Jaki kubełek jest cichy??
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Obecny kubełek pada a części do niego brak, nawet nie mogłe znaleźć filtra w necie  Chyba pada wirnik robi tyle chałasu, że głowa pęka. Zatem mam pytanie jaki cichy kubełek polecacie
Z góry dzięki. Pzdr.[/u]
200 L, Aquasubstrate II+, Filtr zewnętrzny AQUA NOVA NCF1500  CO2 butla 6 kg - 4 b/s+Sera Flore 500 reaktor, Oświetlenie LED 
-
Ulvhedin
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bieruń
Ulvhedin napisał(a):Witam Obecny kubełek pada a części do niego brak, nawet nie mogłe znaleźć filtra w necie  Chyba pada wirnik robi tyle chałasu, że głowa pęka. Zatem mam pytanie jaki cichy kubełek polecacie Z góry dzięki. Pzdr.[/u]
Mysle , ze Fluval jest dobra firma i posluzy ci naprawde na bardzo dlugo. Jezeli chodzi o cicha prace to jest ok.
-
AndrzejS
●
- Miasto: USA
-

Wozek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Konin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Eheim jest bardzo cichy. Żeby go usłyszeć muszę przykładać do niego ucho 
-
nicolaus
●
- Miasto: Kraków
Masz kilka opcji i zarazem możliwości . Możesz skorzystać z mojego doświadczenia.
Kupujesz np hałaśliwy filtr - półkę w której znajduje się kubeł możesz wykleić specjalną matą do pochłaniania hałasu. Łatwa w montażu samo klejna a z drugiej strony zabezpieczysz się przed stratami ciepła.
Inną metodą jest kupno Eheima bardzo dobry kubeł części nawet do najstarszych modeli nie brakuje. Jeszcze możesz zastosować pompę eheima jak masz stary kubeł. A jeszcze jedną metodą jest pompa do co2 podłączona pod kubeł tutaj zapanuje totalna cisza.
Ja mam połączenie eheima + pianka i efekt taki , gdyby woda się nie ruszała w akwarium to nie wiedział bym że mam filtr
Pianki i maty wyciszające kupisz w firmie apama.pl seria LSP 5 są też inne
Powodzenia
-
TURYSTA
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Trzebinia
Polecam Eheim-a, posiadam serie Classic 2213 do mojego akwa 90L od ponad pół roku i jestem bardzo zadowolony. Jeśli utrzymuje się w czystości całą instalację filtrującą i odpowiednio konserwuje powinien pracować cichutko i wydajnie przez wiele lat. Filtry Eheim są bardzo popularne wśród profesjonalistów zajmujących się akwarystyką.
-

TheProArcii
●
- Miasto: Bournemouth/Łódź
-
MischaPL
●
Eheim. Kilka miesięcy temu rozpocząłem misję "usłyszeć eheima". Do dzisiaj nie udało mi się jej wykonać 
-
wojtek1980
●
Ulvhedin napisał(a):Witam
Obecny kubełek pada a części do niego brak, nawet nie mogłe znaleźć filtra w necie  Chyba pada wirnik robi tyle chałasu, że głowa pęka. Zatem mam pytanie jaki cichy kubełek polecacie
Z góry dzięki. Pzdr.[/u]
Nie ma o czym dyskutowac G3 lub G6 Fluval i sprawa zalatwiona. Dla tych ktorzy chcieli by polemizowac nadmieniam , ze w poscie nie ma mowy o cenie wiec polecam te modele.
-
AndrzejS
●
- Miasto: USA
Usunięto użytkownika 14432
Ostatnimi dniami odpaliłem Eheima 2224 i gdyby nie płynąca z rurek woda powiedziałbym, że filtr nie działa 
-
Usunięto użytkownika 14432
●
Witam,
Słyszalność jest bardzo mocno związana z przepustowością filtra.
Im wydajniejszy (większy) tym bardziej słyszalny od słabszego (mniejszego).
Stwierdzenie, że mojego nie słychać a twój słychać jest bardzo ogólne
Tyle podpowiedzi, ile wypowiedzi...
Sam musisz podjąć decyzję, może ktoś ma kubełek to idź i posłuchaj - zobacz.
Takie posłuchanie i "pomacanie" da więcej niż opisy ze stron internetowych, bo wszystkie firmy piszą że ich produkt jest jedyny i najbardziej skuteczny i bajer full...
pozdrawiam

-

magno
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: TRÓJMIASTO
MischaPL nie mogę się zgodzić, miałem JBL CP e700 miesiąc i zaczął chodzić jak traktor. Na razie czekam na nowy wirnik i ośkę, ale jeśli będzie się to powtarzać co miesiąc, to gra jest nie warta świeczki. Po 5 miesiącach koszt wirników przekroczy koszt nowego filtra. Jednakże przez miesiąc stał 2 metry od łóżka, poza szafką i trzeba się było dobrze skupić, żeby go usłyszeć.
pozdrawiam
PS pamiętaj, żeby nie sugerować się tym, że producent podaje na opakowaniu, że filtr nadaje się do zbiornika o pojemności od xx do yy litrów, takie wyniki uzyska tylko w warunkach "laboratoryjnych", traktuj minimalną wartość jako nominalną. czyli masz akwa 100l to kup filtr o zakresie 100-200litrów.
-
piotrek_pajak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Katowice
mmarek napisał(a):Ostatnimi dniami odpaliłem Eheima 2224 i gdyby nie płynąca z rurek woda powiedziałbym, że filtr nie działa 
Potwierdzam.
Jestem bardzo wrażliwy na "dziwne dźwięki", które mnie wkurzają.
Filtr nie jest tani, ale jeśli chodzi o ciszę i filtrację jest genialny.
-
Gość
●
Polecam JBL e700 jest bardzo cichy, pewnie cała seria CristalProfi taka jest
-

mar0752
●
- Miasto: Zalesie, ok. Krakowa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ten temat bardzo czesto wraca - az chce sie napisac w formie zartu:
A: "Jaki kubelek jest cichy"
B: Wyłączony ;p
Generalnie im lepszy przeplyw przez media filtracyjne - tym ciszej chodzi silnik, mozna uzyc gabki o duzych oczkach. Ale im mniejsze pomieszczenie, tym bardziej filtr bedzie slyszalny.
Jest to na tyle subiektywne, ze przeczytasz iz u jednego akwarysty jakis model jest bezglosny, u innego ten sam - "chodzi jak traktor". Rownie dobrze moglbys wybrac sposrod 5 najpopularniejszych filtr model odpowiadajacy objetosci Twojemu akwarium droga...losowania 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
No tak szukałem swojego tematu nie na tym forum hehe
No mój JEBO chodził cichutko przez 8 miesięcy aż po ostatnim restarcie wydaje dziwne dźwięki  jakby mi pod oknem traktor stał, nie jest to zbyt głośne ale na dłuzszą mętę męczące. Zwłaszcza kiedy sie leży chory z bólem głowy :/ a tak to nie narzekam na złą filtrację
O serwisie nie mam co gadać bo musiałbym zastąpić ten nowym więc tak czy siak nowy muszę kupić
Oczywiście dzięki wszystkim za podpowiedzi
Dam znać co wybrałem 
200 L, Aquasubstrate II+, Filtr zewnętrzny AQUA NOVA NCF1500  CO2 butla 6 kg - 4 b/s+Sera Flore 500 reaktor, Oświetlenie LED 
-
Ulvhedin
●
omg za filtr 1800 zł hehe no nic dobrze wiedziec może na przyszłość faktycznie nie powiedziałem nic o cenie hehe
-
Ulvhedin
●
Próbowałeś potrząsać filtrem? Może zostało w środku trochę powietrza i przez to ten "hałas"? Nie masz zmniejszonego przepływu przez przymknięcie zaworu na wylocie?
-
Gość
●
Nie ma w środku powietrza i węże też nie sa przykręcone, ja podejrzewam że to wirnik trzaska. Jest pełno tanich ale czy wiem, że będą pracowały cicho i jak długo?

-
Ulvhedin
●
Powiązane tematy
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki.
Myślałem o Fan 2, znalazłe...
Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kubełka, co prowokuje rozważania na temat sensem nadfiltracji.
Póki co w moim akwarium 200l działa wewnętrzny Aquael Turbo 1000 z gąbką i watą ...
|