Podłoża do zbiornika JBL Manado vs Aquaclay Ground co wybra - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoża do zbiornika JBL Manado vs Aquaclay Ground co wybra

Liczba wyświetleń: 816·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
dylus grudziądz
Witam wszystkich .Mam ogromną prośbę kolega ma zamiar zrobic zbiornik roślinny .Do tej pory zajmował się tropheusami ale zainteresował się zbiornikiem roślinnym ,ma zamiar nabyć podłoże dla roślin i rozpatruje obecnie dwa rodzaje podłoża
JBL Manado http://www.allegro.pl/item897094189_jbl ... szawa.html

lub Rataja aquaclay https://roslinyakwariowe.pl/sklep/aq ... -2094.html .Zastanawia się jakie podłoże wybrać ,może z was ktoś miał któreś z nich i może coś na jego temat napisać .Sprawa jest na tyle istotna że nie chcę aby kolega wystartował z faulstartem .Które podłoże polecicie .JBL ma dobrą cenę w przeliczeniu wychodzi jakies 3 do 4 zł za litr ,Aquaclay jest droższy ale czy lepszy ????.Aquaclay wygląda na wypalana glinkę .
W zbiorniku będą mało wymagające rośliny .

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

marofoxyz Skierniewice

07 lut 2010, 01:18   (#2)  

Witaj.
Ja w kwestii Karela Rataja. Mam to podłoże już prawie rok i jestem z niego bardzo zadowolony ale kolega musi się liczyć z tym że jest to podłoże baaardzo lekkie. Jeżeli chce go użyć to ja proponuję go jako górną warstwę ale od razu doradzam żeby ta warstwa nie była grubsza niż jakieś 2,5 cm max albo ewentualnie wymieszać go ze żwirkiem o granulacji 3-4 mm, to już zależy od kolegii- w kwestii gustu odnośnie kolorystyki podłoża się nie wypowiadam bo to indywidualna kwestia każdego akwarysty. Ja akurat nie zmieszałem go ze żwirkiem ponieważ chciałem zachować jednolitą barwę Rataja na całej powierzchni ale przy tym popełniłem błąd który dla tego podłoża jest charakterystyczny. Dałem ok 6 cm warstwę i powiem ci szczerze że jeżeli kolega chciałby posadzić w czystym rataju bez zmieszania ze żwirkiem duże rośliny to się autentycznie załamie. To podłoże ma konsystencję niemalże styropianu i posadzenie tam rośliny "masywnej" ze swojej natury i utrzymanie jej w takim stanie przez na przykład 2 dni- graniczy z cudem ;) Z małymi roślinkami problemu nie ma, one spokojnie się ukorzenią ale jeżeli to mają być rośliny raczej średnie i duże to od razu zalecam albo potraktować to podłoże tylko i wyłącznie jako cienka warstwa przykrywająca-ze względu na jego wspaniałe walory estetyczne-bo jeżeli chodzi o kolor to dla mnie osobiście jest cudo, wiele lat takiego szukałem ;) albo tak jak wyżej napisałem wymieszać go ze żwirkiem tak żeby całość stanowiła jednolitą mocną strukturę i wtedy spokojnie można sadzić wszystko. Tak więc na koniec, jeżeli kolega zdecyduje się na Rataja to niech pod żadnym pozorem nie zraża się wymienioną wadą bo po początkowych trudnościach okazuje się że jest to wspaniałe podłoże które na dodatek ma bardzo praktyczne zalety. To podłoże ma znaczną domieszkę iłów i bardzo dobrze pochłania sporą ilość pierwiastków które w początkowej fazie pochłania całą swoją powierzchnią z toni wody a jeżeli chodzi o bakterie nitryfikacyjne to mają tam po prostu raj, z racji że jest to podłoże lekkie to każda jego granulka ma ogromną powierzchnię wewnętrzną z czego bakterie wszelkiego rodzaju bardzo się cieszą a i rybki mogą sobie w nim grzebać ile dusza zapragnie bo granulki są okrągłe i nie ma niebezpieczeństwa poranienia sobie pyszczków itd :)
Pozdrawiam
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę :D

marofoxyz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1515
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6794
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...
E8374B1D-3948-4D1A-9BE0-CFB591A27D5A.jpeg

Start zbiornika 112 l

djluki w Nawożenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 17841
Witam startuje zbiornik 112 l i mam kilka pytań odnośnie nawożenia. Ale zacznijmy od opisu 112 l na piasku bazaltowym i pod rośliny kulki gt, zalany woda ro zmineralizowana solami Mg-30 Ca-12 Oświe...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1551
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Seachem Potassium na start zbiornika

DamianS w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2868
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Przymierzam się do startu zbiornika i zastanawiam się jak używać potasu od Seachem. Używał ktoś z was może tego na starcie? Czy dozować trzeba codziennie czy co d...

Jbl pro scape

cristiano9 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2424
Witam Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?

Nawóz do podłoża

Norkoc w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3445
Polecacie jakiś nawóz do podłoża dla kryptokoryn i zabienic w rozsądnej cenie?

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5023
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2956
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Nawożenie dojrzałego zbiornika roślinnego - same problemy

dashkappei w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6972
Pomóżcie mi, proszę, zidentyfikować niedobory czy potencjalne blokady w moim akwarium. Zbiornik ma 7 miesięcy. W takim okresie powinna być bajka, a wygląda na zaniedbany; Echinodorusy pokrywają się z...

Statystyki

Ten temat przegląda 499 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 499 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.