zły stosunek ph-kh? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zły stosunek ph-kh?

Liczba wyświetleń: 1146·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 lut 2010, 12:00 zły stosunek ph-kh?  (#1)  

Witam!
Od 2 dni mam zalane akwarium, ro źle filtruje więc dałem 100% wody z ro
GH - 7-8
KG - 6-7
od wczoraj podaję co2 bo nie miałem kostki lipowej.
Ph zaraz po zalaniu było około 6,8-7

teraz wykonałem testy na ph i wyszło:
na skali mam
9 kułeczek kolorowych z przypisnaymi im wartościami ph
skala zaczyna się od żółtego - jasnego żółtego czyli 6,0 potem mam coś jak świerza zielona trawa czyli 6,2

Kolor wody w próbówce to intensywny żółty zaletem jakie mam ph?

Posługując się kalkulatorem co2 wyszło mi że: przy założeniu że mam 6ph i 6-7kh = 180- 210 ppm co2 - a z skali nie pasuje mi ż emam 6,2 - nie ten kolor

Martwić się czy nie?
Dodatkowo:
no3 5ppm
nie za mało?

Podłoże: amazonia
Nawożenie systemem ada - tylko K i co2
Światło 70W przez 6h
pojemność 85L

Jeśli coś jest nie tak to jak i co mam poprawić?

K.Nemo

04 lut 2010, 20:45   (#2)  

Ken somebady help me?

K.Nemo

spider72 Wick, Szkocja

04 lut 2010, 22:29   (#3)  

Amazonia zmiękczając wodę "produkuje" kwasy obniżając pH, więc pomiar poziomu CO2 na podstawie zależności pH i KH nie będzie prawidłowy. Jak rybom nic nie jest, to nie ma się czym przejmować.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 lut 2010, 22:57   (#4)  

ryb nie ma będą dopiero po 2 -3 tygodniach.

Producent podaje, że trzeba robić podmiany częste bo amzonia wytwarza mnóstwo no3.
Co do czego to po 2 dniach mam tylko 5ppm - trochę mało...

I pytanie nr 2
Kolega powiedział mi, że trzeba dodać pożywkę dla bakterii nitryfikacyjnych - wiem o tym doskonale ale zadziwiło mnie to, że zaznaczył, że nadmiar No2 może spowodować zakwit i wysyp glonów... Ile czasu zajmuje się akwarystyką to święcie byłem przekonany że glon powstaje na skutek złej proporcji no3 do po4. Czy to prawda? no2 może powodować glony?? :shock:

K.Nemo

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0243.jpeg

Walka z zielenicą a stosunek redfielda

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 56157
Serwus, Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...

Jaki stosunek Ca - Mg- K ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 33895
Witam ! Mam pytanie jak w temacie ponieważ nigdzie nie doczytałem jaki powinien być stosunek tych związków względem siebie w akwarium ?

Stosunek redfielda - testy - utrzymanie

cichy33 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4773
Witam! Chciałem was zapytać jakie macie sposoby/rady, aby utrzymać stosunek redfielda N:P? Chodzi mu to o to kiedy, i jak wykonujecie testy aby wiedzieć ile wasze rośliny zabierają tego i tego, co il...

Stosunek wapnia do magnezu

shlub w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5800
Witam, mam pewien problem z utrzymaniem prawidłowych parametrów wody. Głównie martwi mnie niewłaściwy stosunek wapnia Ca do magnezu Mg. Woda RO, bez mineralizacji. Wysoki wapń pochodzi prawdopodobnie ...

Stosunek PO4: NO3

Monte Pablo w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3426
Witajcie. Ostatnio wkręciłem się w akwarium HT roślinne.Akwarium 21l na podłożu aktywnym HELP. Liczyłem pobieranie danych pierwiastków i wyszło, że: Azot stale utrzymuje mi się na poziomie 10ppm bez n...

Stosunek Fe/Mn - jaki?

komanch w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3749
Próbuję wymieszać mikro+ intermaga z chelatem Fe 13% czy jest jakiś sprawdzony, polecany stosunek Fe/Mn? macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Dobór dawek nawozów - stosunek NO3/PO4/K

podhalanin w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1432
Szanowni, próbuję dojść do dobrego poziomu NO3/PO4/K. W skrócie mam 3 miesięczny niemalże baniak 188l, z czego wody będzie ca 150-160l. Obsada obecnie to 30x Neon Simulans, rośliny: Eleocharis Parvula...

Stosunek Ca:Mg woda kranowa

lukaszb87 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1069
Witam, mam pytanko w załączonym pliku PDF jest cała specyfikacja wody u mnie i zastanawiam się czy szczególnie stosunek Wapnia do Magnezu oraz pozostała część pierwiastków jest okej w tej wodzie czy j...

Stosunek Ca do K

bieniolubo23com w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 7372
Witam wszystkich.Mam do was pytanie dotyczące tak jak w temacie,mianowicie chodzi mi o POTAS i WAPŃ.Ten temat budzi czasami dużo kontrowersji i odmiennych zdań,odpowiedzi. Moje akwarium roślinne utrzy...

Stosunek diod kolorowych do białych...?

akwafun w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1056
Witajcie, chcę zbudować pierwszą swoją "belkę" na power ledach 1W. Chcę użyć diod białych zimnych i diod full spectrum. Belka do testowego akwarium LT - czyli około 25 lm/litr. I teraz pytan...

Statystyki

Ten temat przegląda 551 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 551 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.