ACti substrate pro+ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ACti substrate pro+

Liczba wyświetleń: 3579·Odpowiedzi: 17
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

17 sty 2010, 19:34 ACti substrate pro+  (#1)  

Witam. Czy stosujecie w swoich akwariach to podłoże? Jeżeli tak to chętnie poczyntał bym opinie o tym produkcie. W internecie szukałem niestety bardzo mało jest ich. Moje osobiste spostrzeżenia póki co to mętna woda. Po podmianie 60% na początku było ok ale później po około 5 godzinach znów to samo. Filtrowanie przez watę nic nie daje. Rośliny nie rosną. Jeżeli ktoś stosował ten produkt to proszę o komentarze. Pozdrawiam

djskarzat
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 sty 2010, 09:55   (#2)  

Stosuje

Rośliny rosną dobrze z tym nie ma problemu gorzej właśnie z tym zmętnieniem. Też z nim walczę i też tracę nadzieję, że coś z tego będzie. Co wstaję rano myśląc że już wszystko OK dalej lekkie mleko.
Jak długo masz już Activ w akwa ?

Thorn76

Sebba96 Tczew

18 sty 2010, 10:20   (#3)  

Napisz coś o akwa a nie piszesz rośliny nie rosną ! :x

Sebba96
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tczew

18 sty 2010, 23:59 acti substrate pro+  (#4)  

NIe pytam dlaczego zielsko mi nie rośnie. Chciałem się tylko dowiedzieć czy inni użytkownicy też mają problem ze zmętnieniem wody .Pozdrawiam

djskarzat

mocho Tarnów

20 sty 2010, 21:35   (#5)  

no i co dalej z tym podłożem w Waszych zbiornikach?
napiszcie jak się temat rozwija bo mam już zamówione 3l wersji powder na próbę do krewetkowni, a im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości.
jeżeli to możliwe to proszę o zamieszczenie zdjęć fragmentu akwarium z podłożem lub samego podłoża choćby na sucho. z góry dziękuję. pozdrawiam
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

22 sty 2010, 01:56 acti substrate pro+  (#6)  

PO dwóch tygodniach od startu wody mętna prawie jak mleko. Rośliny rosną. Podłoże ostro obniża twardość, na jakimś forum wyczytałem że nawet dochodzi do spadku 1 Gh w ciągu doby, poza tym granulki po dwóch tygodniach bardzo miękkie. Pozdrawiam

djskarzat

22 sty 2010, 10:52   (#7)  

U mnie też nie wiele się zmieniło z tym że woda się klaruje jakoś lepiej już jest znacznie lepiej jak było chociaż dużo pyłu opadło na rośliny trawnikowe. Woda strasznie miękka aż ją traktuje trochę sodą oczyszczoną by zwiększyć twardość.
Co do roślin rosną dobrze, glosi pasuje to podłoże, heniek trochę gorzej, UG przyzwyczaiła się do tego podłoża i odbija. Ph też niskie 6,4 ale też podbijane przez sodę :)
Ogólnie hmm trochę jeszcze poeksperymentuje z nim a jak nie zniknie zmętnienie to po prostu wywalę je i zakupię Amazonie lub AS II+

Thorn76

spider72 Wick, Szkocja

22 sty 2010, 11:01   (#8)  

Thorn, lepiej użyj gipsu CaSO4 do podnoszenia twardości, bo podłoże będzie wyłapywać sód z sody i będzie się on tam kumulował, małe ilości są ok, ale jak będziesz robił często, to moze się go tam zebrać sporo. Sodu rośliny nie potrzebują i nie lubią. Możesz tez użyć KHCO3.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

22 sty 2010, 21:18   (#9)  

spider72 napisał(a):Thorn, lepiej użyj gipsu CaSO4 do podnoszenia twardości, bo podłoże będzie wyłapywać sód z sody i będzie się on tam kumulował, małe ilości są ok, ale jak będziesz robił często, to moze się go tam zebrać sporo. Sodu rośliny nie potrzebują i nie lubią. Możesz tez użyć KHCO3.

Dzięki spider72 za spostrzeżenie. Zastosuje się do tego na pewno. Wiesz zastanawiałem się czy nie dać wapnia do filtra jako złoża pod bakterie a przy okazji zatwardzało by trochę wodę bo na tym substracie naprawdę jest problem z tym.

Thorn76

spider72 Wick, Szkocja

22 sty 2010, 23:37   (#10)  

Skała wapienna czy dolomit słabo się rozpuszcza w wodzie, więc efektów jej włożenia do filtra możesz nawet nie zauważyć, ale spróbować warto. Ja bym dał tam drobno pokruszony dolomit, bo zawiera też magnez. Dolomit można kupić w niektórych sklepach ogrodniczych.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

25 sty 2010, 13:20   (#11)  

spider72 napisał(a):Skała wapienna czy dolomit słabo się rozpuszcza w wodzie, więc efektów jej włożenia do filtra możesz nawet nie zauważyć, ale spróbować warto.

Ostatnio włożyłem 2 kawałki dolomitu (chyba dolomitu, kupiłem w "centrum" kamieniarskim trochę skałek, ale że się nie znam na tym to dopiero w domu zauważyłem że chyba jakiś wapień zawierają...). Dałem 2 kawałki ~0,5 kg na jakieś 2 litry wody w misce. GH po dwóch dniach skoczyło z 0 do 2. Wrócę do domu to będę mógł dać znać jak wygląda sprawa po tygodniu.
Tak więc wygląda na to że kruszony dolomit w filtrze mógłby pewnie całkiem nieźle podnieść twardość, tym bardziej jeżeli pH < 7 to chyba reakcja będzie szybsza - pytanie raczej czy nie podniesie twardości zbyt mocno.

pin54
Ranga: Stały bywalec

andrzej123 Rzeszów

25 sty 2010, 13:30   (#12)  

do filtra zdecydowanie lepsza jest pokruszona lawa

andrzej123
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Rzeszów

spider72 Wick, Szkocja

25 sty 2010, 14:29   (#13)  

Lawa jako złoże biologiczne, jest pewnie lepsza, ze względu na większą powierzchnię.
pin54, różnicą w akwarium będa proporcje ilości skały w filtrze i ilością wody w zbiorniku. Oczywiście, że jak wsadzimy do wody dużą masę skał wapiennych, to twardośc wzrośnie, co choćby widać po postach akwarystów, używających dużej ilości skał wapiennych ADA w aranżacjach "skalnych".
Oczywiście rozdrabniając skałę, zwiększamy powierzchnię styku z wodą, dlatego warto spróbować. CO2 i kwasy rozpuszczone w wodzie powinny jeszcze ten proces przyspieszać, ale może okazać się, że wcale o dużo twardość się nie podniesie, np. 1-2 stopnie w skali zbiornika.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

25 sty 2010, 15:02   (#14)  

a ja mogę powiedzieć, że chyba jednak trzeba czasu i podmian by ustabilizować jednak ten substrat bo już nie tak bardzo spada twardość codzienne testy i sprawdzanie co się dzieje po podmianach i stabilizyje sie chyba wypłukało juz po 2 tygodniach z niego większość tego co obniżało. Woda staje się klarowna. Więc jedyna rada na ten substrat dużo podmian co 3-ci dzień po około 40% i ustabilizuje się. A podmiany robię kranówką odstaną tylko bo jak bym miał jeszcze z osmozy lać to w ogóle by było masakra. Czyli moim zdaniem substrat dla ludzi bez osmozy z twardą wodą - zmiękczy na 100% i to bardzo mocno. Nie załamywać się zmętnieniem minie, a co do roślin rosą dobrze i szybko się ukorzeniają.
Naworze serią AquaArt 0,5 ml classica+ferro + macro co 2 dzien Aquapotas 1ml

Thorn76

25 sty 2010, 16:24   (#15)  

@spider72 zdaję sobie z tego sprawę że chodzi o stosunek ilości wody do ilości skały, dlatego podałem dość dokładnie ile tego było. test robię w misce, być może dzisiaj będę kontynuował test w akwarium 120l i ~20kg skały.

A skoro już przy tym jesteśmy
1. zawsze myślałem że ADA to "dobre" kamienie i nie zmieniają parametrów wody - jak to jest ? Czy manteny są wapienne ?
2. w świetle powyższego, skoro znaczna część świata akwarystycznego używa skał ADA to znaczy, że użycie dolomitu który jest odradzany ze względu na zmianę parametrów wody nie jest niczym nadzwyczajnym. A więc pakować do akwarium dolomit bez zastanowienia ?

pin54
Ranga: Stały bywalec

spider72 Wick, Szkocja

25 sty 2010, 18:41   (#16)  

Ja tam nie wiem z czego są te skały, ale jak podnoszą twardość, zwłaszcza pod wpływem CO2, to na pewno zawierają węglany. A dwa najpowszechniejsze węglany w skałach to węglan wapnia (wapień) i węglan magnezu. Dolomit, również zawiera dużo wapienia.
Skały wapienne nie zawsze wyglądają jak jura krakowsko-częstochowska, zależy jakie mają domieszki innych minerałów
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wapienie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolomit
Kamienie, to kamienie ich forma zależy często nie tylko od tego z czego powstały, ale również jak powstały.

Pakować możesz co chcesz, jezeli zgadzasz się na następstwa takiego rozwiązania (tutaj podnoszenie twardości).
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

03 lut 2010, 00:27 Acti substrate pro  (#17)  

Po około czterech tygodniach i trzech podmianach wody każda około 40% woda zaczyna się klarować, roślinki ładnie się ukorzeniają.

djskarzat

Usunięto użytkownika 22875

26 lis 2012, 13:49 Podłoże  (#18)  

Ja też zakupiłem podłoże Pana Wojtaszka naturale substrate i zbiornik zalałem 3 dni temu, póki co jest lekko mętna woda, także temat zmętnienia potwierdzam. Już teraz zaczynam żałować, że nie kupiłem pro soil, bo wyniosłoby mnie w sumie tyle samo co substrat Wojtaszka plus żwir zoluxa który nie jest zbyt tani

Usunięto użytkownika 22875

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20160130_170330.jpg

Nawoz Mg macroelements Pro scape JBL

maciek rusznica w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1131
Witam Czy Ktos sie juz z tym spotkal? Jakie macie opinie? Pozdrawiam :|

Jbl pro scape

cristiano9 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2403
Witam Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?

Planta Gainer PRO Hydro Mineral - regulacja twardości

apper w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6154
Mam akwarium z dużą ilością roślin i rybami, które preferują wodę średniej twardości. Akwa 375L. Niestety w kranie mam wodę bardzo twardą. Chciałbym przejść na 100% RO i sam doprowadzić ją do pożądany...

JBL pro scan paskowe testery do wody

OneyeSnake w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2257
Chciał bym zapytać czy ktoś używał te testy i czy mógł by sie podzielić opinią?

Microbe-lift Gravel & Substrate Cleaner + Special Blend

akwafun w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4366
Witajcie, zakupiłem na próbę wspomniane w tytule produkty. O ile Special Blend wiem, że trzeba podawać po podmianie wody, to kiedy najlepiej podawać Gravel & Substrate Cleaner? Też po podmianie ra...

[Ankieta] Microbe-Lift Gravel & Substrate Cleaner HIT/KIT?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 9192
scleaner.jpg

Hydro Mineral Pro Aqua Art - twardość

olololo w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7663
Witam, Mam pytanie co do zmian parametrów tego mineralizatora. Otóż wg. informacji znalezionych w internecie powinien mi on podwyższyć twardość ogólną do ok 4 dH a węglanową do ok 2. Tymczasem przy do...

Start na Pro Soil - kiedy makro i mikro?

zegancio w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3450
Witam.Pytanie do akwarystów używających Pro Soil. Od Startu podaję potas i carbo. Są różne opinie odnośnie kiedy zacząć podawać makro i mikro.Nawożenie będzie metodą EI przy podmianach 30% samą kranów...

Nawożenie solami na pro soil'u.

nikodem239 w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 3823
Witam, mam iwagumi 72l na pro soil'u. Od trzech tygodni podaję fosfor w dawce wyliczonej przez kalkulator. Ale nadal jest 0. Więc nie wiem czy mam dalej tak nawozić czy dawać większe dawki. NO3 mam 20...

prośba o opię dot. PRO CARBO

maniapi w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2720
Witam zastanawiam się nad kupnem tego specyfiku i w związku z tym pytanie czy jest ok? do tej pory stosowałem Planta Gainer Carbo , ale różnica w cenie jest dosc powazna stąd pytanie...

Statystyki

Ten temat przegląda 279 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 279 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.