008l "Glitter Of Hope" Olek Dziurzyński - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

008l "Glitter Of Hope" Olek Dziurzyński

Liczba wyświetleń: 2205·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Wbrew wszelkim zasadom akwarystyki i zdrowego rozsądku postanowiłem na szybko machnąć mini-kostkę. Czemu wbrew zasadom? Ano na szybko, nie mają tak naprawdę pomysłu na oświetlenie, ogrzewanie itd:). Liczę jednak na to, iż uda mi się nie zajechać zbyt szybko owej kostki, oraz że Wy nie "zjedziecie" za bardzo mojej hmm"Aranżacji":).
Ale do rzeczy:)

Szkło:Kostka 20x20x20
Filtracja : Mini Kaskada
Światło: Na dniach Ikola 9W( Swoją drogą martwię się zbyt dużym stosunkiem W/l)
Ogrzewanie: intensywnie myślę.
Podłoże: Power Sand Special "s", Amazonia Powder
Ozdoby: Seiryu Stone
Zielsko: Pogostemon Helfieri,Mały Henio, Eleocharis Parvula, Hedoytis Salzmani
Fauna: Planuje kilka szt kreweci, prawdopodobnie Yellow, lub White Pearl

Kilka fotek,na sucho po zalaniu, z góry:). Niestety jakość kiepska, i ścieżka z piasku się troszkę rozlazła../ Wszelkie opinie i rady bardzo mile widziane!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chudy89
Ranga: Poznaje temat

mprusek Kraków
Razi samo akwarium które wygląda jak pocięte i sklejone własnoręcznie ;p Warto było na takie małe akwarium poświęcić 20zł u szklarza który by to zrobił dużo lepiej. Już nie wspominając że kostki 20cm z OW nie są takie znowu drogie. W małych akwariach nie stosuje się przelicznika wat/l bo przy tak małych akwariach to przybliżenie się nie sprawdza. 9w będzie ok, raczej za mało niż za dużo. Z grzałką bym się nie pchał chyba że krewetki tego wymagają. Ta ścieżka z piasku mi tutaj jakoś nie pasuje, pomniejsza akwarium, ale zobaczy się co z tego będzie. Narazie nie ma za bardzo co oceniać. Za pare tygodni się zobaczy jak to się rozrośnie.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

26 sty 2010, 22:44   (#3)  

Szkło dokładnie takie jest:D. Nie inwestowałem w nic konkretniejszego ponieważ traktuje to jako eksperyment. Jeżeli wypali wtedy zamówię sobie opti, ścieżka była ok do momentu zalania. Niestety cala się rozmyła i nie wyszło z tego nic sensownego. Liczę, że henio wszytko zarośnie. Światło już jest 9W 7200K.

Chudy89

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek Kraków

26 sty 2010, 23:14   (#4)  

Aha, w takim razie w tym akwarium finalnym nie rób tej ścieżki, lepiej pomyśl jak taką ścieżkę uformować z jakiejś roślinki. Za małe akwarium na takie coś. Nie uważasz że będzie ciut trudno odzdzielić potem ten piasek od amazoni? Tzn jak będziesz przenosił do nowego szkła?
Nie wiem jak planujesz z nawożeniem. 9wat to jest takie pogranicze LT. Ja bym profilaktycznie lał trochę easy carbo.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

27 sty 2010, 00:38   (#5)  

Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o światło z takimi litrażami ale w założeniu miał być HT. W zależności od tego jak się będzie układało planuje normalne nawożenie. Nie będzie tylko co2, tylko własnie Easy Carbo. Na początek spokojnie sam potas 6h świecenia, podmiany codziennie 2l (tak bedzie przez pierwszy tydzień). Dorzuciłem kilka szt pisti na tafl, i gałązke rogatka. Zobaczymy co z tego będzie:)

Chudy89

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Statystyki

Ten temat przegląda 505 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 505 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.