Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Powoli się przymierzam do kostki 70x70x70. Będę chciał zrobić maksymalny minimalizm i pochować wszystko co się da. Węże będą wychodziły z blatu. Jaka powinna być odległość aby szklane rurki wisiały pionowo i nie odginały się. Teraz używam plastików, które wiszą same bez żadnych przyssawek i nie wiem jak szkło by się zachowało w taki sposób. Proszę o opinie i rady jak zaprojektować otwory w blacie (w jakiej odległości od akwarium).
Pozdrawiam,
Wojtek
-
wojtek1980
●
wojtek1980 napisał(a):Witam,
Powoli się przymierzam do kostki 70x70x70. Będę chciał zrobić maksymalny minimalizm i pochować wszystko co się da. Węże będą wychodziły z blatu. Jaka powinna być odległość aby szklane rurki wisiały pionowo i nie odginały się. Teraz używam plastików, które wiszą same bez żadnych przyssawek i nie wiem jak szkło by się zachowało w taki sposób. Proszę o opinie i rady jak zaprojektować otwory w blacie (w jakiej odległości od akwarium).
Pozdrawiam, Wojtek
Ciekawe rozwiązanie,tylko skąd ukradłeś mój projekcik na 118L
sam planuje właśnie coś identycznego,lecz u mnie zastosuję stałe rury wychodzące z blatu,bez dodatkowych elementów ;jak szklane rurki,lub plastikowe.
A szafkę już zacząłem robić,no? prawie identyczną,tylko ściana z tył pokrywa zbiornik tak na całości by tło było oddalone o 8cm.
-
Gość
●
Usunięto użytkownika 14432
@Wojtek,
Zdjęcie się nie ładuje. Możesz poprawić ?
-
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej,
Zdjęcie jest na serwerze RA a nie na jakimś imageshacku ........
Wojtek
-
wojtek1980
●
Cześć, fota nadal się nie ładuje
A jaki aranż do tej kostki planujesz ?
Fakt, że nie widziałem jeszcze projektu 70 x 70 x 70 i może się mylę, ale moim zdaniem wymiary zbyt duże jak na kostkę.
Po pierwsze, samo ustawienie akwarium: A) raczej do dużego salonu; B) raczej centralnie w pomieszczeniu. Ustawione pod ścianą czy nawet w rogu pokoju nie będzie miało sensu.
Po drugie jaka roślinność do baniaka 70cm wysokości ?
Sam właśnie odpalam "prawie" kostkę 50 x 60 x 50 i wydaje mi się olbrzymie
Coś ruszyłeś dalej temat ?
-
●
Ja mam teraz kostkę 55x55x55 i jest niemała. 70cm musi być ekstra! Na czym będzie stał zbiornik? Na jakiej wysokości szafce/postumencie? Pamiętaj o pracach pielęgnacyjnych, żeby Ci ręki starczyło  . Jak nie, to zawsze pozostaje stołeczek  Polecam oświetlenie HQI 150W.
Pozdrawiam
-
mareecki
●
- Ranga: Poznaje temat
Wojtku,
kostka w tym rozmiarze to będzie prawdziwe wyzwanie- szczególnie jeśli chodzi o regularne prace pielęgnacyjne, przycinki. Żarnik 150W będzie jak znalazł- sprawdził sie w mojej poprzedniej 55x55x55 znakomicie. Tu pomimo ponaddwukrotnie większej objętości zbiornika będzie w sam raz.
Jeśli chodzi o rurkę - ok. 1,5cm od scianki zbiornika do jej osi.
Powodzenia.
Partner roslinyakwariowe.pl  
-

Radek Baszak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Będzie to 90x60x45 OptiWhite od Diversy - 243 litry, szyba 10 mm. Do kompletu szafka od tego samego producenta. Oświetlenie na razie Chihiros B90 47W 90-110cm. FIltr Ultramax 1500.
Rozmiar idealnie ...
Witam
Postanowiłem w końcu spełnić swoje marzenie akwarystyczne i postawić duże akwarium :D .
Cały projekt zaczął się bardzo niewinnie od dość krótkiej przerwy w zleceniach i nadmiarem wolnego czasu ...
Witam ponownie po latach przerwy tym razem pod nowym Nikiem bo do starego jak i poczty e-mail zapomniałem hasła :-).
Przesiadam sie na mniejsze akwarium a mianowicie o wymiarach 80x50x60.
Technika:...
Czesc,
po 10 latach powrot do akwarystyki.
Zbiornik 90(sz)x45(gl)x60(wys). 243L.
OptiWhite 10mm
Umiejetnosci amatorskie. Narazie zbiornik gotowy do posadzenia. Obecnie zalany woda. Wymiana 95% co 2-gi...
Kilka tygodni za nami ;)
Zbiornik wystartował metodą ciemnego startu ( DARK START method) , całość zalana bez roślin zaciemniona z uruchomionym filtrem na 3-4 tyg. Przez ten okres codziennie podawane ...
Projekt ZEN - zdobyczny ekwiwalent niskobudżetowy
Nie litrażowałem ale około 7 litrów pojemności.
Znalezione na śmietniku bo ktoś tak dbał, że uschły mu zamknięte w tym szkle rośliny. W komplecie je...
Witajcie,
minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :)
Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
Akwarium: 120x50x50 10mm OptiWhite
Filtracja: Eheim 2075, 2078
Oświetlenie: 4x54W Narva T5 Daylight 865 6500K, 2x18W Aquael Leddy Tube Retro Fit Plant 8000K
Podłoże: Tropica Aquarium Soil 4x9l
CO2: bu...
Zainspirowany projektem ADA DOOA czyli dla niewtajemniczonych akwa-terrarium, postanowiłem zbudować swój projekt całkowicie od zera.
Szafka powstała w zasadzie na butlę CO2 która jest duża, więc i sz...
Witam. Przyszedł czas na zmianę w 60-ce póki co przedstawiam aranżacje. Myślę że dzisiaj wieczorem bądź jutro dojdą rośliny.
Wymiary zbiornika - 60x30x36
Hardscape - seiryu stone
|
|