Witaj.
Ja w kwestii Karela Rataja. Mam to podłoże już prawie rok i jestem z niego bardzo zadowolony ale kolega musi się liczyć z tym że jest to podłoże baaardzo lekkie. Jeżeli chce go użyć to ja proponuję go jako górną warstwę ale od razu doradzam żeby ta warstwa nie była grubsza niż jakieś 2,5 cm max albo ewentualnie wymieszać go ze żwirkiem o granulacji 3-4 mm, to już zależy od kolegii- w kwestii gustu odnośnie kolorystyki podłoża się nie wypowiadam bo to indywidualna kwestia każdego akwarysty. Ja akurat nie zmieszałem go ze żwirkiem ponieważ chciałem zachować jednolitą barwę Rataja na całej powierzchni ale przy tym popełniłem błąd który dla tego podłoża jest charakterystyczny. Dałem ok 6 cm warstwę i powiem ci szczerze że jeżeli kolega chciałby posadzić w czystym rataju bez zmieszania ze żwirkiem duże rośliny to się autentycznie załamie. To podłoże ma konsystencję niemalże styropianu i posadzenie tam rośliny "masywnej" ze swojej natury i utrzymanie jej w takim stanie przez na przykład 2 dni- graniczy z cudem

Z małymi roślinkami problemu nie ma, one spokojnie się ukorzenią ale jeżeli to mają być rośliny raczej średnie i duże to od razu zalecam albo potraktować to podłoże tylko i wyłącznie jako cienka warstwa przykrywająca-ze względu na jego wspaniałe walory estetyczne-bo jeżeli chodzi o kolor to dla mnie osobiście jest cudo, wiele lat takiego szukałem

albo tak jak wyżej napisałem wymieszać go ze żwirkiem tak żeby całość stanowiła jednolitą mocną strukturę i wtedy spokojnie można sadzić wszystko. Tak więc na koniec, jeżeli kolega zdecyduje się na Rataja to niech pod żadnym pozorem nie zraża się wymienioną wadą bo po początkowych trudnościach okazuje się że jest to wspaniałe podłoże które na dodatek ma bardzo praktyczne zalety. To podłoże ma znaczną domieszkę iłów i bardzo dobrze pochłania sporą ilość pierwiastków które w początkowej fazie pochłania całą swoją powierzchnią z toni wody a jeżeli chodzi o bakterie nitryfikacyjne to mają tam po prostu raj, z racji że jest to podłoże lekkie to każda jego granulka ma ogromną powierzchnię wewnętrzną z czego bakterie wszelkiego rodzaju bardzo się cieszą a i rybki mogą sobie w nim grzebać ile dusza zapragnie bo granulki są okrągłe i nie ma niebezpieczeństwa poranienia sobie pyszczków itd
Pozdrawiam