Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam
jakie rosliny sa w stanie przetrwac w slonej wodzie (1 lyzka stolowa/10 litrow wody)?
ze wzgledu na ryby (zoltaczki indyjskie) musialem posolic wode, ale chcialbym tez miec jakies rosliny, najlepiej z azji zeby jako tako trzymac sie biotopu :)
narazie mam w tym akwa troche nurzanca i jakos sobie radzi.
czy takie rosliny jak v.dubyana i cryptocoryny toleruja slona wode?
pozdrowienia
-
tomos
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomos napisał(a):jakie rosliny sa w stanie przetrwac w slonej wodzie (1 lyzka stolowa/10 litrow wody)? ze wzgledu na ryby (zoltaczki indyjskie) musialem posolic wode, ale chcialbym tez miec jakies rosliny, najlepiej z azji zeby jako tako trzymac sie biotopu  narazie mam w tym akwa troche nurzanca i jakos sobie radzi. czy takie rosliny jak v.dubyana i cryptocoryny toleruja slona wode?
Witam
W książce "Wszystko o akwarium" -Peter W.Scott przedstawia biotop Estuaria południowo-wschodniej Azji.I w tym biotopie posadził 3 gat. roślin:
- Vallisneria asiatica
-Microsorium pteropus
-Nomaphila( Hygrophila) stricta.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+.
Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
|
|