Dziwne zachowanie się roślin ... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwne zachowanie się roślin ...

Liczba wyświetleń: 1617·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam serdecznie.
Wczoraj podłączyłem do mojego akwa CO2 w postaci bimbrowni. Jako dyfuzora użyłem kostki lipowej. Bąbelki są malutkie tzw. mgiełka, czyli. proces mieszania sie gazu z woda będzie dość efektywny.
Wczoraj wieczorem kilka godzin po zakończonym cyklu naświetlania zauważyłem dziwne zachowanie się roślin mianowicie miałem wrażenie jakby się zamknęly. Widać to na załączonej fotce u kabomb. Niektóre zagieły się w kształt fajki.
Dodam iż a baniaku jest kilka młodych kosiarek, które straciły zupełnie swój kolor a czarnego paska nie było zupełnie widać ...
Następnego dnia kosiareczki wyglądaja już normalnie(odłączyłem na noc co2), rosliny natomiast dalej wyglądaja na "zmęczone".
Pytanie czy mogłem przedawkowac co2 ? Nie ukrywam iz ilość oddawanych bąbelków była ~ 2 może 3 na sekunde (trudno kontrolować bimbrowanie).
Akwa to tygodniowy LT 112 na bazie ziemi i dodatków, bez nawożenia, ze średnia obsadą roślinną.
PS. Prosze o wyrozumiałość - to mój pierwszy post.

Pozdrawiam Daniel.

danielos

31 sty 2010, 11:45   (#2)  

moim zdaniem nic złego się nie dzieje. Każda roślinka po zgaszeniu światła na swój sposób się zamyka - cabomby też - dokładnie tak jak na fotce. Zapalisz światło i po kilkunastu minutach roślinki się rozłożą w kierunku światła. Co do co2 to bardzo dobrze .że na noc odłączyłeś - rośliny w dzień pobierają co2 a wydalają tlen - w nocy- znaczy bez światła odwrotnie - pobierają tlen a wydzielają co2, więc w dzień włączamy co2 i wyłączamy napowietrzanie a w nocy odwrotnie - taki tam proces fotosyntezy :)

funia

31 sty 2010, 19:35   (#3)  

A jak sprawa wygląda jeżeli chodzi o rybki, dlaczego straciły kolor ?

danielos

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nakamura Warszawa

31 sty 2010, 19:44   (#4)  

funia napisał(a): i wyłączamy napowietrzanie a w nocy odwrotnie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem . W nocy nie potrzebne jest napowietrzanie (w dzień również) . Ja CO2 podaje 24 h i nie napowietrzam i nic sie nie dzieje

Pozdrawiam xD

Nakamura
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Alianora Skierniewice

02 lut 2010, 23:38   (#5)  

danielos napisał(a):A jak sprawa wygląda jeżeli chodzi o rybki, dlaczego straciły kolor ?

Jeżeli kilka godzin po zgaszeniu światła znów je zapaliłeś i kosiarki wyglądały w ten sposób to nie masz się czym przejmować. Sporo ryb dziennych w nocy "śpi" i traci wybarwienie, która wraca rano do normy. Generalnie nie powinno się rybom robić takich numerów z zapalaniem światła w nocy bo to źle wpływa na ich kondycję - stresują się mocno.

Alianora
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

04 lut 2010, 10:54   (#6)  

Alianora napisał(a):
danielos napisał(a):A jak sprawa wygląda jeżeli chodzi o rybki, dlaczego straciły kolor ?

Jeżeli kilka godzin po zgaszeniu światła znów je zapaliłeś i kosiarki wyglądały w ten sposób to nie masz się czym przejmować. Sporo ryb dziennych w nocy "śpi" i traci wybarwienie, która wraca rano do normy. Generalnie nie powinno się rybom robić takich numerów z zapalaniem światła w nocy bo to źle wpływa na ich kondycję - stresują się mocno.

Dokładnie tak zrobiłem, tzn. zapaliłem im światło, nie zdając sobie sprawy, że rybki mogły doznać szoku.
Dzięki wielkie za pomoc.

danielos

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Bąbelkowanie roślin

Boracz w Nawożenie · Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 26523
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje Link do mojego zbiorni...
IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3825
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7695
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4624
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21643
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11639
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
IMG_20221009_170228.jpg

Słaby rozwój roślin

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 9610
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
IMG_20220730_141904.jpg

Wybarwienie roślin

tomto1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4531
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać: - azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9596
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11408
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Statystyki

Ten temat przegląda 448 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 448 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.