kinlej1 napisał(a):Prosze o informacje...Jak jest z ziemia ogrodowa w akwarium? Jakie jest jej zastosowanie i kiedy sie ja stosuje. Co z nawozeniem srodkami lub innymi dodawanymi pod zwir.
Prosze o porade ktore wybrac, jak sie ma wybor do czystosci zbiornika i rozwoju roslin. A co z glonami?
dziekuje
Na początku lektura: (szukanie nie boli)
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954&postdays=0&postorder=asc&highlight=ziemia&start=0
Ja posiadam takowe akwarium i jestem zadowolony, ziemia to znakomite
podłoże dla roślin. Stosować można ją zawsze. W przypadku ziemi nie ma potrzeby dodawać jakiś dodatkowych środków do podłoża, jest ona w pełni wystarczająca. Jednakże w przypadku mocnego oświetlenia konieczne może być dodatkowe nawożenie CO2 i innymi pierwiastkami.
Możesz pomieszać ziemię z tofrem i piaskiem. Na dno dać 2 cm warstwę gruntu i przykryć 4-5 cm warstwą żwiru. Ziemię nie usypuje się do ścian akwarium. Dodatkowo można przykryć ziemię siatką, która ją zabezpieczy przed przedostaniem się do słupa wody w przypadku ryb przekopujących podłoże, jednakże utrudni to przesadzanie roślin.
Glony?? Raczej nie grożą od ziemi, no chyba że się przedostanie na powierzchnię żwirku, ale to mało prawdopodobne.