|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Serdecznie,
Właśnie zalewam akwarium na nowej półce i z prawej strony zrobiła mi sie szpara między akwarium a półką( akwarium zalałem do połowy), zdrowy rozsadek podpowiada mi, że to moze za jakiś czas pęknąć. Co o tym sądzicie? co robić
Proszę o szybki odzew.
-

KubaGsxR
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Solec Kujawski
Usunięto użytkownika 14432
cholera, nie wygląda to dobrze...
Jaka wielkość akwarium (masa wody) i co to za półka ? Daj zdjęcie z oddalenia.
-
●
KubaGsxR napisał(a):Witam Serdecznie, Właśnie zalewam akwarium na nowej półce i z prawej strony zrobiła mi sie szpara między akwarium a półką( akwarium zalałem do połowy), zdrowy rozsadek podpowiada mi, że to moze za jakiś czas pęknąć. Co o tym sądzicie? co robić  Proszę o szybki odzew.
To podkład jest jakiś od paneli???czy coś jak wystaję po za baniak to ma prawo od wody się odkształcić.bez obaw!
zbiorniczek wyważony to będzie ok .
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwarium 60x30x40h 72 litry, w środku Amazonia II, korzeń i 4 manteny.
Opis półki: Składa się z 2 częsci: podstawki i półki. Zrobiona z kantówki sosnowej, bardzo dobrze i mocno ze sobą zbita śrubami i klejem do drewna.

-

KubaGsxR
●
Stojak wygląda solidnie, a baniak nie waży jakoś bardzo dużo - 80-kilka kilo.
A nie robiłeś próby obciążenia wcześniej ?
Chyba nie pozostaje nic innego jak sukcesywne napełnianie.
Jak gruby jest blat ?
-
●
mmarek napisał(a):Stojak wygląda solidnie, a baniak nie waży jakoś bardzo dużo - 80-kilka kilo.
A nie robiłeś próby obciążenia wcześniej ?
Chyba nie pozostaje nic innego jak sukcesywne napełnianie.
Jak gruby jest blat ?
Nie robilem, ale jak go malowalem to na nim siedzialem
Blatu nie ma jest to rama z kantowki sosnowej 6x4 cm.
Zamiast tej maty dalem teraz gruby styropian, powinien chyba zniwelować tą "dziure" dobrze myślę?
-

KubaGsxR
●
KubaGsxR napisał(a):Nie robilem, ale jak go malowalem to na nim siedzialem Blatu nie ma jest to rama z kantowki sosnowej 6x4 cm. Zamiast tej maty dalem teraz gruby styropian, powinien chyba zniwelować tą "dziure" dobrze myślę?
Jak to blatu nie ma????
To znaczy, że akwarium utrzymuje się na krawędzi??
Nie obawiasz się, że pęknie??
Przecież nie po to podkłada się matę po akwarium, żeby było estetycznie, tylko żeby wyrównać powierzchnię, a sam baniak całym dnem się spierał na solidnej podstawie.
Ja to nawet na szafkę dałem dodatkowy 15mm blat żeby czasem nie miałem jakiegoś ugięcia.
-

mar0752
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zalesie, ok. Krakowa
Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.
Każdy ma prawo wypowiedzi, nie mylą się tylko politycy, a ja biedny przyjmę roślinki od każdego, bo mi z akwarium zostanie sadzawka i wstyd.
-

akwneon
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Śląsk
-
akwneon napisał(a):Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.
Pomysł zaczęrpnąłem od chlopaków z naacademy np: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=26628. Amazonia jest na tyle sprężysta że nie będzie żadnych dużych naporów na dno.
-

KubaGsxR
●
KubaGsxR napisał(a):akwneon napisał(a):Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.
Pomysł zaczęrpnąłem od chlopaków z naacademy np: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=26628. Amazonia jest na tyle sprężysta że nie będzie żadnych dużych naporów na dno.
Chlopaki z NAAcademy maja naszego OptiWhite'a ze szkla 10mm - to grube szklo i tam sprawa wyglada inaczej. Ponadto ich stojak pod akwarium jest rowny a amazonii sypia tyle ile nalezy - czy gruuuubo.
Podloz pod akwarium 7mm warstwe steropianu zamiast blatu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Tu nie chodzi jedynie o napór podłoża, ale także, a właściwie przede wszystkim ciśnienie słupa wody. Wszelkie naprężenia rozkładają się na m2 podstawy, to jeśli chodzi o projektowania np. szafek. Ale ta sama zasada dotyczy także dna akwarium, czyli samego szkła.
Co prawda akwarium nie jest duże i masa wody nie jest porażająca, ale powinieneś przynajmniej spytać producenta twojego baniaka o opinię.
Było już na naszym forum akwarium postawione na 2 listewkach i chyba działa, ale to na dwoje babka wróżyła...
-
●
Piotr Baszucki napisał(a):KubaGsxR napisał(a):akwneon napisał(a):Jeśli masz tam tylko samą ramę i akwarium na niej postawiłeś to olbrzymi błąd. Pęknie ci dno, szyba naporu wody nie wytrzyma. Musisz na ramę założyć blat z np.jakiejś płyty meblowej lub coś podobnego a dopiero na nią podkładkę tłumiącą i akwarium.
Chlopaki z NAAcademy maja naszego OptiWhite'a ze szkla 10mm - to grube szklo i tam sprawa wyglada inaczej. Ponadto ich stojak pod akwarium jest rowny a amazonii sypia tyle ile nalezy - czy gruuuubo. Podloz pod akwarium 7mm warstwe steropianu zamiast blatu.
Pod akwarium jest 1 cm steropianu, cała konstrukcja jest stabilna. Rozumiem ze chlopaki z NAAcademy mają grubsze szkło, bo mają dużo większe akwarium i do tego kilkadziesiąt kg mantenów:). Jak pęknie to dam znać  . mmarek napisał(a):Co prawda akwarium nie jest duże i masa wody nie jest porażająca, ale powinieneś przynajmniej spytać producenta twojego baniaka o opinię.
Nie bardzo mam jak się spytać, bo to firma krzak, szkło to float 6mm. Też jestem takiego zdania, że cała masa nie jest porażająca i spokojnie rozloży się na ramie akwarium.
Pozdrawiam
-

KubaGsxR
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich, problem z akwarium 112l juwel. Ma niecałe trzy lata i rozszczelniło się. Przeciek jest gdzieś na tylnej szybie dól. Nie wiem konkretnie co i jak jeszcze nie miałem czasu zbadać sytua...
Witam Wszystkich,
dane mojego zbiornika:
-akwarium 112l
-filtr JBL e900
-oświetlenie 3x35W
-nawożenie suche sole i mikro Intermagu
-butla wysokociśnieniowa i reaktor co2 na wężu wylotowym
-30x...
Cześć, mam pytanie co do jednego z moich kamieni. Zakładam akwarium i coś mnie wczoraj tknęło, żeby polać go octem i sprawdzic, czy się pieni. Niby piany jako takiej nie zauważyłem, ale dało się słysz...
Witam
Właśnie przymierzam się do leczenia pasożytów/nicieni w akwarium i chciałbym wiedzieć czy mogę zastosować MLP ( MORENICOL LERNEX PRO ) kiedy w zbiorniku obecne są krewetki amano i red cherry? bo...
Witam. Szlag mnie trafia ;/ Mam 3 akwaria po 160 litrów i ...w 2 jest problem. Nie wiem co jest grane. Utrzymuję wszędzie podobne parametry:
20 azotany
1 fosforany (zdarza się 2 mg/l)
10-20 mg K
pH ...
Przez przypadek wlałem do akwarium 2-3 krotną dawke tego preparatu. Nie mam odstanej wody zeby wyłowić ryby. Co zrobić ? Zdechną ?
Witam. Tak jak w temacie. Posiadam ten filtr i wirnik albo nie idzie albo buczy w miejscu albo chodzi ale dziwnie. Jak go dotykam to ma siłę ale jak wodę wolałem to stanął. Tak wygląda jakbym go na os...
Witam.
Akwarium 20L,oświetlenie 6W Led Sunny,filtracja Kaskada Resun 570l/h.
Kilka wersji,która się bardziej opłaca na start?
1.Podsypki ADA,podłoże ADA Amazonia NEW,w podłoże pałeczki nawozowe ADA ...
Sam często doradzam jednak tym razem zrobiłem wielkie oczy..
W kilka dni hetheranthera przypomina śmieć....
Staurogyne repens ma plamy w kolorze spalonej gazety
Bolbitis gniją fragmentarycznie liś...
Witam ! Kilka tygodni temu założyłem wabi zakładaniu, przy zakladaniu żeby się nie rozpadła obwiazalem ja nikta za kilka dni planuje ją zalać ale nie wiem co z nitkami. Nie chcę psuć całej wabi wyciąg...
|
|