FILTRACJA WYBOR FILTRA POMOCY!!!
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
WITAM WAS SERDECZNIE MAM DYLEMAT I ZASTANAWIAM SIE NAD JEDNA KWESTIA
MAM ZAMIAR W PRZYSZLOSCI ZAKOPIC AKWA OK 400L .
TERAZ JESTEM ZMUSZONY KUPIC FILTR DO AKWARIUM 72L I ZASTANAWIAM SIE CZY MOGE KUPIC FILTR FLUVAL 405 WIEDZOC ZE JEST ON DO AKWARI 400L PODLACZYC GO POD TE MALE AKWA CZY TO JEST SENS CZY BEDZIE TO HULALO PRZEZ JAKIES 7 MIESIECY DO ZAKUPU JUZ DOCELOWEGO AKWA ?/
I JESZCZE JEDNO CO MYSLICIE O TYM FILTRZE
-
K704080
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: londyn
Witam:)
Uwagi na wstępie. Nie używaj dużych liter - to oznacza krzyk, a nie jest to miłe, wszyscy doskonale zrozumieją o co chodzi, jeżeli napiszesz normalnymi literami.
Staraj się używać interpunkcji, bo naprawdę trudno czyta się takie posty.
Co do filtra. Jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz go przetrzymać w akwarium 72 l, po to, by potem przełożyć go do 400 l tak? To przepływ bagatela 1300 l/h, ograniczmy go wkładami to będzie +/- 800 l.
Do 72 jest trochę za mocny, chyba, że przykręcisz mu przepływ. Fluvala nigdy nie miałem i nie znam tych filtrów od strony technicznej.
Pod względem jakościowym myślę, że jest to dobry wybór.
Poczekaj na wypowiedzi innych forumowiczów.
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
Hej K704080
W dużym akwarium sprawdzają się dwa filtry. Zastosowanie dwóch urządzeń jest zabezpieczeniem przed skutkami ewentualnej awarii jednego z nich, a także jest korzystne ze względu na cyrkulację. Stąd moja rekomendacja jest następująca - na chwilę obecną zakup filtr porządnej firmy z przepływem realnym ok. 400l/h, a potem dokupisz drugi, większy i oba będą wspólnie filtrować akwarium 400l.
Za porządną firmę uważam Eheim i jej filtry mogę polecić.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak ale czyto niewiaze sie z wiekrzym poborem mocy i wiekrzym kosztem obolym??
-
K704080
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: londyn
Prądu zużyjesz prawie tyle samo przy 2 mniejszych filtrach,co przy 1 duzym(mniejsze maja maniejszą moc)Co do ceny zakupu to napewno będzie różnica,ale masz za to bezpieczeństwo na wypadek awari,pozatym jak sa 2 filtry to jeden pracuje jako biologiczny,a drugi jako mechaniczny(czyści wode z zanieczyszczeń).P{ozatym duże akwarium planujesz za 7 miesięcy,to do tego czasu uzbierasz kasę .
-

mario27-28
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: kuj-pom.
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Witam,
Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
|