematy, ten sam temat znajduję się również w dziale nasze akwaria, przepraszam za zamieszanie prosze o usunięcie tego tematu

Memphis

Be-Pio Lublin

20 mar 2010, 13:12 Lampa  (#3)  

Cześć
czy możesz napisać na jakiej wysokości masz jarzeniówki od lustra wody.
Napisz jak Cie się sprawdza ta lampa, bo to chyba jest Hailea.
Czy jest możliwość sterowania oświetlniem (dwie oddzielne listwy) przez czasomierze.
Chcę zmienić swoje światło na podobne jak Ty masz.

dzieki i pozdrawiam
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

pawel_ok lubelskie

20 mar 2010, 15:53 Re: Lampa  (#4)  

Be-Pio napisał(a):Cześć
czy możesz napisać na jakiej wysokości masz jarzeniówki od lustra wody.
Napisz jak Cie się sprawdza ta lampa, bo to chyba jest Hailea.
Czy jest możliwość sterowania oświetlniem (dwie oddzielne listwy) przez czasomierze.
Chcę zmienić swoje światło na podobne jak Ty masz.

dzieki i pozdrawiam

To jest Atman DR60, posiadam taką samą.
Swietlówki są ok 7,5 cm od górnej krawędzi zbiornika, bo odnośnie lustwa wody to zależy ile kto naleje do zbiornika. Dodatkowao "rury" są oddzielone od wody szybką - coś w rodzaju pleksi.
Obydwie świetłowki są podłączone pod jeden kabel zasilający - czyli jeden wyłącznik czasowy. Możliwość osobnego włączania / wyłanczania świetlówek to tylko "ręcznie" dzięki wyłącznikom na obudowie.
Ogólnie lampa dobrze wykonana i estetyczna. Jedynie środek mozna zmodernizaować - t.j wymienić stateczniki na elektroniczne T8, lub przerobić na świetlówki na T5.
Pozdrawiam, Paweł

pawel_ok
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: lubelskie

Memphis Kraków

20 mar 2010, 17:02   (#5)  

Witam, kolega wyżej napisał chyba wszystko co Ci sie może przydać odnośnie lampy, ja osobiście jestem z niej zadowolony i mogę polecić, jednak chyba nie ma ich juz w sprzedaży, mój egzemplarz zakupiłem na allegro, pozdrawiam

Memphis

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

IAPLC 063 - 120x45x45cm (243l)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 480
063.png

15l Cube - Dominik Krawczyk

Gość w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1517
Witam serdecznie chciałbym wszystkim forumowiczą (forumowiczom, nie wiem jak to sie pisze xD) przedstawić mój mały baniaczek. Akwarium było zalane we środę wieczorem ponieważ w tym dniu oczekiwałem ...

063l - Dominik Boroń Iwagumi-Ryboku Fotorelacja z zalewania

zyzko w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8818
Witam. nadszedł czas na nowe nie za duże akwarium 63 litrowe. Było wiele pomysłów na aranżacje. Jednym z nich było Iwagumi oraz ryboku. Nie moglem sie zdecydować które bardziej wiec, nadszedł czas na ...

[112L][Roślinne] Dominik Boroń "W drodze do roślinnego

zyzko w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3441
Zbiornik: Akwarium 84x32x40 cm (dł. x szer. x wys.) pojemność ok 112l. Oświetlenie: Lampa 4x24W T5 Światło świeci od 10.00 do 20.00 Filtracja: Filtr wewnetrzny AQUAEL model UV500 Filtr zew...

Statystyki

Ten temat przegląda 831 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 831 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.