085l Green Hill - K.Nemo - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

085l Green Hill - K.Nemo

Liczba wyświetleń: 6723·Odpowiedzi: 23
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

05 lut 2010, 21:36 085l Green Hill - K.Nemo  (#1)  

Objętość: 85L
Wymiary: 70*35*35 - produkcja własna
Oświetlenie: 70W / HQI
Nawożenie: ADA Brighty K, Step I, Step II, ECA
CO2 - butla 6kg, / kostka lipowa
Podłoże: ADA Amazonia Soil 2x9L
Parametry wody:
PH 6,
KH 6
GH 7,
No3 5ppm,
Po4 0,2-0,3
Temperatura: -23*C - brak grzałki
Filtracja: Kaskada HBL 301.
Gatunki roślin: Hemianthus callitrichoides

Witam! Chcę przedstawić tutaj projekt mojego nowego zbiornika (wykonałem go od podstaw sam ponieważ cena była 2 razy niższa niż z sklepu)
Postanowiłem za namową Pana Piotra Baszczuckiego postawić na produkty z górnej półki.
I stało się: ADA, OW.
To dopiero początek więc jeszcze roślin widać, ale dodam je w miarę czasu
Moim marzeniem były góry w pokoju:
Obrazek

Zasypujemy:
Obrazek

Za pomocą specjalistycznej,unikalnej niebieskiej linijki równamy podłoże:
Obrazek

Pierwszy kamień:
Obrazek

Kolejny:
Obrazek

Kamień pomocniczy:
Obrazek
Ostatnio edytowano 06 lut 2010, 13:03 przez K.Nemo, łącznie edytowano 1 raz

K.Nemo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 lut 2010, 21:48   (#2)  

Heh miałem tę kaskadę w 25l. Masakrycznie głośna. Jak już zamierzasz mieć kaskadę to kup lepiej FZN-2.

Gość

05 lut 2010, 21:50   (#3)  

Wcale nie jest głośna - wystarczyło na szybie położyć ściereczkę żeby tłumiła drgania i nie brzęczało, docelowo będzie FZN - 3

K.Nemo

Dejvix Bydgoszcz

05 lut 2010, 22:00   (#4)  

zapowiada sie interesujaco, czekam na kolejne foty
Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... 210#291210

Dejvix
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

05 lut 2010, 22:09   (#5)  

Czy docelowo ma być henio :?: Masz zamiar pokryć nim całe akwarium? Będzie wygląć bardzo fajnie. Możesz napisać ile cm nad akwarium jest zamieszczona lampa?

bomboszek
Ranga: Początkujący

05 lut 2010, 22:12   (#6)  

K.Nemo napisał(a):Wcale nie jest głośna - wystarczyło na szybie położyć ściereczkę żeby tłumiła drgania i nie brzęczało, docelowo będzie FZN - 3

Mi się taka ściereczka przez noc przez drgania przesunęła i rano miałem pełno wody na podłodze :roll:

Gość

05 lut 2010, 22:31   (#7)  

bomboszek napisał(a):Czy docelowo ma być henio :?: Masz zamiar pokryć nim całe akwarium? Będzie wygląć bardzo fajnie. Możesz napisać ile cm nad akwarium jest zamieszczona lampa?

Tak, heniek ma stożyć łąkę - las - zależnie od punktu widzenia.
Lampa wisi 25cm nad lustrem wody
sekibun napisał(a):Mi się taka ściereczka przez noc przez drgania przesunęła i rano miałem pełno wody na podłodze Rolling Eyes

no to masz pecha, przyklej po prostu kawałek gąbki np kropelką i po kłopocie - naprawdę cichy, wada przez którą go wymienię to mała pojemność

K.Nemo

tabaluszek Mikolów

06 lut 2010, 16:30   (#8)  

chcemy więcej fotek ;p

tabaluszek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mikolów

06 lut 2010, 17:59   (#9)  

Proszę o cierpliwość, jutro dodam nowe zdjęcia.
Zastanawiam się, czy 2 kosztyki henia to nie za mało - więcej nie mogę dostać brak na allegro i w zoologach, więc czy jak kupię 20 kabomb to starczy? Tymczasowo do startu

K.Nemo

Usunięto użytkownika 14432

06 lut 2010, 19:13   (#10)  

Nareszcie doczekaliśmy się Twojej aranżacji.

Przyznam, że hardscape wygląda baaardzo obiecująco.

Mam tylko wątliwość czy zbocze nie jest zbyt ostre ? Czy podłożenie nie będzie się zsuwać (jak dodasz wody) ?

Jak duże są te skałki ? Czy one leżą na podłożu, czy są głęboko zakopane ?

Usunięto użytkownika 14432

06 lut 2010, 19:46   (#11)  

Akwarium zalane, fotki dodam jutro.
mmarek napisał(a):Nareszcie doczekaliśmy się Twojej aranżacji.

Uwierz, ja jeszcze bardziej nie mogłem się doczekać :wink:
Po prostu akwarium stałoo dobre 3msc zanim nazbierałem na ADA, HQI.
mmarek napisał(a):Przyznam, że hardscape wygląda baaardzo obiecująco.

Dziękuję,mi rówież przypadło do gustu, na początku zasnanawiałem się nad doliną "U" kształtną, ale skały nie mi pasowały.
mmarek napisał(a):Mam tylko wątliwość czy zbocze nie jest zbyt ostre ?

Nie nie jest, nie osuwa się dlatego, że w wnętrzu góry zakopałem płasko kamień - stworzyło to 2 góry jedna na drugiej, nic się nie osuwa. dodatkowo dodałem skałę pomocniczą, która powoduje, że największy kamień nie powoduje obsuwania się podłoża
mmarek napisał(a):Jak duże są te skałki ?

Ta największa około 1,5kg. mniejsza 250gr, i ta kwadratowa około 400gr
mmarek napisał(a):Czy one leżą na podłożu, czy są głęboko zakopane ?

Największy kamień leży prawie nie zakopany - luki pomiędzy skałą a podłoże zarośnie henio.
Najmniejsza skała także nie jest wkopana. Tylko ten gruby klocek.

Nowe fotki:

Obrazek

Na następne trzeba niestety poczekać, bo ze względu na zanieczyszczoną wodę marna jest ich jakość.

PS. Wytłumacz mi czemu mój temat na nie pokazuje się na stronie głównej forum - w liście "Ostatnie wypowiedzi na forum"?
Każdy inny mój temat i tematy w których ja bądź ktoś inny opowiedział to się tam pojawia a mój nie... - nie mogę rozkminić
Ostatnio edytowano 23 lut 2010, 10:00 przez K.Nemo, łącznie edytowano 1 raz

K.Nemo

10 lut 2010, 18:20   (#12)  

Coś nie tak z fotką, źle wklejony chyba adres.
Ja czekam na dużo zdjęć :)

bomboszek

19 lut 2010, 16:36   (#13)  

Kolejne fotki dodam już w następnym tygodniu, tym czasem potrzebuję pomocy przy wyborze filtra, ponieważ kaskada mnie zawiodła, szukamy kubełka do 200zl.
Co myślicie o używanych eheimach?
Ewentualnie Hydor? Co możecie polecić z tych do 200zl?

K.Nemo

19 lut 2010, 17:14   (#14)  

Do takiego akwarium to polecam Eheima 2224. Sam używam w podobnym litrażu tego filtra i jest rewelacyjny. Na Allegro można je kupić gdzieś za 200zł, ale trzeba się liczyć jeszcze z dokupieniem wkładów i ewentualną wymianą uszkodzonych części. Używam Eheima 2324 zakupionego na Allegro i oprócz dokupienia wkładów oraz zaworów nic nie trzeba było wymieniać. Filtr pracuje bardzo cicho i działa rewelacyjnie.

dreamwalker

19 lut 2010, 22:01   (#15)  

Ponieważ 2 koszyki hemiantusa to za mało, mam glony, oraz od 2 dni żółtą wodę, zacząć zaczadź od początku.
Rodzi się pytanie:
Czy mogę spuścić wodę do wiaderek, a amazoni nic się nie stanie jak wyschnie, nie pęknie

K.Nemo

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 23:51   (#16)  

Amazonia musi byc wilgotna.

Napisz jak dlugo swiecisz na starcie. Zaszczepiles bakterie nitryfikacyjne?

Prawdopodobnie problemem nie jest mala ilosc roslin, ale kiepska filtracja - wrzuc zdjecie zobaczymy co to za glony. Z roslin mozesz dorzucic cos szybkorosnacego - jakies rotale lub moczarki, wrzuc ogloszenie do dzialu gielda - kazdy z nas wysle Ci troche roslin zebys mial na start.

Pod jednym warunkiem - bedziesz cierpliwy jesli chodzi o Twoje akwarium i nie bedziesz bral udzialu w kazdej dyskusji jesli nie jestes pewien porad. Mozemy sie tak umowic? :)

p.s. ciesze sie, ze wybrales akwarium ze szkla OptiWhita - to calkiem inna bajka jesli chodzi o akwarystyke
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

23 lut 2010, 09:54   (#17)  

OK a więc przeleję ją do wiadra i będzie w wodzie cały czas, ale czy podczas tego manewru mi nie popękają te kuleczki?
Na starcie 6h - to już 3 tydzień chyba nie zmieniam, czasu bo glony są.
Tak zaszczepiłem - lejąc po gąbce kaskady oraz bezpośrednio do wody.

Piotr Baszczucki napisał(a):Prawdopodobnie problemem nie jest mala ilosc roslin, ale kiepska filtracja - wrzuc zdjecie zobaczymy co to za glony

Wisz raczej to mój błąd - 2 koszyki na tyle amazoni to za mało. nie dodałem tez moczarki i innych roślin które by wciągnęły nadmiar pierwiastków.
Co do filtracji to żenująca i dla tego kubełek musi być.
Glony to krasnorosty (Ps. Czemu są tak nazywane skoro nie są czerwone - krasne?? tylko szare). Spider wyjaśnił mi: że to skutek skoków lub niedoboru co2. Mam 6kg, rozpylane przez kostkę, ale zgodzę się z nim, że gaz ucieka szybko do góry i w eter..
Do tego podmiany co 3 dni po 50% robiłem, i to pewnie też miało wpływ na jego poziom.
- i słuszna hipoteza, ponieważ po 2-3 tygodniach nadal nie widać jak rośliny produkują tlen.

Co za tem zrobiłem:
Wygrzebałem z szafki stary poczciwy fan micro.
Ma on głowicę która zasysa powietrze, tyle że ja podłączyłem tam co2. Muszę powiedzieć że mgiełka jest jeszcze drobniejsza niż z kostki, a dzięki strumieniowi z dyszy bąbelki są rozsyłane po całym akwarium. - Nawet widać jak znikają bo się rozpuszczają, czego nie było przy kostce lipowej.
Oczywiście jest to rozwiązanie zastępcze. Docelowo będzie termo reaktor - do tego też przyda się kubełek.

Piotr Baszczucki napisał(a):Z roslin mozesz dorzucic cos szybkorosnacego jakies rotale lub moczarki, wrzuc ogloszenie do dzialu gielda - kazdy z nas wysle Ci troche roslin zebys mial na start.

Pod jednym warunkiem - bedziesz cierpliwy jesli chodzi o Twoje akwarium i nie bedziesz bral udzialu w kazdej dyskusji jesli nie jestes pewien porad. Mozemy sie tak umowic? Smile

Ok.

Piotr Baszczucki napisał(a):p.s. ciesze sie, ze wybrales akwarium ze szkla OptiWhita - to calkiem inna bajka jesli chodzi o akwarystyke

Też nie żałuję, przy takim wydatku jak HQI, ada to grzechem było by użyć floatu.

Zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze easy carbo - na wszelki wypadek, jakby dalej było za mało co2.

Co do roślin to zastanawiam się nad wrzuceniem ot tak po prostu rogatka, cabomby.
z 30 sztuk.

PS.
Za cholerę nie potrafię odnaleźć guziku: usuń post - bo chciałem posprzątać tutaj i posklejać te wypowiedzi moje jedna pod drugą - było tak bo nikt nie odpowiadał.
Pomożesz?
Ostatnio edytowano 25 lut 2010, 14:19 przez K.Nemo, łącznie edytowano 1 raz

K.Nemo

25 lut 2010, 11:25   (#18)  

W końcu można obejrzeć Twoje akwa. Zapowiada się fajnie, wrzuć jakąś fotę to chętnie zobaczymy co u Ciebie słychać :)

K Nemo a jak Twój sklep int? Pracuje?

kkobus1
Ranga: Stały bywalec

25 lut 2010, 11:52   (#19)  

Jak pisałem wyżej, zaczyna od nowa bo miałem zakwit - sesja = brak czasu dla akwarium.
Jeszcze raz zaleję, posadzę hemiantusa, ale w większej ilości.
Nadal czekam aż ktoś da mi roślinki na start - w dziale giełda.

K.Nemo

01 kwi 2010, 23:22   (#20)  

I jak? Zbiornik zalany?

Gość

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 24 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Galeria Green Aqua - przegląd lato 2026

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 370
YouTube

Film Warsztaty z Yusuke Homma w Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1606
Hej Ciekawy film jak zrobić aranż. Yusuke Homma podaje dużo trików, ponadto przedstawia jego relację jako ucznia z Takashi Amano. ?si=Cm013vYTzV8H1Lxu
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1563
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
YouTube

Film Ciekawy aranż made in Green Aqua

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1732
Hej Miłego oglądania - są napisy po polsku. ?si=WCc-WQrjpP1ilWgp
YouTube

Film Green Aqua poradnik początkującego Aquascarpera

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1011
Hej Pokazane jest na filmie jak założyć fajny aranż. Warto włączyć napisy ( jest po polsku). ?si=KsAHp7w6qJLJfCQl
YouTube

Galeria Green Aqua - jesień 2024

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1194
Zapraszamy do obejrzenia, może wypatrzycie coś interesującego.
YouTube

Akwarium domowe Gary'ego (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1645
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Styl indonezyjski - akwarium Green Aqua na konkurs

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3270
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Przegląd akwariów Green Aqua

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1493
YouTube

Zbiornik George'a farmera w Green Aqua

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1755
Zbiornik George'a farmera w Green Aqua założony na roślinach duńskiej plantacji Tropica. Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Statystyki

Ten temat przegląda 311 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 311 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.