Akwaruium Roślinne 150l POMOC POTRZEBNA - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwaruium Roślinne 150l POMOC POTRZEBNA

Liczba wyświetleń: 1037·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wygląd listy:
Witam,

jestem początkująca jeśli chodzi o aranżację akwarium dlatego chciałabym poprosić Was o rady i wskazówki co do roślin, nawożenia oraz naświetlenia. Może zacznę więc od nieco bardziej szczegółowego opisy mojego akwarium:

rozmiar 100 x 38 x 45 wysokości
filtr Eheim 2222
grzałka 150W
naświetlenie (na ta chwilę) 30W
najprawdopodobniej jutro zakupię jeszcze dodatkowo pompę napowietrzającą

Tak przy okazji akwarium jest na tą chwilę puste.

Tak więc już od kilku tygodni przeglądam strony wraz z różnymi aranżacjami akwarium i na tą chwilę mam już w głowie obraz jakbym chciała aby moje akwarium wyglądało, aczkolwiek potrzebuję kilku wskazówek. Mianowicie chciałabym stworzyć coś na wzór tego akwarium:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20936 (ostatnia aranżacja o nazwie forum mały rozmiar.jpg)

myślałam nad roślinami i chciałabym umieścić w moim akwarium te oto rośliny:

Fissidens albo Lilaeopsis brasiliensis aby stworzyć efekt 'dywanu' na całym dnie
Microsorum pteropus
Cryptocoryne crispatula var. Balansae lub Vallisneria neotropicalis
Echinodorus cordifolius

To sa rośliny które głownie biorę pod uwagę. W akwarium będą również gupiki oraz, jeśli uzyskam ładny trawnik z fissidens, cherry shrimps. Na środku akwarium pragnę umieścić kilka kawałków drewna a na tył chcę zakryć roślinami w stylu trawy (długie i wąskie). Przy korzeniach chciałabym zasadzić kilka Microsorum pteropus, wydaję mi się, że bedą ładnie kontrastować z zielenią. Myślałam również nad dodatkiem CO2 'własnej roboty', tzn. drożdże plus cukier lecz nie wiem czy będzie taka potrzeba.

Tak jak już napisałam wcześniej właśnie zaczynam stawiać swoje pierwsze kroki więc Wasza pomoc jest mi niezbędna. Bardzo docienie wszelkie wskazówki oraz porady dotyczące podłoża (chciałabym pokryć je czarnym żwirkiem dla lepszego kontrastu z zielenią) lecz nie wiem w czym podane wyżej rośliny będą rosnąć najlepiej. Co więcej nie jestem pewna czy wybrane rośliny będą dobrze współegzystować. Jeśli nie, bardzo proszę o zamienniki bądź dalsze propozycje co do roślin. Chciałam zwrócić uwagę, że potrzebować będę sporo kryjówek dla młodych rybek.

Tak więc podsumowując chciałabym was poprosić o rady co do roślin (zależy mi na takich które są dość łatwe w utrzymaniu), podłoża, nawozów, CO2 oraz naświetlenia. Bardzo dziękuję za podpowiedzi i wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam

Kasia

Kasia Dybalska
Ranga: Początkujący

pablo77 Raj

06 lut 2010, 21:27   (#2)  

Witam oświetlenie jest trochę za małe dołożył bym jeszcze jedną świetlówkę. Poczytaj o akwariach typu LT wydaje mi się że to najlepsze rozwiązanie dla ciebie na chwilę obecną.Mało światła, brak co2 , zwykła ziemia ogrodowa jako podłoze to główne cechy tego typu akwarium. Naprawdę polecam jako początkującemu.

pablo77
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Raj

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

3-metrowe akwarium roślinne w Białbymstoku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1183
Zapraszamy do obejrzenia.
lisbona.jpg

Lizbona - największe akwarium roślinne na Świecie

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 158 · Wyświetlenia: 112119
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/styczen/ada-lizbona-1.jpg Już niebawem będziemy mieli okazję obejrzeć największe na Świecie akwarium roślinne zaaranżo...
20151208_104210.jpg

Warszawskie ZOO - akwarium roślinne

yoyi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 30247
Wpadłem ostatnio do ZOO w Warszawie zobaczyć, co w trawie piszczy. Przyznam szczerze, że nowe akwarium roślinne robi wrażenie. Miałem szczęście być z samego rana, więc ludzi nie było za wiele a przy o...
maxresdefault-3.jpg

Akwarium roślinne z dyskowcami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1835
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Inspiracja: akwarium roślinne ze skalarami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3151
Aż miło popatrzeć :)
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11534
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1182
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

260L - pierwsze roslinne - saper

saper w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 23713
Start : 22.11.2009 Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html ) 121x(46-32)x64 - profil Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki. Podłoże : Aqua...

Wpływ hydroponiki na akwarium roślinne

Berlioz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8719
Zastanawiam się nad podłączeniem hydroponiki do akwarium roślinnego (akwarium na podłożu aktywnym). Mam jedną wątpliwość – czy rośliny z hydroponiki nie zachwieją parametrami wody? Rozumiem, że w typo...

Statystyki

Ten temat przegląda 534 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 534 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.