Pilne - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pilne

Liczba wyświetleń: 2560·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
KubaGsxR Solec Kujawski

13 sty 2010, 21:34 Pilne  (#1)  

Witam Serdecznie,

Właśnie zalewam akwarium na nowej półce i z prawej strony zrobiła mi sie szpara między akwarium a półką( akwarium zalałem do połowy), zdrowy rozsadek podpowiada mi, że to moze za jakiś czas pęknąć. Co o tym sądzicie? co robić

Obrazek

Proszę o szybki odzew.

KubaGsxR
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Solec Kujawski

Usunięto użytkownika 14432

13 sty 2010, 21:42   (#2)  

cholera, nie wygląda to dobrze...

Jaka wielkość akwarium (masa wody) i co to za półka ? Daj zdjęcie z oddalenia.

13 sty 2010, 21:48 Re: Pilne  (#3)  

KubaGsxR napisał(a):Witam Serdecznie,

Właśnie zalewam akwarium na nowej półce i z prawej strony zrobiła mi sie szpara między akwarium a półką( akwarium zalałem do połowy), zdrowy rozsadek podpowiada mi, że to moze za jakiś czas pęknąć. Co o tym sądzicie? co robić

Obrazek

Proszę o szybki odzew.

To podkład jest jakiś od paneli???czy coś jak wystaję po za baniak to ma prawo od wody się odkształcić.bez obaw!
zbiorniczek wyważony to będzie ok .

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
KubaGsxR Solec Kujawski

13 sty 2010, 21:58   (#4)  

Akwarium 60x30x40h 72 litry, w środku Amazonia II, korzeń i 4 manteny.
Opis półki: Składa się z 2 częsci: podstawki i półki. Zrobiona z kantówki sosnowej, bardzo dobrze i mocno ze sobą zbita śrubami i klejem do drewna.

Obrazek

Obrazek

KubaGsxR

13 sty 2010, 22:10   (#5)  

Stojak wygląda solidnie, a baniak nie waży jakoś bardzo dużo - 80-kilka kilo.

A nie robiłeś próby obciążenia wcześniej ?

Chyba nie pozostaje nic innego jak sukcesywne napełnianie.

Jak gruby jest blat ?

KubaGsxR Solec Kujawski

13 sty 2010, 22:19   (#6)  

mmarek napisał(a):Stojak wygląda solidnie, a baniak nie waży jakoś bardzo dużo - 80-kilka kilo.

A nie robiłeś próby obciążenia wcześniej ?

Chyba nie pozostaje nic innego jak sukcesywne napełnianie.

Jak gruby jest blat ?

Nie robilem, ale jak go malowalem to na nim siedzialem :lol:
Blatu nie ma jest to rama z kantowki sosnowej 6x4 cm.
Zamiast tej maty dalem teraz gruby styropian, powinien chyba zniwelować tą "dziure" dobrze myślę?

KubaGsxR

mar0752 Zalesie, ok. Krakowa

16 sty 2010, 20:12   (#7)  

KubaGsxR napisał(a):Nie robilem, ale jak go malowalem to na nim siedzialem :lol:
Blatu nie ma jest to rama z kantowki sosnowej 6x4 cm.
Zamiast tej maty dalem teraz gruby styropian, powinien chyba zniwelować tą "dziure" dobrze myślę?

Jak to blatu nie ma???? :!:
To znaczy, że akwarium utrzymuje się na krawędzi??
Nie obawiasz się, że pęknie??
Przecież nie po to podkłada się matę po akwarium, żeby było estetycznie, tylko żeby wyrównać powierzchnię, a sam baniak całym dnem się spierał na solidnej podstawie.
Ja to nawet na szafkę dałem dodatkowy 15mm blat żeby czasem nie miałem jakiegoś ugięcia.

mar0752
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zalesie, ok. Krakowa

akwneon Śląsk

16 sty 2010, 20:27   (#8)  

Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.
Każdy ma prawo wypowiedzi, nie mylą się tylko politycy, a ja biedny przyjmę roślinki od każdego, bo mi z akwarium zostanie sadzawka i wstyd.

akwneon
Ranga: Początkujący

Miasto: Śląsk

KubaGsxR Solec Kujawski

16 sty 2010, 20:42   (#9)  

akwneon napisał(a):Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.

Pomysł zaczęrpnąłem od chlopaków z naacademy np: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=26628. Amazonia jest na tyle sprężysta że nie będzie żadnych dużych naporów na dno.

KubaGsxR

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 sty 2010, 21:32   (#10)  

KubaGsxR napisał(a):
akwneon napisał(a):Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.

Pomysł zaczęrpnąłem od chlopaków z naacademy np: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=26628. Amazonia jest na tyle sprężysta że nie będzie żadnych dużych naporów na dno.

Chlopaki z NAAcademy maja naszego OptiWhite'a ze szkla 10mm - to grube szklo i tam sprawa wyglada inaczej. Ponadto ich stojak pod akwarium jest rowny a amazonii sypia tyle ile nalezy - czy gruuuubo.

Podloz pod akwarium 7mm warstwe steropianu zamiast blatu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

16 sty 2010, 22:11   (#11)  

Tu nie chodzi jedynie o napór podłoża, ale także, a właściwie przede wszystkim ciśnienie słupa wody. Wszelkie naprężenia rozkładają się na m2 podstawy, to jeśli chodzi o projektowania np. szafek. Ale ta sama zasada dotyczy także dna akwarium, czyli samego szkła.

Co prawda akwarium nie jest duże i masa wody nie jest porażająca, ale powinieneś przynajmniej spytać producenta twojego baniaka o opinię.

Było już na naszym forum akwarium postawione na 2 listewkach i chyba działa, ale to na dwoje babka wróżyła...

KubaGsxR Solec Kujawski

17 sty 2010, 15:52   (#12)  

Piotr Baszucki napisał(a):
KubaGsxR napisał(a):

Chlopaki z NAAcademy maja naszego OptiWhite'a ze szkla 10mm - to grube szklo i tam sprawa wyglada inaczej. Ponadto ich stojak pod akwarium jest rowny a amazonii sypia tyle ile nalezy - czy gruuuubo.

Podloz pod akwarium 7mm warstwe steropianu zamiast blatu.

Pod akwarium jest 1 cm steropianu, cała konstrukcja jest stabilna. Rozumiem ze chlopaki z NAAcademy mają grubsze szkło, bo mają dużo większe akwarium i do tego kilkadziesiąt kg mantenów:). Jak pęknie to dam znać :lol: .

mmarek napisał(a):Co prawda akwarium nie jest duże i masa wody nie jest porażająca, ale powinieneś przynajmniej spytać producenta twojego baniaka o opinię.

Nie bardzo mam jak się spytać, bo to firma krzak, szkło to float 6mm. Też jestem takiego zdania, że cała masa nie jest porażająca i spokojnie rozloży się na ramie akwarium.

Pozdrawiam

KubaGsxR

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

11705468_10207581077874894_271941705550461662_o.jpg

Akwarium rozszczelniło się, co z tym zrobić-Pilne!!

hanyss w Szkło i meble · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12905
Witam wszystkich, problem z akwarium 112l juwel. Ma niecałe trzy lata i rozszczelniło się. Przeciek jest gdzieś na tylnej szybie dól. Nie wiem konkretnie co i jak jeszcze nie miałem czasu zbadać sytua...
2012-11-19 19.40.29.jpg

Brązowe brzegi liści i popalone stożki wzrostu PILNE

nyq20 w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7474
Witam Wszystkich, dane mojego zbiornika: -akwarium 112l -filtr JBL e900 -oświetlenie 3x35W -nawożenie suche sole i mikro Intermagu -butla wysokociśnieniowa i reaktor co2 na wężu wylotowym -30x...

Kamien do akwarium - czy się nadaje? - PILNE

Qbek94 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2585
Cześć, mam pytanie co do jednego z moich kamieni. Zakładam akwarium i coś mnie wczoraj tknęło, żeby polać go octem i sprawdzic, czy się pieni. Niby piany jako takiej nie zauważyłem, ale dało się słysz...

Pilne! - leczenie preparatem MLP przy obecności krewetek!

ALEKS_D_RAVEN w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7656
Witam Właśnie przymierzam się do leczenia pasożytów/nicieni w akwarium i chciałbym wiedzieć czy mogę zastosować MLP ( MORENICOL LERNEX PRO ) kiedy w zbiorniku obecne są krewetki amano i red cherry? bo...

PILNE Poważne, nagłe problemy z roślinami

akwarysta1992 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3836
Witam. Szlag mnie trafia ;/ Mam 3 akwaria po 160 litrów i ...w 2 jest problem. Nie wiem co jest grane. Utrzymuję wszędzie podobne parametry: 20 azotany 1 fosforany (zdarza się 2 mg/l) 10-20 mg K pH ...

Pilne - Tropical Bactosan - ryby.

vox166 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1605
Przez przypadek wlałem do akwarium 2-3 krotną dawke tego preparatu. Nie mam odstanej wody zeby wyłowić ryby. Co zrobić ? Zdechną ?

Pilne. Tetra tec ex 700 wirnik się zawiesza

Victhe w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1395
Witam. Tak jak w temacie. Posiadam ten filtr i wirnik albo nie idzie albo buczy w miejscu albo chodzi ale dziwnie. Jak go dotykam to ma siłę ale jak wodę wolałem to stanął. Tak wygląda jakbym go na os...

Pilne.Podłoże ADA + ziemia kwiatowa

IronBody14 w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1499
Witam. Akwarium 20L,oświetlenie 6W Led Sunny,filtracja Kaskada Resun 570l/h. Kilka wersji,która się bardziej opłaca na start? 1.Podsypki ADA,podłoże ADA Amazonia NEW,w podłoże pałeczki nawozowe ADA ...

Problem z roślinami duże czarne plamy pilne

Przemysław Staszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3440
Sam często doradzam jednak tym razem zrobiłem wielkie oczy.. W kilka dni hetheranthera przypomina śmieć.... Staurogyne repens ma plamy w kolorze spalonej gazety Bolbitis gniją fragmentarycznie liś...

problem wabi kusa. pilne

zajac1212 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1245
Witam ! Kilka tygodni temu założyłem wabi zakładaniu, przy zakladaniu żeby się nie rozpadła obwiazalem ja nikta za kilka dni planuje ją zalać ale nie wiem co z nitkami. Nie chcę psuć całej wabi wyciąg...

Statystyki

Ten temat przegląda 385 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 384 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.