Witam

Aby otrzymac odpowiednie proporcje w nawozie ilość składników balansuje na granicy rozpuszczalności w wodzie o temperaturze pokojowej (20 stopni). Jesli rozrobimy w chłodniejszej wodzie to mogą być problemy z rozpuszczalnością. Cała sytuacja wynika z mojego błędu, gdyż nie umiesciłem info o tym na stronie i za to przepraszam. Błąd poprawiłem na stronie, a rozwiązanie to albo podnieść temperaturę wody w której bedziemy rozpuszczać nawóz (>20 stopni-temp pokojowa), albo dodać 50 ml wody (proporcje NPK nie zostaną zaburzone, tyle że troszke więcej trzeba będzie dawkować nawozu, aby otrzymać określone stężenie NPK).
Nie przechowywujemy nawozu rozpuszczonego w lodówce, gdyż sole te nie psują się, a dodatkowo dodany jest sorbinian potasu i kwas askorbinowy. Przechowywanie w lodówce może spowodować powstanie roztworu nasyconego i tworzenie się pieknych kryształków jak w poscie o KNO3

Ponadto na stronie poprawiłem błąd odnośnie przechowywania roztworu. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zamieszanie