Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
-
tabasko
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niestety ale u mnie podobne objawy za każdym razem zwiastowały śmierć rybki... Dodatkowo pozostałe osobniki w stadzie wyraźnie odganiały chorą. Nie wiem jednak o czym świadczą takie objawy (o jakiej chorobie) i jak temu zaradzić. Z 35 osobników zostało mi 7 i byłem przekonany, że to wynik krzyżowania wsobnego u hodowcy od którego kupiłem lub wysokie stężenie azotu w okresie wakacyjnym... 28 rybek padło w miesiąc. Dodatkowym czynnikiem u mnie mogła być woda kranowa, którą stosuję w 100% i prowadzone w tym czasie prace nad wodociągiem (wymiana rur na osiedlu).
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
mam nadzieje ze to nie jest choroba  ale z tego co piszesz to musi byc cos innego bo pozostałe dwie sie raczej "bawia" z nimi i to sie dzieje w obie strony no sle nic bede obserwowal je i dzieki za zainteresowanie pozdrawiam
-
tabasko
●
Witam,
podnoszę post - może ktoś zna tą chorobę? U mnie wytrzebila praktycznie wszystkie gupiki i danio pręgowane. Najpierw padły samice gupika, potem danio a teraz zostal mi praktyczie jeden samiec gupika, który ledwo pływa (ciało wygiętę-ogonem do dołu, wychudzony, pływając kolebie się na boki). Neonki i razbory klinowe żyją nadal bez szwanku. Krewetkom red cherry też nic nie jest. Nie widzę od dłuższego czasu zbrojnika niebieskiego, więc podejrzewam, że też już go nie ma.
Akwarium 180 L bardzo gęsto obsadzone roślinami.
Obsada początkowa:
1 zbrojnik niebieski
8 neonów
5 razbor klinowych
max 10 gupików
5 danio pręgowanych
krewetki red cherry (15-20 szt)
Parametry wody:
pH ~ 8,0
gH = 9,0
NH3 = 0,0
NO3 = 0,0
NO2 = 0,0
PO4 bardzo wysokie (ok, 3,5) i nie mogę sobie z tym dać rady od początku założenia akwarium (od 2 maja 2012), ale o ile mi wiadomo to nie ma to bezpośredniego wpływu na ryby. Woda do podmiany ma PO4=0,0
Jeżeli ma to znaczenie to na powierzchni wody zaobserowałam bardzo cieniutką mętną powłokę, która rozprasza się po wsypaniu jedzenia. Ale była ona od początku i częściowo jest rozpraszana przez deszczownię.
Ryby sa karmione umiarkowanie zróżnicowanym pokarmem suchym (w płatkach).
Jeśli ktoś wie co to za choroba i czym wyleczyć ryby to będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
-
carpacino
●
- Miasto: Zielona Góra
Niestety, ale myślę, że Twoje Galaxy padną. Od 2 lat trzymam te piękne rybki w małym zbiorniku (aktualnie 33 l brutto). Opiszę pokrótce moje doswiadczenia z tym związane. 2 lata temu nabyłem kilka sztuk tych rybek do mojego 20l brutto akwa. Karmiłem je porarmem suchym i żywym oraz mrożonym. Rybki składały ikrę, którą po wyłowieniu umieszczałem w 10l zbiorniczku i odchowywałem nastepne pokolenia. Po pewnym czasie u niektórych Galaxy z głównym akwa zaczeły się pojawiać znane objawy: chudy brzuch, brak zainteresowania pokarmem, stanie z miejscu, białe, śluzowane odchody. Po "zgłębieniu" wiedzy na temat ewentualnej choroby rybek wytypowałem wiciowce i podałem do akwa Aquasan-s. U niektórych rybek nastąpiła poprawa, zaczęły raźniej pływac, jeść i chętnie jadły pokarm. Niestety było to chwilowe i w następnych tygodniach objawy wróciły. Wyglądało to w ten sposób, że co jakiś czas kolejna rybka zaczynała chorować i w końcu padała. W akwarium ponadto były ślimaki, także takie małe płaskie - kiedyś zauważyłem, że jedna z Galaxy wydaliła muszlę takiego ślimaka. Pojawiły się podejrzenia, że może to ślimaki, oprócz wiciowców, były przyczyną problemów układu pokarmowego rybek. Dodam, że krewetkom RC nic nie dolegało. I tak przez 1 rok. Najciekawsze było to, że w akwa z narybkiem nic się nie działo - rybki rosły pięknie, wcinały pokarm (tylko suchy) i doskonale wyglądały (zero płaskiego brzucha itp.). Podłamany stanem dorosłych Galaxy i brakiem rezultatów leczenia (obsada systemtycznie zmniejszała się) postanowiłem, że w takim układzie zrobię restart akwa i będzie to akwa z RC i bez ślimaków, a ponieważ nie miałem nic do stracenia, postanowiłem także dorzucić kilka małych Galaxy z 10l akwa. Wygladało to tak:
1. Deinstalacja zbiornika - rośliny poddawałem ok. 5 min. kąpieli w roztworze kwasku cytrynowego, następnie płukanie pok kranem i do czystego naczynia bez ryb i krewetek. I tak przez 4 tygodnie co tydzień (cykl rozwojowy ślimaków to ok. 10 dni). Dłuższe trzymanie z roztworze nie miało sensu, ponieważ nie działa on na jaja ślimaków, a minie chodziło o to, aby pozbyć się slimaków, siedzących na roślinach (microzorium, mchy, mały Heniek, hydrokotyle nerkolistne, rogatek). Rośłiny dorze to wszytko zniosły - trzymałem je w pokojowym świetle, bez nawożenia.
2. Sprzęt wyparzyłem i wysuszyłem
3. Kupiłem obecny zbiorniczek (33 l brutto)
4. Po 4 tygodniach zabawy z kwaskiem zrobiłem start nowego zbiorniczka z Galaxy, RC i bez slimaków.
Dodam, że Galaxy chętnie polują na małe ślimaki - w 10l akwa też były ślimaki, ale widoczne były tylko większe, których nei mogły zjeść wyrośnięte Galaxy. Po tym jak wyłowiłem i przenioslem większe sztuki do 33l akwa, po kilku dniach zauważyłem wysyp malutkich slimaków w 10l akwa.
Obecnie w akwa 33l od roku wszystkie sztuki Galaxy mają się świetnie i są w doskonałej kondycji, rozmnażają się. Ślimaków brak. Dodam, że karmię rybki wyłącznie suchym pokarmem i akwa nie ma kontaktu z innymi zbiornikami. Dodam też, że oparację z kwaskiem powtórzylem po zakupie dużego Heńka i wszystko jest ok. tzn. brak ślimaków i zdrowe ryby.
To tyle. Mam nadzieję, że moje doświadczenia komus się przydadzą. Osobiście obstawiałbym wiciowce, albo inne pasożyty, może ślimaki. Galaxy zdrowe i w dobrej kondycji są bardzo ruchliwymi i ciekawskimi rybkami, trochę płochliwymi. Nie mają prawa mieć płaskiego brzuchu (nawet samce, chociaż samice maja brzuszek znacząco wypukły).
-
zimnyc
●
Ze zdjęć wygląda na mykobakteriozę, ale opisz jak wyglądają ich odchody to wtedy będzie wiadomo.
-
bogis
●
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Hej,
Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Witam,
Byłem pewny, że takiego postu nie napisze ale... Dziewczyna i syn twierdzą, że głodzę rybki... Ja mówię, że przekarmiac nie wolno bo będą chorować... I piekło zamarzło... Czytałem jak należy k...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Zapraszam do udziału w ankiecie.
|
|