100x35x50 - pomoc w aranzacji
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam,
planuje restart mojego akwarium (wymiar w temacie). Obecne mnie niezbyt satysfakcjonuje... Roślinki są dość marne i ogólnie estetycznie daleko mu do ideału
Jeśli chodzi o wyposażenie to posiadam: filt zewnętrzy TetraTec EX700 z deszczownią, filtr wewnętrzny AquaEL FANFILTER 1, grzałkę Atman 250W, oświetlenie to 2 x 30W.
Tyle o moim zapleczu, teraz coś o jego obecnym stanie:
-słabo rosnące roślinki za wyjątkiem moczarek i zwartki której jednak wszystkie liście sięgające tafli wody skrzętnie atakują glony.
- ogólnie panuje teraz spooore przerybienie - około 60 - 70 amek, które przez zimę mnożyły się jak szalone i przez mrozy nie było się ich jak pozbyć.
Co do wystroju, mam:
- dwa korzenie i coś w rodzaju ceramicznej tuby:
Z roślinek posiadam 3 dość rozrośnięte moczarki, 2 zwartki, 2 żabienice i kilka innych roślinek które w ogóle nie chcą rosnąc.
Rybki to: Tak jak pisałem ok 60 x ameka wspaniała, 2 x zbrojnik (oba o wymiarach ok 25 cm - gdy się ociepli oba będą miały nowy dom), 8 x brzanka sumatrzańska, 6 x gupik, 6 x kirysek piżmowy.
Prosze o jakiś porady dotyczące restartu akwarium, co do podłoża, doboru roślin jak i ogólnej jego aranżacji. Jeśli czegoś nie uwzględniłem / nie podałem proszę o zwrócenie mi uwagi
Z góry dzięki !
Ostatnio edytowano 30 sty 2010, 23:25 przez raver, łącznie edytowano 1 raz
-

raver
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam:)
Co do aktualnego wystroju akwarium, prócz przerybienia to nie jest źle:P Wierz mi, widywałem dużo gorsze:)
Jeżeli planujesz restart to musisz zastanowić się czy chcesz prowadzić akwarium typu HT(tzw.:"full wypas") czy LT(na bazie ziemi ogrodowej).
Jeżeli chcesz HT to pierwsza rzecz, która się rzuca w oczy to bardzo mało światła. Musisz w tym wypadku dołożyć co najmniej drugie tyle, wtedy będzie około 0,7W/L lub moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby 4x39 W T5.
Co do podłoża to masz masę wyboru w zależności od kieszeni:) Jeżeli masz trochę oszczędności, a nawet więcej niż trochę to możesz kupić podłoże ADA Amazonia. Jakkolwiek dosyć sceptycznie nastawiony jestem do produktów ADA, to podłoża mają naprawdę jedne z najlepszych.
Drugim sposobem jest np. substrat Tropica, który osobiście polecam + drobny żwir bazaltowy. Są również inne podłoża np. Aquasubstrat II,Floran,Biogrunt, z którymi nie miałem styczności, ale wiele osób je poleca.
Filtrację myślę masz względnie wystarczającą.
Jeżeli zdecydujesz się na HT przy takim oświetleniu to niezbędna będzie instalacja CO2.
Ceramiczna tuba przez okno, do kosza - byle daleko od akwarium, bo to naprawdę psuje wystrój:)
Rybki oddaj do zoologicznego, rośliny możesz spokojnie wyrzucić, bo przy takim zbiorniku będziesz raczej musiał "posiać" dużą ilość roślin szybko rosnących.
Korzenie wymyj, wyszoruj z glonów i spokojnie możesz je zostawić. Porozglądaj się za jakimiś skałkami np. dużymi łupkami fyllitowymi.
Jeżeli jednak zdecydował byś się na akwarium na bazie ziemi ogrodowej, to przeglądaj tematy, jest tutaj naprawdę dużo informacji. Ja ze swojej strony doradzać nie będę, bo zawsze miałem do czynienia ze zbiornikami HT:)
To chyba na tyle z moich rady. Jeżeli o czymś zapomniał, czegoś nie uwzględniłem na pewno dodają koledzy z forum.
Powodzenia!
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
Raczej opcja pierwsza, oszczędności trochę mam, więc z tym nie mam takiego problemu.
Nad CO2 myślałem na wiosnę, a co do skałek - w mojej okolicy jest ich do wyboru do koloru więc tutaj myślę nie ma problemu. A jakieś sugestię co do doboru roślinek ? Aaa, zapomniałem o temperaturze w zbiorniku - wynosi 25 stopni.
-

raver
●
Cześć:)
Z roślinkami na razie cierpliwie poczekaj. Kup światło, CO2 najlepiej od razu przy starcie zbiornika, podłoże, skałki, przygotuj aranżację, w razie czego podpowiemy co przestawić, jak ustawić:) Teraz w czasie takich mrozów wątpię by cokolwiek do Ciebie dojechało w całości ,a kupowanie roślin w sklepach zoologicznych zdecydowanie doradzam.
Grzałka 250 wystarczy. Posiada ona termostat? 25 stopi jest dobrą temperaturą, zwłaszcza, że światło też troszeczkę podgrzeje wodę.
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Tak, grzałka posiada termostat. A co do reszty - wszystko zamierzam zamówić dopiero gdy puszczą mrozy i trochę się ociepli. Dokładnie mam zamiar zrobić coś takiego:
zakupić jakieś 2 ciekawe korzenie, jako główny element aranżacji, te które mam obecnie najprawdopodobniej komuś oddam.
Obsadziłbym jej microsoriami albo jakimś gatunkiem mchu, bo wygląda to naprawdę ciekawie. Postaram się zdobyć jakieś kawałki skałek. Całkowicie zmienię podłoże bo żwir gruboziarnisty to nic fajnego... Tutaj zastosowałbym albo, tak jak pisałeś substrat tropica i drobny żwirek bazaltowy, albo jak wyczytałem w kilku innych tematach - kwaśny torf do paproci itp z dodatkiem jakichś żwirów. Wszelkiego rodzaju ceramika pójdzie precz.
Zmieniłbym oświetlenie, chociaż to może nie być takie proste - moja klapa ma około 10 lat, więc podobnej już raczej nie znajdę. A w sklepie elektrycznym dowiedziałem się że moc świetlówki wzrasta proporcjonalnie do jej długości. Np. gdybym chciał kupić 2 x 80W będą one za długie do mojej klapy, której długość wynosi 100cm. No chyba że w sklepie mylili się.
Co do CO2 - myślę że na początek wystarczy jakiś w płynie, tabletkach lub coś w tym stylu. Gdy będzie ładny efekt wtedy pomyślę nad kupnem zestawu CO2. Do tego oczywiście zasilanie roślin - potas itp. Co do samych roślin - starałem się dobrać gatunki do mojego przyszłego akwarium, które nie będą miały szczególnie wysokich wymagań, oto one:
- microsorium
- mech jawajski
- cabomby - po mojemu to jest koper ze względu na pojedyncze liście
- rogatek i być może moczarka - one i cabomba oczywiście na tyły akwarium
- jakiś gatunek pływający po powierzchni
- myślę też nad małym "trawniczkiem", tylko nie wiem jeszcze z czego
Oczywiście roślin chciałbym aby było więcej, ale pierw muszę pomyśleć czym obsadzić boki oraz pozostałe miejsca.
Co do rybek - większość z tego co mam obecnie oddam, zostawię na pewno brzanki sumatrzańskie (obecnie 8 ) i dokupiłbym jeszcze 7, kiryski zostaną i kupiłbym również ok 15 sztuk razbory klinowej.
No więc, ogólnie mój pomysł jest dobry ?
Ostatnio edytowano 31 sty 2010, 20:48 przez raver, łącznie edytowano 1 raz
-

raver
●
Co do oświetlenia: tak moc wzrasta wraz z długością dlatego napisałem 4x39W T5, ponieważ się zmieszczą w pokrywie. Możesz też kupić dwie belki oświetleniowe Hagen 2x39 W. Mam takową belkę w swoim akwarium i bardzo ładnie się prezentuje:) Jednak to koszt około 550 zł za obie wraz ze świetlówkami.
Co do podłoża to przy takim świetle raczej sugerowałem bym gotowe podłoża lub substrat + drobny żwir lub bazalt.
Co do CO2. Tabletki sobie daruj i nawet nie zaczynaj. Zbankrutujesz i w ciągu 2 miesięcy na tabletki wydasz tyle co na butlę. Moim zdaniem zabawa w tabletki to kompletny bezsens.
CO2 w płynie to dobre rozwiązanie do małych zbiorników lub jako "wspomagacz" butli.
Jestem skłonny sądzić, że jesteś skazany na butlę przy 175 litrach, bo inne rozwiązania są za mało wydajne i zbyt kosztowne, co w gruncie rzeczy jest zupełnie nieopłacalne.
Jedynym mądrym rozwiązaniem jest butla. Lepiej poczekać, zaoszczędzić i kupic butlę od razu.
Nawożenie to rzecz "gustu". Ja stosuję serię EasyLife i jest to najlepszy zestaw nawozów jakie miałem do tej pory.
Trochę dziwnie z tym roślinami kombinujesz. Zdecydowałeś się na HT, a wybierasz rośliny, które nie mają wysokich wymagań? Trochę dziwne nie sądzisz?
Roślin na start musisz mieć dosyć dużo. To co podałeś to taka trochę zupa roślinna. Zdecydowanie za mało i nic konkretnego.Cabombę sobie odpuść:D Rzeczywiście wygląda jak koper:)
Gatunki roślin to sprawa na później, skompletuj najpierw sprzęt.
Jeżeli chcesz zostawić sobie brzanki to nie dokupuj razbor klinowych. Skup się na brzankach, które ładnie będą wyglądały w nieco zacienionym i zarośniętym zbiorniku.
Kamole i korzenie jak najbardziej możesz dokupić. Lecz skoro masz dwa spore korzenie to nie oddawaj ich:) Dokup ewentualnie jeden,a z tych dwóch na pewno da się zorganizować jakąś ciekawą aranżację.
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Hmm.. Trochę kombinuję, wiem
Ale gdybym jednak odpuścił sobie HT to przy obecnym oświetleniu 2x30W i zestawie CO2 (tutaj nie wiem który wybrać - myślałem o zestawie CO2 opcja 4) oraz nawozach, akwarium z roślinami które wcześniej wymieniłem oraz innymi o niezbyt wygórowanych wymaganiach pociągnie ? Co do podłoża - załóżmy że rezygnuje z HT, kwaśna ziemia oraz drobny żwirek będą pasować ? Czy może jednak lepiej ów substrat i żwirek bazaltowy ?
Belka z oświetleniem jest trochę ponad moją kieszeń, więc najprawdopodobniej będę musiał pozostać przy obecnym oświetleniu. Ponoć CO2 rekompensuje w pewien sposób mniejszą ilość światła pobieraną przez rośliny - wówczas powinno wypalić.
Gdyby jednak światła było za mało - ile mniej więcej kosztowało by zrobienie pokrywy na zamówienie ?
Załóżmy że akwarium będzie sprawnie funkcjonować, ale bez cabomby hmm... nie wiem czym mógłbym jeszcze obsadzić tylną ściankę.Poza tym, jakie roślinki poleciłbyś - oczywiście jeśli akwarium takie jak opisałem będzie "możliwe" w realizacji
Co do sprzętu:
- filtracja raczej na pewno wystarczy
- ogrzewanie również jest
- co do oświetlenia, mam wątpliwości
- a CO2, żwirek, ewentualnie substraty i dekoracje zamówię w najbliższym czasie, zależy co będzie pasować.
Jeśli chodzi o sam wygląd akwarium, chodzi mi po głowie coś takiego jak w tych tematach:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=28970
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ...#132655
W obu roślinki wyglądają ciekawie, a sądząc po gatunkach nie są one zbyt wymagające.
-

raver
●
Witam:)
Na twoim miejscu stawiał bym albo na LT albo na HT. Nie mieszałbym i nie kombinował. Jeżeli wybierzesz LT z zasady prowadzenia takiego zbiornika nie będziesz potrzebował butli.Wtedy także nie musisz mieć tak silnego oświetlenia. Nie znam się na zbiornikach LT, ale 0,34 W/L które to występuje w Twoim przypadku czyli 2x30 W to chyba optymalna ilość światła.
Moim zdaniem: jeżeli LT to ziemia + żwir, jeżeli HT to substrat + żwir lub gotowe podłoża.
Zrobieni pokrywy na zamówienie to koszt dużo wyższy niż kupno dwóch belek oświetleniowych. Mówię o samej pokrywie bez elektryki. Zastanów się nad tymi zestawami do modernizacji pokryw np. 2x39 W. Kosz to około 300zł.
Co do stosunku dwutlenku węgla do światła. Za mało światła + za dużo CO2 = problemy. Za dużo światła + za mało CO2 = również problemy. Nie wspominając o tym, że przy większej ilości światła trzeba dodawać również więcej nawozów.
Tak jak mówiłem:D Bądź cierpliwy i nie wymieniaj w każdym poście propozycji roślin. Zdecyduj się na konkretne rozwiązanie, skompletuj sprzęt. Wtedy będziemy mogli obiektywnie doradzić gatunki roślin, których naprawdę jest ogrom:)
Co do wątków podanych przez Ciebie:) Ładne akwaria, ale spójrz na specyfikację, w obu przypadkach mamy do czynienia z dużą ilością światła i butlą wysokociśnieniową.
Pomyśl, zdecyduj i napisz:)
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Ok, podsumujmy:
Sporo ostatnio studiowałem o LT i HT. Zdecydowanie zbiornik HT o wiele bradziej mi odpowiada. LT odrzucam chociażby ze względu na przekarmianie ryb oraz ciągłą uwagę na panującą w zbiorniku równowagę biologiczną, którą stosunkowo łatwo zachwiać. Do tego dochodzi jeszcze ziemia, która po pewnym czasie uwalnia wiele szkodliwych związków - czyli zdecydowanie odpada.
Jak sam napisałeś, prowadzenie zbiornika HT przy moim obecnym oświetleniu jest możliwe ale tylko z CO2. Ten wariant muszę przyjąć.
Sprzęt do prowadzenia takiego zbiornika posiadam, a co do CO2, z tego co mówisz i co przestudiowałem jest niezbędne w HT - więc je skombinuje.
Załóżmy że będę posiadał odpowiedni sprzęt (czyli CO2).
Kwestie obsady i samej aranżacji póki co zostawmy, skupmy się na sprzęcie jak i samym prowadzeniu akwarium.
Co do podłoża: tutaj wg.mnie stosunkowo dobrym rozwiązaniem zarówno dla akwarium jak i mojej kieszeni będzie substrat + żwirek bazaltowy o którym wcześniej pisałeś.
Czyli teoretycznie jeśli chodzi o wyposażenie (nie licząc roślin i dekoracji) powinno wystarczyć do założenia HT ?
Wróćmy jeszcze na moment do światła:
Moje dwie 30W prezentują się dokładnie tak:
Philips TL-D 30W AQUARELLE.
Co do nich, tutaj mogę powiedzieć że przy działaniu jednej z nich moje akwarium jest znacznie mocniej oświetlone niż zbiornik kolegi 112L przy 2x18W. Rzekomo jedna świetlówka powinna dawać bardziej skupione światło niż dwie, ale wówczas przy mojej nie był zamontowany odbłyślnik (chyba przekręciłem nazwę  ) A różnica była NAPRAWDĘ spora.
-

raver
●
Jeżeli chodzi o HT to mogę pomóc:)
Źle mnie zrozumiałeś z tym świtałem. 2x30 W to zdecydowanie nie wystarczająca ilość. Nie ma szans na prowadzenie HT przy tak słabym oświetleniu.Moim zdaniem powinieneś mieć 4*39 W - taka ilość świtała + CO2 to najlepsze rozwiązanie. Możesz do tych twoich 2x30W dołożyć 2x39 na dodatkowym stateczniku.
Substrat Tropica Aquacare + drobny żwir bazaltowy do dobre rozwiązanie. Nawet bardzo dobre.
To "jak mocno świeci" dana świetlówka to tylko efekt wizualny. Nie jest to paralelne do tego czy dana moc świetlówki wystarczy:)
Tak przekręciłeś:D Miało być "odbłyśnik". W odbłyśniki radzę się zaopatrzyć, różnica jest dostrzegalna od razu.
Moim zdaniem podsumowując:
-światło około 150 W
-substrat + żwir
-CO2
-zestaw dobrych nawozów
Taki zestaw pozwala w 100% na prowadzenie pięknego, roślinnego akwarium:)
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Same problemy z tym oświetleniem...
Chyba najlepiej i najtaniej było by zakupić belkę oświetleniową 2x39W która w połączeniu z obecną pokrywą dawała by 138W, co w przeliczeniu na ilość wody w moim baniaku dawało by trochę ponad 0.7W na litr.
Belka wygląda tak:
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/os ... -5045.html
Ostatecznie mógłbym się jeszcze szarpnąć na te 240 zł, ale pojawia się kolejny problem - belka nie zmieści się pod moja klapą. Ma ona wysokość 5cm, a w klapie pomiędzy świetlówkami znajduje się zabudowana instalacja elektryczna, pod którą nie upchnę belki.
Więc już nie wiem co z tym zrobić. Jeśli miałbyś pomysł jak to rozwiązać, ewentualnie co innego zrobić, miej na uwadze żeby nie wyszło to zbyt drogo, czyli max 250 - 300 zł
Chyba że ja jestem niezbyt bystry i wbrew zdjęciom belkę montuje się bezpośrednio do pokrywy.
Z góry dzięki.
-

raver
●
Witaj:)
Ta belka to złe rozwiązanie. Duże i nie mieści się pod pokrywą jak już zauważyłeś. Popatrz na zestawy do modernizacji pokryw. Są tam zestawy, które spokojnie zmieścisz pod pokrywą np. 2x39W za około właśnie 300 zł wraz ze świetlówkami. Są one produkcji firmy ATTI. Jest to najlepsze rozwiązanie w Twoim przypadku.
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Chyba troszkę przesadziłeś z ceną, ale to dobrze
Zapewne chodziło Ci o ten zestaw:
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/os ... -4621.html
Mam tylko wątpliwości co do tego czy zestaw nada się do mojej 10 letniej pokrywy. Wygląda ona mniej więcej tak jak na załącznikach.
-

raver
●
Oooo...patrz jak człowieka można zaskoczyć:D 199 zł...no no no:D Ceny czasami mogą pozytywnie nastrajać:P Pod pokrywę świetlówki jakoś upcheniesz, ale sprawdź długość statecznika w Twojej pokrywie i statecznika z zestawu. Chodzi o to czy oba zmieszczą się w tej wnęce na elektronikę:)
PS A pokrywa...wygląda jak 10 letnia pokrywa:D Te plastikowe pokrywy nigdy nie wyglądają dobrze:P Sam taka mam w 112 litrach, więc piszę z własnego doświadczenia:D
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
We wnęce na instalacje elektryczną mam miejsca baaardzo dużo, więc o to nie ma się co martwić
Czyli po zakupie CO2 i zestawu do pokrywy no i oczywiście po odciepleniu na zewnątrz mogę bez żadnych problemów zaczynać z HT ?
PS: niektóre roślinki w moim akwarium, chyba podejrzewają że szykuje się zmiana na HT bo w ciągu ostatnich kilku dni zaobserwowałem dość spory przyrost masy zielonej
Więc chyba kilka z nich zostawię 
-

raver
●
Tak, po takim doładowaniu sprzętowym możesz zaczynać z HT:D W takim razie powodzenia!
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Witam !
Mrozy w miarę puściły, więc zabrałem się za restart baniaczka...
W sumie zrobiłem to już tydzień temu i jak na razie wszystko śmiga aż miło popatrzeć.
Zakupiłem nowe podłoże - bazaltowe - wygląda super !
Do tego substrat Tropica, doszło kilka nowych roślinek i bimbrownia.
Oświetlenie na razie zostało to samo, nowe będzie po napływie funduszy...
Co do obsady roślin - zapewne wiele się zmieni. Obecna jest tylko w formie zastępczej - żeby było w miarę zielono
Po tygodniu niektóre z roślinek porządnie ruszyły - cabomby musiałem wczoraj przyciąć o ponad połowę, echinodorusy również puszczają liście jak szalone, mimo że trochę zmarnowały się przed restartem, co widać po plamkach na starych liściach.
Więc czekam na krytykę, co byście zmienili...
Zaś jeśli chodzi o obsadę - nadmiaru ryb już nie ma - ameki porozdawałem, zostało tylko kilkanaście sztuk narybku który też niedługo powędruje do kogoś innego, brzanki rekinie i sum rekini również - wielkością nie pasują do reszty. Dojdą razbory klinowe (ok 15 sztuk) i być może ramirezki.
Obecnie mam jeszcze 8x "brzanka sumatranka", kirys zółtopasy (weteran - mam go od samego początku, ma około 11 lat), skalar - również weteran i 4x kirysek piżmowy.
Linki do zdjęć coś nie chcą działać, więc dodam w załącznikach.
-

raver
●
Powiązane tematy
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranż...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam.
Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...
|
|