|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Kupiłem ostatnio w KAKADU jakieś kamyki (nie było nazwy co to jest a sprzedawca oczywiście nie miał pojęcia). Ja też nie wiem co kupiłem. Zbliżone są wyglądem do manten stone. Potraktowałem je octem i zaczęły po polaniu lekko syczeć ale nie pieniły się, w kilku miejscach były widoczne malutkie delikatne bąbelki. Czy mogę je włożyć bez obaw do przyszłej kostki czy syczenie od razu je dyskwalifikuje i lepiej nie ryzykować i jednak kupić oryginały manten. Nie ukrywam że bardzo podobają mi się te prawdziwe manteny.
-
gripen
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ząbki
wrzuć kamienie na kilka dni do destylki i zrób pomiar, przed i po
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Jak masz tylko kilka niewielkich kamieni, a duże akwarium z dobra filtracją i nie zaniedbujesz podmian wody to w czym ci mają te kamienie zaszkodzić wkładaj i nie martw się 
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
-

mikit
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Biała Podlaska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Testów jeszcze nie posiadam, na razie pomału zaczynam kompletować sprzęt do przyszłego akwa. Będzie to kostka 30x30x30 a kamienie są 2, wielkości pięści. Jeśli to wapienie to będą powodować wzrost twardości wody (ale nie pienią się). Czy bez testów po wcześniejszym opisie ich reakcji na ocet zostawić do kostki je czy nie ryzykować z nimi nie przeprowadziwszy wcześniej testów na twardość?. Moja wiedza na temat chemii w akwarystyce jeszcze jest znikoma stad nie wiem co zrobić z tymi kamykami.
-
gripen
●
- Miasto: Ząbki
Z orginałami Manten,Seyru itd tez sa problemy z oddawaniem wapnia do wody lecz jest to zalezne od temperatury otoczenia w jakim sie znajduja
W moim przypadku 22 C i nie mam zadnych zmian w parametrach przy Seyru Stones
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
Ostatnio edytowano 10 lut 2010, 13:42 przez adriaco, łącznie edytowano 1 raz
-

adriaco
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Norwegia
Adamynas napisał(a):wrzuć kamienie na kilka dni do destylki i zrób pomiar, przed i po
skoro do "destylki" to pomiary "przed" będą równe zero więc ten pomiar można spokojnie pominąć...
-

Alianora
●
- Miasto: Skierniewice
-
no w sumie masz rację o ile destylka to rzeczywiście destylka
zmierzyć nie zaszkodzi
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Powiązane tematy
Witam
Akwarium OptiWhite Diversa 60x30x36 64litry
Oświetlenie Twinstar 60B 30 Watt, Invital tuba WRB 13,2 Watt
Filtr kubełkowy Tetra ex 700 plus
CO2 butla 2kg ,Invital reduktor z , elektrozaworem i l...
Hej
MJ się postarał. ?si=Ir9nMspFDuRxfMhg
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Hej
Nowa lampa firmy Diversa. &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge
Hej
Test Zenona. ?si=qcq3ychPHh5PldrQ
Od jakiegoś czasu użytkuję tę lampkę.
Dla swoich potrzeb zrobiłem trochę testowych zdjęć. Na stronach producentów czy sklepów często są tylko lakoniczne informacje na temat danego produktu. Trzeba dz...
2.jpeg
Kamienie Dragon Stone (Smocza skała) oraz Scenery Stone użyte w aranżacji akwarium potrafią wznieść ją na kolejny poziom czyniąc atrakcyjniejszą i ciekawszą...
Czytaj więcej »
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
|
|