Skalar, Lajon, itd..........co kupić?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć wszystkim,
Mam pytanie odnośnie wyżej wymienionych oraz innych sterowników akwariowych. Jakie jest wasze zdanie, warto kupować taki sterownik? Jeśli warto to który polecilibyście do zakupu?
Pozdrawiam, Łukasz
-
Binabik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam LAJON i jestem zadowolony.
LAJON jest podłączony również poprzez telefon GSM i dzięki temu mogę na odległość sprawdzać pH.
-
wisterbram
●
A możesz cos więcej powiedzieć? Jak z niezawodnością? JAk spisują się takie produkty DIY? Bo nie chciałbym żeby zawiesił się mi taki sterownik i zagazował albo upiekł rybcie:)
-
Binabik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Co do lajona jestem bardzo zadowolony. Mam go ponad 1,5 roku i nic mi się nie zepsuło. Wszystko działa super.
Warto pamiętać o tym, że komputer to jedno, a elektroda to drugie.
To tak, jak byś miał laptopa, a źle działa twardy dysk - to odrębne urządzenia stanowiące całość. Faktem jest, że pod wspólną obudową.
Lajon działa super, nie ma problemów. Podłączony jest do komórki, a jak robię jakieś "doświadczenia" z CO2, to podlączam go do kompa i monitoruje z dokładnością do do minuty !!
Elektrodę powinno się kalibrować co 3 miesiące (mam płyny do kalibracji), ale ja jej nigdy nie kalibrowałem, bo uważam to za zbędne!!
Lajon mierzy z dokładnością do 0,01 pH, więc jest to GIGANTYCZNA dokładność !! Dla akwarystyki wystarczy dokładność do 0,1 !!
Nawet jak elektroda się rozkalibruje o 0,1 to będzie ok.
Ważne, żeby nie zagazował !! A to jest tylko możliwe jak się zatnie elektrozawór - jak ma ktoś jakąś tandetę za 10 zł !!
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal ...
-
wisterbram
●
Powiązane tematy
skalar2.jpg
Znany jest hodowcom od początku XX wieku. Gatunek ten jest silnie bocznie spłaszczony. Możemy wyróżnić bardzo dużo odmian skalara takich jak np.: srebrzysta, marmurkowa, dymna i czarna.....
Dzień dobry, dzisiaj rano zauważyłam że jeden skalar ma coś z płetwami i jest mniej aktywny niż zawsze bardzo proszę o pomoc.
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
3-070623.jpeg
Pochodzenie: Ameryka Południowa (Kolumbia, Gujana, Surinam, Gujana francuska, Peru, Brazylia). Środowisko: W naturze zamieszkuje obszary zalewowe, bagienne, porośnięte gęstą roślinnośc...
Witam jaki miernik TDS kupić głównie do sprawdzania wody RO ?
skalar4.jpeg
Pochodzenie: Ameryka Południowa (Kolumbia, Gujana, Surinam, Gujana francuska, Peru, Brazylia). Środowisko: W naturze zamieszkuje obszary zalewowe, bagienne, porośnięte gęstą roślinności...
Witam mam problem ze samica skalara mam ja już dośc długo z 7/8 lat.
Mianowicie od kilku dni jest taki jakoś osowiały pływa przy dnie przeważnie w 1 miejscu w rogu akwarium jak inne ryby przypływają k...
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin.
Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...
Witam wszystkich mam takie pytanko jaki mineralizator kupić.
Chodzi o Qual Dropa:
KH Bulder czy
GH One Plant.
Pytanie to zadaje ponieważ przechodzę z Kranówki na RO.
A że jestem laikiem w tym temacie...
Witam ,więc do rzeczy .Wszystkie moje skalary 6szt mają takie same objawy ,w czym jest rzecz ,bocznymi płetwami ruszają b.szybko i się sklejają do ciała ,płetwy grzbietowe są zwinięte i opadają ,niekt...
|
|