Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam.Jest to mój pierwszy post co nie znaczy że nie bywałem na tym forum:).Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej pomocy.Otóż mam zawsze problem z startem filtra Eheim 2128, wystarczy że na chwilę wyłączą prąd i filtr buczy i nie wchodzi na pełne obroty.I żeby go uruchomić muszę przejść katorgę, muszę go trochę zapowietrzyć, przechylać itp.I moje pytanie brzmi czy jest to przyczyną zużycia wirnika czy ośki?Sam wirnik trochę kosztuje a ośka też.Do niższych modeli ten osprzęt jest dużo tańszy.Co zrobić?
-
shalashaska
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a czy oska i wirnik to oryginal?
te zamienniki moga tak miec
Piotr
-

Piotr Kaczyński
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otwock
Witam
W związku z Twoim problemem opisze Ci moja historię z Eheim 2213 jaki posiadam, może coś pomoże. Wczoraj rano po gruntownym czyszczeniu filterka i podłączeniu go ponownie do obiegu byłem bardzo niemiło zaskoczony ponieważ brzęczał jak oszalały, a po przyłożeniu ucha do głowicy słyszalne było radosne hulanie pęcherzyków powietrza. Pierwsza myśl - strasznie zapowietrzony, więc zacząłem przechylać i bujać we wszystkie strony całym filtrem. Po kilku minutach nie było słychać już powietrza w przepływającej wodzie ale straszne brzęczenie nie ustało. Ponownie zdjąłem głowice podejrzewając złe zamontowanie wirnika po czyszczeniu, oczywiście żadnych nieprawidłowości nie stwierdziłem. Zrobiłem test wirnika poprzez zanurzenie samej głowicy (bez kubła) w umywalce z wodą i po drugim załączeniu wirniczek hulał jak szalony, tłocząc cichutko wodę z ogromną mocą;). Po tych zabiegach zmontowałem wszystko spowrotem do kupy i znowu nic - brzęczy aż miło. Podłamany z myślą, że mój eheim po prostu się zepsuł, zużył zacząłem przeglądać węże podłączeniowe i BINGO! Wąż zasysający wodę był w co najmniej 50/60 % zarośnięty wewnątrz glonami uniemożliwiając swobodny przepływ wody i obciążając znacznie wirnik . Po przeczyszczeniu go i przepłukaniu pod silnym ciśnieniem ciepłej wody z kranu wyleciała cała masa brązowego "szlamu". Po ponownym zamontowaniu i już o wiele łatwiejszym odpowietrzeniu filterek śmiga cichuteńko tak jak powinien.
Obejrzyj dokładnie swoje węże, wszystkie zaworki i łączenia może też u Ciebie problem jest właśnie z tym związany. Powodzonka

-

TheProArcii
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bournemouth/Łódź
Już wszystko obadałem, robiłem próby w wannie itd.Przewody są okey.Więc została tylko ośka i wirnik.Myślałem że ktoś umie okręslic co się bardziej zużywa bo wychodzę z założenia że można ten proces zużycia porównać do zużywania kolcków hamulcowych i tarcz  , jedno zużywa sie bardziej od drugiego.
-
shalashaska
●
shalashaska aby tanio przekonać się, czy to ośka, to proponuję wykonać ją na próbę z .......wkładu od długopisu. Jeżeli to będzie to, to wydanie ok. 50 złotych będzie mniej bolało. Aby sprawdzić wirnik, można go podmienić z innego filtra, o takiej samej mocy.Raczej na pewno będą pasowały wirniki od 2026 i 2028.
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
Z tego co wiem to wkład z długopisu daje się gdy peknie ośka.A co do wirnika to nie mam skąd się pożyczyć.
-
shalashaska
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam. Mam ten sam problem ze swoim eheimem . Uruchomienie go to prawdziwa udręka . Wyciągnalem wirnik i oske ale nie potrafię stwierdzić czy któryś z tych elementów jest uszkodzony . Nic nie jest pęknięte ani połamane . Jak uruchomie filtr to słychać dość mocne bicie wewnątrz które ustaje po chwili . Jak filtr zacznie działać słychać wewnątrz przelewajaca sie wodę . Przerabial już ktoś może taki problem , z pozytywnym skutkiem ?
-

Pawadam
●
- Miasto: Londyn
-
Witam~! Sprawa jest banalnie prosta. Ośka zamocowana jest w filtrze w gumowych nieruchomych (nie wiem jak to nazwać) uszczelkach W tym właśnie miejscu ośka się nie wyciera czyli musi mieć wymiar fabryczny. Wystarczy pożyczyć mikrometr lub zanieść ośkę do kogoś kto ma mikrometr i dokonać pomiaru w kilku miejscach. Jeśli ośka w środkowej części jest taka sama jak na końcach to znaczy ,że wyrobiony jest wirnik Jestem posiadaczem Eheima i z doświadczenia wiem iż najczęściej wyrabia się wirnik 
-
cenzorek
●
Witam Wymienilem w sowim eheimie oske i wirnik . Oba elementy nowe oryginalne . Problem z rozruchem po ponownym podlaczeniu do pradu minal . Zauwazylem ze po paru restartach filtra ( wylaczenie i zalaczenie pradu ) klapka dociskajaca oske odpada . Pozostal problem przedostawania sie powietrza i odglos przelewajacej sie wewnatrz wody . Zastanawiam sie czy moze miec to zwiazek z ulozeniem mediow wewnatrz filtra . Dokladnie chodzi o ostatnia warstwe tj plastikowa kratka i biala gabka . Na jednym z filmikow w youtube http://youtu.be/jwUfHk4_gJU?t=12m18s , facet umieszcza biala gabke na plastikowej kratce , na innych filmikach jest odwrotnie . Jak jest prawidolowo ? Moze jest inna przyczyna przelewajacej sie wody . Prosze o wskazowki . Pozdrawiam
-

Pawadam
●
- Miasto: Londyn
-
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Kupiłem filtr Aquael Ultramax 1500 wersja 15W. Pękła oś wirnika więc ją zdemontowałem. Wygląda to tak jak na zdjęciach. Zapytałem aquaela jaką ośkę kupić żeby to działało bo narobili kilka wersji wirn...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
|
|