Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Tak, ten dyfuzor bardzo dobrze "rozpuszcza" CO2 wiec jest zdecydowanie lepszy od kostki lipowej.
-

baturka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Międzychód
a ja mam znowu inne pytanie odnośnie dozowania co2 do wody.
mam zwykły dyfuzor 3 częściowy karela rataja.no i umieszczony jest niedaleko wylotu filtra kubelkowego.no i mgiełka ładnie krąży po calym akwarium.
ale tak się teraz zastanawiam czy nie potraktować kubełka jako reaktora do co2.
tzn zastanawiam się cy nie umieścić dyfuzora tuż pod wlotem do filtra. (pod samym koszyczkiem) Czy wtedy waszym zdaniem będzie lepiej rozupszczane co2 w wodzie??
pozdrawiam
i z góry dzięki za odp. 
-

Skuter41
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: little england
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 14432
Wotjku, nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale może filtr zacząć głośniej pracować.
Raczej nie zaleca się dozowania CO2 przed filtrem.
-
●
Nadmiar CO2 w filtrze może zabić pożyteczne bakterie które się w nim znajdują  więc nie jest to zbyt dobry pomysł 
-

baturka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Międzychód
czyli krótko mówiąc zostaje dalej mieć ustawiony dyfuzor pod wylotem z filtra?
choć widzialem że ktoś stosował taką złączkę do przewodu na wylocie filtra i podwał co2 właśnie do wężyka wylotowego.
co o tym sądzicie??
wiem że można dostać takie coś na allegro.
http://allegro.pl/item935233636_dyfuzor ... _zewn.html
-

Skuter41
●
To "urządzenie" jest bardziej dozownikiem gazu i kiepsko gaz rozpuszcza.
Czy zastanawiałeś się nad reaktorem z filtra narurowego ?
-
●
kurcze szczerze powiem że pierwsze słyszę o filtrze narurowym.  Co to za ustrojstwo?? 
-

Skuter41
●
-
●
mmarek
mam tylko jedno pytanie.
na allegro filtry narurowe nie mają tej rurki w środku...w sensie przynajmniej na zdjęciach.ale raczej w opakowaniu powinna być prawda??
i się zastanwiam...możesz mi podpowiedzieć jak najlepiej podpiąć wężyk co2 do tego filtra??zebym spał spokojnie że mi go nie wywali i będę maił potop w domu  bo czytalem na innym wątku że w zawór odpowietrzający wciskają wężyk ale nie wiem czy to dobry pomysł...ja nie będę stosował grzałki.pozdrawiam
-

Skuter41
●
@Skuter41,
Oczywiście tej wewnętrznej rurki nie ma w zestawie, ponieważ korpus filtra narurowego służy do umieszczania wewnątrz wkładu filtra.
Ale, pasuje tam rurka do kanalizacji bodaj 35mm. Dostaniesz ją w L-M na dziale hydraulicznym. Rurka jest długa chyba na 50cm, więc będziesz musiął sią przyciąć.
Co do zasilania gazem, jest kilka sposobów i zależą chyba jedynie od Twojego portfela. Ja kupiłem szybko-złączkę 3/8" z asortymentu pneumatycznego ( www.polinski.com.pl) do tego redukcja 1/2" na 3/8" a do tego trójnik PVC z gwintem ( www.ustm.pl).
Zdjęcia reaktora z przyłączem gazu znajdziesz m.in. w moim wątku:
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=30090&highlight=
Przyłacze gazu z szybko-złączką jest po prawej stronie reaktora.
Jakby coś, pytaj dalej.
-
●
rafax tego typu home made są bardzo dobre ja mam tak zrobiony, lecz w wersji mini. Mianowicie użyłem kubeczka z easy carbo tego dozowniczka, zrobiłem dziurkę tak by zmieścił się wylot głowicy fan mini, nasypałem drobnego keramzytu by jeszcze lepiej uskutecznić rozpuszczanie, by keramzyt nie uciekał kubeczek od spodu zabezpieczyłem siateczką ze starej siatki do ryb...
wygląda to podobnie do tego:
http://www.youtube.com/watch?v=l3l7zxc6TgU
czyli sens rozpuszczania taki sam jak w filmiku podanym przez ciebie tylko u mnie dodatkowo keramzyt szaleje jak piłeczki w losowaniu toto lotka co jeszcze bardziej rozbija co2.... nad tym reaktorem jest wylot z filtra, więc te malutkie bąbelki co wylatują są dodatkowo porywane przez prąd wody...
Minusy tego urządzenia??
zajmuje miejsce w akwa... no ale jeśli użyjemy bardzo małej głowicy tak jak ja fan1 mini i małego kubeczka to da się ukryć za roślinami...
Kolejny minus to raczej zaleta, tak bardzo dobrze rozpuszcza co2, że nie bardzo wiem jak ustawić na butli dozowanie co2, bo średnio po godzinie od uruchomienia tego reaktora ryby jak to zwykł mówić mój znajomy "sra**ją pod siebie"...
-
nazer
●
Powiązane tematy
Wstęp
Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Cześć.
Mam Fe 0mg/l. Dozować samo żelazo czy dawać całe mikro?
Jak uważacie?
Pozdrawiam,
R.
Witam, mam pytanie ktoś używa takiego cuda ? Jak opinie ? Może ktoś zamawiał coś podobnego z AliExpress cena jest trochę mniejsza? nie mogę wkleić fotki wiec wrzucam nazwę Jebao Doser 3.4 - dozownik p...
Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób dozowac nawozy po podmianie wody.
Na logikę wydaje mi się że skoro spuszczamy "x"litrów wody z akwarium np co tydzień to po podmiani...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
|
|