|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Co moze byc przyczyna zbyt duzej odleglosci wezlow na lodydze?
Czy to kwestia barwy swiatla czy nawozenia?
Pozdrawiam
Fosforan.
-
Fosforan
●
mam ten sam problem z kabomba i z moczarka ,moczarka robi sie smukla i bardzo waska
-
K704080
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: londyn
Gdybyś powiedział więcej o akwa byłoby łatwiej
-

listek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwarium: 90 L (4-miesiace)
Swiatlo:
przod: 24 W glo 6700 (11-15)
tyl: 36 W Coralife (18W colormax + 18 W 6700) (13-19)
Nawozenie EI:
Makro- sole KNO3, KH2PO4, MgSO4,
Mikro- fluorish seachem, zelazo seachem iron
CO2 - butla + drabinka hagena.
Twardosc: KH,GH ~16-18`
Rosline posadzilem tydzien temu, po tygodniu urosla 3 razy wyzsza, ale za to wyglada jak zyrafa, moze to kwestia aklimatyzacji..
Jezeli ktos chce dokladniejsze dane tego akwarium, to zapraszam tutaj (watek zakonczony):
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25990&postdays=0&postorder=asc&start=60
-
Fosforan
●
Zapomniałeś kolegom napisać, ze to swiatło to masz jakieś 3metry nad akwarium  , w każdym razie nie nad samą wodą.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Spider, od Ciebie nie da sie uciec...
Myslalem, ze zmyle trop zakladajac nowy watek, ale Ty juz tu czychasz z tym Twoim "Za malo CO2 i slaba cyrkulacja", a z nowosci, to "Wywal ten komin..."
A wlasnie ze swiatlo mam 1 cm nad woda, i szyby nie ma bo na nia stanalem...
Wlasnie...hm, moze dlatego, ze szyby nie mam...to mi tak rosline wyciagnelo
Pozdrawiam 
-
Fosforan
●
Ja tam nic nie chcę insynuować, ale kabomba lubi dużo CO2  , dlatego wywal ten komin czy drabinkę  .
A tak na poważnie to napisz jak wysoko masz to światło nad wodą, bo kolegów to może mylić, patrząc na samą moc zainstalowanego oświetlenia.
Edit: dopisałeś.
Wygląda więc, że światła nie brakuje, jak EI, to nawozów też nie.
A jak obniżyłeś światło, to zwiększyłes? No wiesz co?
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
To miala byc Ambulia chyba, ale łone wszystkie jednakowe
Akwa z ktorego dostalem mialo swiatlo halogenowe, i tam rosly pieknie i bujnie.
-
Fosforan
●
Tak to bywa jak jest młoda roślinka i ja się sadzi na dnie a ona usilnie, próbuję zabrać całe spektrum światła i pnie się do powierzchni wody i tam się kładzie pod taflą wody i rośnie już gęsto, u Mnie duża ilość światła tego nie zmieniła ale jak porównuję grubość łodygi starszej a młodszej kabomby, to tylko dochodzę do wniosku że im starsza roślinka tym częściej wypuszcza piórka, a te z chudymi łodygami to co bym nie zrobił i tak zawsze się pnie na chama do góry.
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Ale ja nie obnizalem swiatla, nigdy nie wisialo 3 m nad akwa.. 
-
Fosforan
●
U mni też tak rosną to na pewno nie kwestia oświetlenia.
-
andrzej123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Fosforan napisał(a):Ale ja nie obnizalem swiatla, nigdy nie wisialo 3 m nad akwa.. 
To tylko taka przenośnia była, bo wiem, że w przeszłości je podnosiłeś i myślałem, że tak już zostało. Usuniecie szyby nakrywowej też robi swoje, nie wiedziałem, że taką masz. Szyba odbija oraz rozprasza dużo światła, zwłaszcza jak jest zaparowana.
Dla mnie, to wygląda jak kabomba, ale może tylko tak wygląda. Jak rośnie kilka centymetrów na dobę, to prawie na pewno kabomba.
Edit: Jeżeli to jednak ambulia, to tutaj troché poczytaj https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=8282 , coś tam wspominali o innych powodach, niż ... no wiesz jakich
Edit2: To faktycznie może być ambulia, a konkretnie Limnophila sessiliflora http://www.plantgeek.net/plantguide_viewer.php?id=4
albo Limnophila indica http://www.plantgeek.net/plantguide_viewer.php?id=149
albo jeszcze inny gatunek, bo rodzina ta jest dość szeroka i wiele form podwodnych, wydaje się wyglądać podobnie.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Asian Ambulia (Limnophila sessiliflora)
"Will get long internodes in high light regardless of nutrient levels. Stays bushy in lower light."
Byc moze zbyt duzo swiatla...i dlatego tak pedzi do gory.
Dzieki Spider, sprobuje troche skrocic czas tylnego swiatla i zobaczymy, czy to pomoze.
A moze odjac jedna belke?
-
Fosforan
●
Wyciągnij jedną i świeć 8-10godz. dwoma na raz.
No i włączaj CO2 na 2godz. przed światłem
I jeszcze bym zapomnial: wywal tą drabinkę  tutaj jest artykuł http://www.barrreport.com/showthread.ph ... letter-CO2 który tłumaczy, dlaczego CO2 w postaci drobnych bąbelków latających po całym akwarium jest lepsze, niż CO2 całkowicie rozpuszczone w wodzie. Niestety dostęp do artykułu jest płatny, ale wierz mi na słowo, że jakiś dyfuzor umieszczony pod pompą cyrkulacyjną byłby lepszy i ładniejszy  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
Oczywiscie nie bede sie z Tomem Barrem sprzeczal, co do rozpuszczalnosci, ale...
Wczoraj zrobilem doswiadczenie...
"wywalilem komin" i wezyk przymocowalem pod pompe...
Bazujac na oserwacji mojego wskanika CO2, przez caly dzien, mimo, ze zwiekszylem ilosc babelkow nie bylem w stanie uzyskac koloru zielono-zoltawego... byl caly czas zielony...
Zadna neonka nawet nie pomyslala, ze mogloby jej brakowac tlenu...
A przy drabince, mialem juz kilka krytycznych sytuacji...i musialem reanimowac cala obsade..
Poza tym, wole chyba juz ten komin, gdzies tam z boku, niz miliony babli krazacych po calym akwa, z pewnej odleglosci tworzacych mleczna wode...!
Do tego ten dzwiek rozcinanych babelkow... w zaleznosci od czestotliwosci brzmi jak lokomotywa, albo jak tartak
Moze szklany dyfuzor z kostka ceramiczna bylby rozwiazaniem...
Poza tym, chyba przesadzam z tym EI, myslisz, ze 6 ppm PO4 na tydzien to nie za duzo?
Wg moich obliczen w 1 dawce podaje:
PO4 ~2 ppm
KNO3 ~ 8,6 ppm
-
Fosforan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wywal komin i dyfuzorek
Ja daję na dawkę 10ppm No3 i 2ppm PO4, ale moje akwarium ma tak na oko prawie dwa razy więcej masy zielonej niż Twoje. Więc jak zostawisz NO3 jak masz i zmniejszysz PO4 do 1.5ppm na dawkę to powinno być ok, ale jak zostawisz jak masz to też nic nie powinno się stać. No chyba, że masz za mało Co2  to wtedy coś może się stać  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
Belki jeszcze nie odjalem, gdybym tak zrobil, to zostanie mi tylko 24W+18W=42W/90L =0.46W/L troche malo...
Poki co ambulie ( lub cokolwiek to jest) pocialem, rozsadzilem i dalej wszystko chude, cienkie jak maratonczycy...ale ciagnie sie do gory jakby tam na powierzchni jakies micyje bylo...
-
Fosforan
●
cześć- myśle że odłączenie części światła nic nie pomoże - przetestowane - mam podobny problem ,kiedyś wyczytałem że to morze być sprawa za małej ilości potasu -przetestowane - nie pomogło - ale skoro roślina przy powierzchni robi się gęściejsza - to morze potrzebuje więcej światła - tego nie przetestowałem - nie mam u siebie możliwości dołożenia więcej świetlówek - tak dla ciekawości powiem że przed podłączeniem co2 i z mniejszą ilością nawozów w podłożu z samego żwirku - roślina rosła wolniej ale była trochę grubsza i gęściejsza
-
zibix
●
Ja mam podobny problem z Rotalą - nisko robi się jak tyczka i liście są co 3-4 cm a jak już zbliża się do powierzchni to robi się gruba  i międzywęźla maleją i jest gęsta a jak zaczyna się płożyć po powierzchni to dopiero jest ekstra upasiona jak na sterydach. 
-

szubek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
-
A Ambulia swoje...
Nawet jej sie nie chce lisci rozwijac, tylko byle do gory...
Ciekawe zjawisko...
Jak zrobic, zeby chciala byc puszysta i bujna? Mam jej spiewac piosenki?
-
Fosforan
●
Powiązane tematy
Witam
Czy możecie mi pomóc w zdiagnozowaniu problemu gnijących łodyg? Widać to na lotosie. Nawożenie nawozami płynnymi Ferka zgodnie z zaleceniami, jedynie fosfor w połowie dawki. Akwarium na podłożu ...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Witam,
Od półtorej tygodnia mam problem z wiotkimi, jakby zwężonymi łodygami Ludwigii, a dziś dodatkowo zauważyłem, że nowe liście są jakby poskręcane, a na niektórych starszych liściach Althernatery...
Witam,
Mam następujący problem, odkąd wrzuciłem kulki torfowo-gliniane i zacząłem nawozić lotos zaczął mi dość fajnie rosnąć, ale co jakiś czas, świeże liście odpadają ( łamią się na wysokości łodygi ...
Witam,
jakie są najczęstsze powody wydłużonych międzywęźli? Nie chcę podawać parametrów akwarium, no może prócz oświetlenia, aby nie mówili, że za mało/bardzo intensywne - 2x39W / 112l (6500, 10000K)...
Witam mam pewnien problem u kilku roślin z lodygi wyrastają korzenie. m.in. Ludwiga ovalis pink ludwiga sp mini red rotala indica amannia bonsai. Czy to są jakieś nie dobory czy tak poprostu jest?
No3...
Po przygodach z EI i wysokich poziomach makro rośliny przestały rosnąć.Wyjątkiem jest Aromatica która rośnie jak chwast. Nie wierze już w mało CO2 ani zła cyrkulację. Nie pomogło podawanie jednocześni...
Akwa 70L
Oświatlenie 2W/litr
Nawożenie - sól akwarystyczna.
Obsada- gęsta
Fauna 1 rybka /3,5 litra
Podłoze - żwirek kwarcowy.
temp 25
Filtr Eheim 2213
Witam roslinki w moim akwa, zaczeły wyp...
Niedawno założyłem nowe akwaa (70L), teraz rośliny - głownie Limnophila Aquatica i Hygrophila corymbosa wypuszczają korzenie z górnej części łodyg co nie wygląda najlepiej :( . Czy może być to spowodo...
|
|