Zamykają sklep zoologiczny Ezgotyka (Warszawa) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zamykają sklep zoologiczny Ezgotyka (Warszawa)

Liczba wyświetleń: 2606·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Sklep mieści się na Nowym Świecie byłem w nim raz wiele lat temu, o ile mi wiadomo jest to najstarszy sklep w Warszawie.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,67 ... iecie.html

Na zachodzi takie sklepy są dziedzictwem kulturowym a u nas się je bezdusznie zamyka. Dlaczego ?

Chyba że wypowiedz jednego z portali jest prawda :

Sklep kiedyś chyba specjalizował się w sprzedaży ptaków, jednak jego ewentualna świetność minęła już dawno. Klatki brudne i śmierdzące. Żerdzie również w podobnym stanie. W kilku klatkach gdzie znajdowały się ptaki panowało wyraźne przegęszczenie.

Przy wejściu natknęliśmy się na ......hmmmm...... nie wiem jak to nazwać, ale chyba powinno się to określić "pojemnikiem na fretkę". Zwierzę ledwo mieściło się na długość w swoim lokum i było wyraźnie zestresowane. Rzucało się i gryzło kraty, wyraźnie chcąc złapać za palec klientów. Jedynie kartka informowała, że zwierzę gryzie. Fretka była jednak na tyle blisko, że dzieci bez problemu mogły sięgnąć do niej rączką. Zdecydowana nieodpowiedzialność właściciela sklepu!

Nasza ocena:

- Brud i smród
- Zerowy wybór ryb - może to i dobrze, mniej się męczy
- Ekspozycja roślin przypomina wycinek rowu melioracyjnego
- Sklep powinni odwiedzić jedynie obrońcy zwierząt!
- Kompletnie nic ciekawego....

Thorn76

26 sty 2010, 15:28   (#2)  

W sklepie Egzotyka nie było produktów ADA sorry ale chyba nie o to chodzi. A ja od siebie powiem, że wspieram dobrze Polskie firmy używając w swoich akwariach całej gamy produktów Aqua Art bo jest dobra i tania

Thorn76

piotrek_pajak Katowice

26 sty 2010, 23:55   (#3)  

w Katowicach w przeciągu dwóch lat zamknęli jeśli się nie mylę siedem sklepów zoologicznych, z których 4 były nastawione typowo na akwarystykę, kilka z nich pamiętali jeszcze z dzieciństwa moi rodzice. Wydaje mi się, że to wina internetowych transakcji.

piotrek_pajak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Katowice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
TheProArcii Bournemouth/Łódź

27 sty 2010, 01:25   (#4)  

piotrek_pajak napisał(a):w Katowicach w przeciągu dwóch lat zamknęli jeśli się nie mylę siedem sklepów zoologicznych, z których 4 były nastawione typowo na akwarystykę, kilka z nich pamiętali jeszcze z dzieciństwa moi rodzice. Wydaje mi się, że to wina internetowych transakcji.

Jeśli uznamy te domysły za prawdę i główny powód zwijania interesu to większa popularność zakupów przez internet nad sprzedażą standardową, to znaczna część winy leży po stronie samego sklepu. Zagłębiamy się tutaj w skomplikowane problemy marketingu ale biorąc pod uwagę iż Internet jest ogólnie dostępny dla Wszystkich, a wystawienie oferty handlowej na jednej z bardzo popularnych polskich witryn internetowych jak allegro.pl nie jest adekwatne do możliwości zysku, to odpowiedź nasuwa się sama - brak zaangażowania w to co się robi lub wyobraźnia i obowiązek dostosowania się do aktualnych wymogów rynku są odstawione na bok.
Obrazek

TheProArcii
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bournemouth/Łódź

27 sty 2010, 10:37   (#5)  

TheProArcii napisał(a):
piotrek_pajak napisał(a):w Katowicach w przeciągu dwóch lat zamknęli jeśli się nie mylę siedem sklepów zoologicznych, z których 4 były nastawione typowo na akwarystykę, kilka z nich pamiętali jeszcze z dzieciństwa moi rodzice. Wydaje mi się, że to wina internetowych transakcji.

Jeśli uznamy te domysły za prawdę i główny powód zwijania interesu to większa popularność zakupów przez internet nad sprzedażą standardową, to znaczna część winy leży po stronie samego sklepu. Zagłębiamy się tutaj w skomplikowane problemy marketingu ale biorąc pod uwagę iż Internet jest ogólnie dostępny dla Wszystkich, a wystawienie oferty handlowej na jednej z bardzo popularnych polskich witryn internetowych jak allegro.pl nie jest adekwatne do możliwości zysku, to odpowiedź nasuwa się sama - brak zaangażowania w to co się robi lub wyobraźnia i obowiązek dostosowania się do aktualnych wymogów rynku są odstawione na bok.

Tu masz wielką rację, bo widzę po sklepach w moim mieście przetrwał 1 dlaczego bo gdzie indziej nic nie było :D

Thorn76

buniek_001 Czeladź

02 lut 2010, 20:06   (#6)  

Witam. Wszystkich forumowiczów.

Moim skromnym zdaniem na rynku jest miejsce dla sklepów internetowych i stacjonarnych. To że likwidują sklepy stacjonarne to norma i tylko mnie dziwi dlaczego tak późno.
Stawiając nowy zbiornik wyprawa do sklepu to zakup podłoża, sprzętu i powiedzmy minimum 10 koszyków roślin. Wchodząc do większości sklepów stacjonarnych wybór roślin kończy się na 3 - 4 gatunkach. Z czego 2 to rośiny z grupy Cryptocoryne i 1 to Vallisneria. O rybach i krewetkach nie wspominam. W mojej okolicy znam tylko 1 sklep stacjonarny w którym mogę się zaopatrzyć w rośliny przyjeżdżając praktycznie w dowolny dzień tygodnia. Co prawda w zagłębiu mieszkam dopiero trzy lata. Co do sprzętu to wiadomo w necie jest trochę taniej (trochę dochodzi czasem do 100zl na filtrze). Uważam iż prawdziwy stacjonarny sklep zoologiczny powinien być wyspecjalizowany w danej dziedzinie tzn. akwarystyczny to akwarystyczny, a nie sklep gdzie kupimy kota, psa, fretkę i rośliny do holendra. Bo w takich sklepach ludzie nie mają zielonego co sprzedają np. "Glonojad" to ryba zjadająca glony.
Zaletą sklepów internetowych jest cena i duży wybór, natomiast stacjonarnych możliwość rozmowy z żywą osoba która wie o czym mówi i potrafi doradzić (pozdrawiam Pana z Krzyżowej w Katowicach).

buniek_001
Ranga: Początkujący

Miasto: Czeladź

Piotr Baszucki Nowa Ruda

02 lut 2010, 20:26   (#7)  

Ulubiony przypadek sprzedawcy sklepu zoologicznego w centrum wiekszego miasta:

------------------------------------------------------------------------------------------
Dzien dobry, czy moglby mi Pan polecic jakis filtr do 150l - chcialbym obejrzec kilka modeli.

..po 20 minutach ogladania i wydziwiania...

ojej to troche sporo...wie Pan co, to ja jeszcze sie zastanowie - w internecie mam duzo taniej, zamowie sobie raczej przez internet, ale dziekuje za pomoc.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Jesli sklep ma dziennie 24 takich klientow (jeden przyjdzie po filtr, drugi po grzalke, inny po lampe uv itd) to sprzedaz wypracowana przez 1 pracownika = 0zł

zero złotych! :)

Prawda jest taka, ze zaden przecietny sklep nie ma szans utrzymania sie z samej akwarystyki - samo utrzymanie zywych zwierzat i roslin to bardzo wysoki koszty.

W sklepach zoologicznych zarabia sie na karmach na wage dla psow i kotow, po ktore dzien w dzien przychodza mile starsze Panie :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

spider72 Wick, Szkocja

02 lut 2010, 22:02   (#8)  

Piotr Baszucki napisał(a):W sklepach zoologicznych zarabia sie na karmach na wage dla psow i kotow, po ktore dzien w dzien przychodza mile starsze Panie :)

Cóż, mój kolega w Polsce prowadzi sklep zoologiczny od lat, i niestety prawda jest taka jak napisał Piotr. W sezonie oprócz starszych miłych Pań dorzucą się do biznesu jeszcze wędkarze, jeżeli sklep ma stoisko wędkarskie.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

cHris dm Dundalk

03 lut 2010, 00:50   (#9)  

To moze ja dorzuce swoje 5 groszy. Wina lezy po obu stronach. Rynek i sprzedawca. Na Polskim rynku wytworzyla sie bardzo silna konurencja. Aby temu sprostac dzisiejszy wlasciciel nie moze byc tylko zwyklym zapalencem - hobbysta ktory prowadzi sklep ale sprawnym menadzerem. W dobie sklepow internetowych ciezko sprostac konkurencyjnosci ceny ale nie zawsze klientowi chodzi tylko o cene. Sama dostepnosc towaru w sklepach pozwale wiele do zyczenia. Probowalem, bo tylko tak moge napisac, wiele razy dokonywac zakupow w sklepach stacjonarnych i zawsze czegos podstawowego nie bylo. Skoro w internecie mam wszystko co chce i taniej to dlaczego ma tam nie robic zakupow. To rozwala sklepy stacjonarne. Wlasciciele nie rozumieja ze klient jezeli wchodzi do sklepu to jest czyms zainteresowany a nie tylko poogladaniem pustych polek. Piotr napisze mi ze nie da sie miec wszystkiego ale jezeli sie ma zamiast sklepu akwarystycznego zoologiczny to jak starczy finansow na specjalizacje? Co podoba mi sie w sklepie RA.pl? Chlopaki handluja i w sklepie stacjonarnym i w internecie oraz swiadcza uslugii dodatkowe. W ten sposob radza sobie z konkurencyjnoscia na rynku. Jak ktos mysli da sobie rade. Na nasze szczescie slabe jednostki padaja na polu i zostaja te najlepsze. Wiadomo szkoda renomowanego sklepu ale jezeli by z braku pieniedzy mieli meczyc zwierzeta to dobrze ze sie tak stalo.
Obrazek

cHris dm
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Dundalk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Sklep Zoo Flottman w Niemczech

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1394
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Sklep aquascapingowy w Szwajcarii

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3131
Zapraszam do obejrzenia wnętrz sklepu dedykowanego akwarystyce roślinnej i aquascapingowi, który powstał w Szwajcarii. Materiał okraszony jest pokazem zakładania akwarium.
YouTube

ADA odwiedza kolejny sklep

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6280
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/maj-2013/ada-aqua-forest.jpg Zespół Aqua Design Amano odwiedza z kamerą kolejny japoński sklep akwarystyczny. Wystarczy ...

ADA odwiedza kolejny sklep (B-BOX aquarium)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6458
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/lipiec-2013/ada-4.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu Aqua Design Amano. Tym razem firma odwiedza sklep akwarystyczny B-BOX aquari...

ADA odwiedza sklep Penguin Village

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2454
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/skk1.jpg Kamera ADA dotarła do kolejnego sklepu akwarystycznego. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego z serii filmów z wędró...

Sklep roslinyakwariowe.pl sponsorem konkursu "Podwodne inspiracje"

roslinyakwariowe.pl w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 965
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem konkursu "Podwodne Inspiracje" organizowanym przez akwarystów regionu podkarpacia. Nasz Serwis miał przyjemność objęcia patronatu nad kategorią a...

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2313
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

Gdzie kupić wodę RO3 Warszawa

KAMDRA83 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 96
Witam Wszystkich, zwracam się do Was z pytaniem czy wiecie gdzie mogę kupić wodę RO3 w Warszawie? Mieszkam na Ochocie, mam kupiony filtr RO3 jednak z przyczyn technicznych mam chwilowy problem z jego...

Pomoc w znalezieniu sklepu Warszawa.

Arjuna w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 789
Witam, czy ktoś może mi pomóc i napisać gdzie Warszawie mogę kupić świetlówkę energooszczędną Philips Tornado 23W/865 E27 (ta z barwą 6500)? Wiem że są sklepy internetowe ale interesują mnie tylko skl...

648l - sklep roslinyakwariowe.pl w Krakowie

Krzysztof w Akwaria · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9298
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/konkurs/ada2009/443.jpg Wymiary: 180x60x60 (648l), szkło 15mm OptiWhite Oświetlenie: 4 lampy ADA SolarI (150W) Podłoże: Amazonia I, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 384 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571026
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 384 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.