Prośba w identyfikacji niedoborów... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prośba w identyfikacji niedoborów...

Liczba wyświetleń: 1226·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.. Proszę o pomoc.. Pół roku miałem remont na chacie, akwarium zostało przeniesine do garażu. Moje prace przy nim przez ten czas ograniczały się do karmienia rybek :( Wygląda to teraz jak krajobraz po bitwie. Chcę spróbować powalczyć o roślinki, które przeżyły ale są w opłakanym stanie...

Mój baniak to 160 l Low Tech na ziemi..
Oświetlenie: swietlóki T8 30W osram 840 i 18W 840 czyli 48W
Nie nawoże.
CO2-brak
Rośliny przyszły z Czech od Rataja. Z początku na tym oświetleniu i ziemi rosły pięknie i dość szybko.. Tylko z microsorium miałem problemy, co widać na fotkach..
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów i w idetyfikacji jednej roślinki, przyszłą z sagittarią
Załączniki
1.jpg
Microsorium młody liść
1.jpg (195.46 KiB) Przeglądane 998 razy

bastek76
Ranga: Poznaje temat

Litor Rzeszów

15 sty 2010, 00:48   (#2)  

Jak byś wiedział skąd się biorą okrzemki, to byś wiedział dla czego tak roślinki wyglądają, po za tym bez nawozu, bez CO2 to trzymasz i chcesz ratować roślinki?, to dziwne, że ludzie chcą mieć ładne akwarium, pełne roślin a nic nie robią w tym kierunku, to że na początku rosły ładnie roślinki, to nie twoja zasługa, tylko dużej ilość mikro i makro, które nagromadziły u sprzedawcy, trudno wymagać cudów przy słabym oświetleniu i bez nawożenia, pytasz czego jest niedobór, jak dla mnie światła, Fe, i mikro.

Litor
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

15 sty 2010, 06:07   (#3)  

Doskonale wiem Panie Litor co to okrzemki.. i zapewniam Cię, że to na liściach microsorium to nie są okrzemki.. tylko jakaś twarda narośl... Sugerujesz bym dowalił światła i zaczął nawozić mikro,makro+CO2 w akwarium typu Low Tech ?? Oj kolego :( Nie wykluczam chwilowe dodawanie nawozów w celu uratowania sytuacji.. Ale chcę się najpierw upewnić co to za niedobory....

bastek76

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zawi Bydgoszcz

15 sty 2010, 08:53   (#4)  

To pierwsze (nie wiem jakiej jest wielkości bo zdjęcia tego nie oddają) to może być Echinodorus Tenellus (żabienica delikatna). Jest bardzo podobna do mojej, która stricte lepiej rośnie w moim 60l LT niż 200 l HT :)
A Litor.....cóż..trochę się rozpędził niepotrzebnie :)
Co to za cudo na Microssorium to nie wiem, ale spróbowałbym wyciąć większość liści, poczekać na młode i systematycznie usuwać pozostałe zrogowaciałe....
Pozdrawiam

Zawi

Miasto: Bydgoszcz

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

003.JPG

Identyfikacja niedoborów i nadmiarów na podstawie zdjęć

tomdiaz w Nawożenie · Odpowiedzi: 1495 · Wyświetlenia: 729884
Witam Od jakiegos czasu pojawiły mi sie dziury na roslinkach akwarium 76 litrow swiatło 20 wat jarzeniowka(6500lumenow)i dwie żarówki energoosz. (6500lm) nawozenie Tmg 9ml po podmianie wody (15 l) co ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7950
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
IMG_20241130_161920.jpg

Identyfikacja niedoborów na podstawie zdjęć

Half32 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4609
Dzień dobry czy możecie mi doradzić zdiagnozować niedobór u tej rośliny Gratiola viscidula Parametry wody PH 6.17 Gh 4 KH 0 Po4 0 No3 10ppm Podłoże to Dennerle soil Akwarium pracuje od 3 miesięcy Wo...
Zrzut ekranu 2023-06-29 211616.png

Pomoc w identyfikacji nadmiarów lub niedoborów

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2029
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4970
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...
Akwa.jpg

Prośba o identyfikacje problemu

jurgiel w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7071
Witam wszytskich po dłuższej przerwie! Jest światełko w tunelu ze z powrotem wrócę do ulubionego hobby :D Piszę od razu z problemem :? Próbuję wyciągnąć jeden zbiornik na prostą i szło bardzo dobrze ...

Nawozy Zoolek - prośba o opinie

FoCuS_PL w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3461
Joł! Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają. I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......

Trudne do identyfikacji problemy z roślinami

akwarysta1992 w Nawożenie · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 22147
Witam Was serdecznie Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały. Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L pH= 6,9-7,0 KH= 6 Jest butla z CO2 Wapń i magnez 80:20 Potas 20 P...

Ocena parametrów wody i prośba o wskazówki

Ossek w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10081
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich bardzo serdecznie :) Może zacznę od opisu zbiornika: - 112l, 1,5 roku od założenia, - kubeł HW302 wypchany kulkami Maxspect i odrobiną cera...

Prośba o pomoc w nawożeniu solami BLUE LINE

darcioo25 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4439
Witajcie . Proszę o pomoc odnośnie nawożenia. Woda nie jest zbyt klarowna a tempo wzrostu roślin coś spadło. Ponadto często muszę usuwać bardzo małe skupiska sinic w rogu między szybą a Monte Carlo. ...

Statystyki

Ten temat przegląda 197 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 197 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.