120L potrzebna porada - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

120L potrzebna porada

Liczba wyświetleń: 2619·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
maximus1210 salisbury uk

02 lut 2010, 07:00 120L potrzebna porada  (#1)  

witam wszystkich

Zaczynam dopiero swoja przygodę z akwarystyką. Mam zbiornik o wymiarach 100*30*40 , filtr Fluval 405 zewnętrzny , grzałka z termostatem 100 w , oświetlenie z pokrywą a w niej tylko 1* 30 W . Myślę nad kupnem jakiegoś zestawu co2 , podłoża itd. Sprzedawca do co2 jako prosty zestaw polecał mi co2 w sprayu ale nie wiem jak to się sprawdza w rzeczywistości. Prosiłbym o jakoś sensowną poradę od was żeby nie wydawać zbędnych pieniążków na coś co nie daje żadnego efektu. Przeczytałem już sporo wątków na rożne tematy ale jakoś nie mogę tego pozbierać w całość. Z góry dziękuje

maximus1210
Ranga: Początkujący

Miasto: salisbury uk

Biedron9 Rogoźno Wlkp

02 lut 2010, 09:01   (#2)  

Najtańszy sposób na CO2 to bimbrownia. Sporo o tym na forum. Użyj szukajki a wszystko Ci wyjaśni. Jak przygotować butlę, jak zrobić zacier. Do tego potrzebny będzie jakiś dyfuzor. Ranking dyfuzorów masz w dziale technicznym.

Profesjonalnie to butla wysokociśnieniowa, reduktor i zaworek precyzyjny, ale to są koszta na starcie.

Przy niedużym oświetleniu może wystarczyć tzw. węgiel w płynie np. Easy-Life Carbo.

30W na 120l akwarium to niewiele. Pomyśl nad rozbudową do 60W na początek.

Biedron9
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rogoźno Wlkp

Darkmessiahh Okolice Opola

02 lut 2010, 14:22   (#3)  

Cześć:)
Witamy na forum.
Co do CO2 w spray`u - nawet z tym nie zaczynaj:) Zbankrutujesz, bo to jeden z najdroższych sposobów podawania CO2, a wydajność ma bardzo ograniczoną.
Zastanów się nad bimbrownią, choć moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby podawanie Easy Carbo. Jest to łatwo przyswajalny węgiel do roślin. Koszt to około 35 zł/500 ml.
Jednak najefektywniejszym sposobem podawania jest butla lecz jak już biedron9 wspominał - to niemałe koszta na starcie.
Oświetlenie 30W na 120 litrów to zdecydowanie za mało. 0,25 W na litr to naprawdę mało.
Są fajne zestawy do modernizacji pokryw np. 4x24 W T5.
Wtedy przy CO2 z butli możesz już mieć naprawdę profesjonalny zbiornik.
Podłoża możesz użyć gotowego lub np. substratu + drobny żwir.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz:) Postaram się pomóc.

Pozdrawiam

Paweł:)

Darkmessiahh
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Okolice Opola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maximus1210 salisbury uk

02 lut 2010, 15:52   (#4)  

dziękuje za odpowiedzi

A wiec zacznę od rozbudowy światła dołożę jeszcze jedna 30w.
- czy jak będę używał Easy Carbo to będę potrzebował coś dodatkowo do uzupełnienia?
- Póki co nie planuje zakupu butli takze szukam innego rozwiazania.
- Co byście polecili jak podłoże ( myślę nad eco complete planted aquarium substrate + Natuesoil by oliver knott + żwir).
- Filtr zew. który posiadam nie jest przypadkiem za duży na ten zbiornik.
- co myślicie o podawaniu Flourish Excel
- Jakie roślinki proponujecie na początek

Pozdrawiam

maximus1210

maximus1210 salisbury uk

11 lut 2010, 18:35   (#5)  

ponawiam prośbę

maximus1210

11 lut 2010, 19:04   (#6)  

Witam!
Z góry przepraszam, że zaniedbałem Twój temat. Postaram się odpowiedzieć.
Flourish Exel to w zasadzie to samo co EasyCarbo. Użyj jednego środka. Moim zdaniem EC jest tańszy i bardziej wydajny, a efekt naprawdę dobry. EC to koszt 35 zł, a FEx to 65 zł. Odpowiedz sobie sam czy warto płacić dwa razy tyle za praktycznie ten sam efekt.
Oczywiście możesz to wspomagać bimbrownią, ale ja zrezygnowałem z tego rozwiązania, bo moim zdaniem nie dawało to większego efektu.
Substratów, które podałeś nie znam, jednak sądzę, że dawanie dwóch rodzajów substratów jest zbędne, a do produktów Olivera Knotta podchodzę z dużą rezerwą i nie jestem to tego przekonany.
Polecam jak chyba większość akwarystów w miarę tani i rewelacyjny substrat Tropica Aquacare. Jest to naprawdę świetne rozwiązanie, a produkt jest w pełni profesjonalny.
Filtr zewnętrzny jest moim zdaniem w sam raz. Zapchany wkładami jest odpowiedni do rozmiaru zbiornika.
Z roślinami poczekajmy:) Napisz dokładnie na co się zdecydowałeś, jaką specyfikację wybrałeś.

Pozdrawiam

Darkmessiahh

maximus1210 salisbury uk

13 lut 2010, 06:45   (#7)  

dzięki

hmm wszystko od początku...w ruch poszedł Tetra Plant Complete Substrate 5.8 kg na to żwir. Dolewam do tego 5 ml na tydzień Flourish Exel ( w sumie koszty mam podobne - mieszkam w uk ). Mój baniak wystartował tydzień temu i na razie obserwuje :).
-Z roślinek Nurzaniec spiralny , Rotala okrągłolistna i zastanawiam sie co dalej. Szukam czegoś prostego w hodowli bo jak już wspominałem to są początki także nie ma sensu się porywać na coś bardziej skomplikowanego.
Do tego naświetlam 2*30W T8 Arcadia Fresh Water Lamp także myślę że powinno tyle wystarczyć. Czas naświetlania to ok 8-10h
Proszę o ewentualne uwagi na temat nawożenia , oświetlenia i czy taka opcja przetrwa bez co2 czy będzie konieczne dozowanie.
Pozdrawiam

maximus1210

13 lut 2010, 10:59   (#8)  

Cześć:)
Pierwszy błąd! Zmniejsz oświetlenie do max 4 H w pierwszym tygodniu i potem zwiększaj o godzinę co tydzień, aż do planowanych 8-10H.
Jeżeli masz tylko nurzańca i rotalę to możesz nabawić się szybkiej katastrofy. Na start najlepiej kupić dużo szybko rosnących roślin, które będą pobierały z wody nadmiar
mikro i makroelementów.
Polecam też zaopatrzyć się w potas i od razu kompletować nawozy:)Bo tak do 2 tygodniach możesz ostrożnie podawać nawozy. Jak już mówiłem polecam serię EasyLife. Obecnie mam całą serię i jest to najlepszy zestaw nawozów jaki miałem.
Opcja przy dozowaniu FEx powinna przetrwać bez CO2:) 0,5 W na litr to nie mało.
Polecam przejrzenie gatunków roślin z tutejszego sklepu. Popatrz na te, które nie wymagają dużo światła.

Pozdrawiam

Darkmessiahh

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

120l - BN/T - AquaHobby

AquaHobby w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2900
Proszę uzupełnić opis https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/jak-zaprezentowac-swoje-akwarium-11074.html Witam wszystkich to i ja się podzielę swoim akwarium,jak narazie paczatek...

120l - Takie coś - zdun

zdun w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3264
Witam wszystkich milosnikow Pojemnosc 120L P odloze ziemia ogrodnicza przysypana zwirkiem O swietlenie 1×24W dopalane od 13DO19 PODSTAWOWE 2×18 650 swiecone od 11-22 Filtr uni max250 24 godz dwut...

Powrót - nowe akwarium od podstaw, potrzebna pomoc:)

Erwin91 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1589
Witam, odkąd pamiętam w moim domu zawsze było akwarium, nie jakieś tam profesjonalne czy coś, ale zawsze cieszyły oko, tata zaszczepił we mnie tę pasję. W pewnym momencie w domu było nawet 7 zbiornik...

Moje 120l.

waszwodzu w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2078
Witam. Założyłem akwarium 120 l we wrześniu 2012 roku. Nie stosuję żadnych nawozów oprócz węgla w płynie. W zbiorniku jest ok. 150 krewetek w tym 2 Amano 15 Galaxy Rozbory 5 Kirysków 3 raki ...

Propozycja aranzy w lido 120L

josetsu w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1839
Robie baniaczek LIDO 120 firmy Juwel, muze pozmeiniac ze swietlem w sensie dolozyc ze 2 swietlowki bo w oryginale jest 2x24watt mysle o dolozeniu jeszcze 2x24 watt. Problem w tym ze nie bede mogl racz...

320L, 300L, 120L

zabojad w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 56 · Wyświetlenia: 20429
Witam Tak na szybko chcialbym pokazac akwa ktore zrealizowalem dla sklepu :wink: I wszystkiego najlepszego w nowym roku 2011 Gora z dwoma szczytami 300L http://img210.imageshack&#...

85x25x45 potrzebna pomoc

szymon8421 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1738
potrzebuję pomocy co do akwarium bez CO2 gdyż nie mam na to miejsca jakie podłoże , rośliny oraz ile tych roślin na jakim oświetleniu? akwarium będzie w ścianie proszę o pomac poniewarz dopiero zaczyn...

Potrzebna POMOC Aqua Nova

spooner25 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 989
Witam Serdecznie !!!:) W najbliższym czasie planuję rozbudować akwarium tzn kupić nowe. Wybór padł na Aqua Nova NT-620. Planuję urządzić zbiornik w stylu NANO. Proszę o opinię czy taki zestaw j...

Akwaruium Roślinne 150l POMOC POTRZEBNA

Kasia Dybalska w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1045
Witam, jestem początkująca jeśli chodzi o aranżację akwarium dlatego chciałabym poprosić Was o rady i wskazówki co do roślin, nawożenia oraz naświetlenia. Może zacznę więc od nieco bardziej szczegó...

Jakie Rośliny??? do Akwarium 120l ??

Lechu003 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1544
Witam jesli chodzi o chodowle roslin to nie mam za duzego doswiadczenia, dlatego prosze o rade. Jakie rosliny moglbym trzymac w zbiorniku 120l . 4 pielegnice papuzie i 2 pyszczaki . Prosze o pomoc z g...

Statystyki

Ten temat przegląda 352 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 352 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.