Pomoc w skompletowaniu zestawu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w skompletowaniu zestawu

Liczba wyświetleń: 1039·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
raffaell23 SŁAWKÓW

07 sty 2010, 02:18 Pomoc w skompletowaniu zestawu  (#1)  

Witam wszystkich b. serdecznie. Postanowiłem założyć ponownie akwarium słodkowodne Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu info- na temat; jak rozpocząć działalność z akwarium holenderskim.
Po przeczytaniu prawie całego forum z waszymi poradami radami i sugestiami których jest multum nie znalazłem informacji wystarczających do samodzielnego założenia i skompletowania mojego zestawu (gdyż każdy poleca co innego i różnie zapatruje się na podobne rzeczy ,problemy nie chce popełnić już błędu jaki popełniłem rok temu kupując używany i obsadzony baniak z źle dobraną obsadą i uszkodzonym szkłem wada ukryta) wiec pozwoliłem sobie założyć własny temat w sprawie pomocy w skompletowaniu zestawu.
Co do obsady to chciałbym mieć neonki , palety, krewetki,. co do roślin to na pewno jakieś mchy +trawniczek (mile widziane wasze propozycje roślin)
najbardziej zależy mi na uzyskaniu od was informacji co do następujących rzeczy
1 oświetlenie ( rodzaj mi moc) najlepiej świetlówki bo baniak będzie zamknięty
2 podłoże (co dać pod żwirek )
3 czym nawozić (jakie nawozy stosować i jak mniej więcej dawkować)
4 jakie testy do sprawdzania wody
5 propozycje w rozsądnych cenach. Jeżeli cos jest tanie a dobre (choć to rzadkość) to proszę o podanie nazwy produktu , firmy
A teraz troszkę danych i rzeczy które posiadam z poprzedniego baniaczka
-baniaczek teraz już nowy 175x50x50
- NARVA Oceanic Colour 36W dwie sztuki czy mogą być ( kolor opakowania czerwony)
- filtry zew FLUVAL 403 1200L/H z deszczownicą + filtr wew kaskadowy AQUAEL VERSAMAX FZN-2
-żwirek
-co2 butla 1.5 kg REDUKTOR z ROTAMETREM +kroplówka i kostka lipowa
-AQUAEL STERYLIZATOR UV AS-9W
Co można z tego zastosować a co trzeba dokupić i tak pewnie pojadę do waszego sklepu to cos na miejscu się jeszcze dobierze .
PS. szukam osób z okolic śląska lub małopolskiego z którymi chętnie się spotkam . Które za przysłowiowe piwo pomogły by mi w starcie baniaczka moje gg 5850933

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady.
Ostatnio edytowano 07 sty 2010, 13:12 przez raffaell23, łącznie edytowano 1 raz

raffaell23
Ranga: Początkujący

Miasto: SŁAWKÓW

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trezor Wrocław

07 sty 2010, 09:34   (#2)  

Nie chcę być niemiły, ale skoro po przeczytaniu całego forum zauważyłeś, że ile akwarystów, to tyle sposobów na start akwarium, to skąd przypuszczenie, że teraz w Twoim temacie, wszyscy ujednolicą swoje zdanie i nie będą już mieli różnych poglądów na ten temat.;)

Z tego co masz na pewno możesz wykorzystać akwarium ;), no i filtry. Jeśli chcesz mieć żwirek, a nie gotowy substrat, to przydałoby się go czymś wzbogacić pod spodem, np. ziemią.
Co do oświetlenia, to pewnie przydałoby Ci się mieć najmniej jakieś 0,6W/l. Moim zdaniem, przy tej długości, dobrym rozwiązaniem mogłoby być HQI 2x70 (ale Ty piszesz o akwarium zamkniętym więc odpada), lub świetlówki t5 2x80W, ale te nie doświetlą Ci boków, bo mają tylko 145cm długości. Zresztą pewnie i tak pokrywę będziesz musiał zrobić sam lub zamówić, więc może lepiej ułożyć naprzemiennie 4-5x39W (dł. 85cm). Ty masz pewnie świetlówki T8, więc jeśli chciałbyś je wykorzystać, musiałbyś kombinować jakoś 5x36W (dł 120cm). Wybór należy do Ciebie.
Jeśli chodzi o CO2, to kostki lipowej nigdy nie miałem, więc nie powiem Ci, czy jej wydajność jest wystarczająca do takiego litrażu.
Co do roślin przy paletkach, to muszą wypowiedzieć się Ci co je mają. Ja sam kiedyś próbowałem zgłębić temat i ostatecznie zrezygnowałem z palet.;)

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, ale spodziewam się, że nie jest to jedyna słuszna droga.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424
Ostatnio edytowano 07 sty 2010, 13:48 przez Trezor, łącznie edytowano 1 raz

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

raffaell23 napisał(a):Po przeczytaniu prawie całego forum z waszymi poradami radami i sugestiami których jest multum nie znalazłem informacji wystarczających do samodzielnego założenia i skompletowania mojego zestawu (gdyż każdy poleca co innego i różnie zapatruje się na podobne rzeczy ,problemy nie chce popełnić już błędu jaki popełniłem rok temu kupując używany i obsadzony baniak z źle dobraną obsadą i uszkodzonym szkłem wada ukryta) wiec pozwoliłem sobie założyć własny temat w sprawie pomocy w skompletowaniu zestawu.

I tu zapewne będzie to samo :) Podłoże każdy będzie polecał ADA lub AS :) (Ja mam biogrunt) Z nawozami to samo to samo ADA, Linia PG , EI (ułożone od najdroższego do najtańszego) Jedynie w czym wszyscy są zgodni to easy carbo.
O oświetleniu jest tu tyle info że encyklopedię można by napisać :) zresztą sam napisałeś że zbiornik ma być zamknięty więc na pewno nie HQI zresztą kolega ci już troszkę napisał o oświetleniu.
Co do testów to JBL :)
Ja mam
KH ,GH ,PH ,PO4 ,NO2 ,NO3 ,FE , i stały test CO2
I GH i KH używam sporadycznie NO2 leży nie używane NO3 PO4 i FE używam częściej no a stały co2 non stop.

A co do błędów nie da się ich uniknąć ale na tym polega cała zabawa coś zrobiłem źle to następnym razem wiem żeby tak nie robić bo dostanę po łapach .

koral_wz

raffaell23 SŁAWKÓW

07 sty 2010, 13:45   (#4)  

Nie oczekuje gotowego przepisu na akwarium lecz oczekuje pomocy i podpowiedzi (może ktoś z forumowiczów ma podobny dobrze funkcjonujący taki zestaw i chciałby się podzielić swoja wiedza) a co do błędów to chce się ustrzec tylko żeby było ich jak najmniej bo aż cos człowiekowi się robi patrząc jak wszystko umiera a on chciałby coś zrobić a nie wie co. I stąd może się wydawać moje dziwne pytania. Po prostu nie umiem zebrać tych wszystkich wiadomości w całość i dostosować ich do mojego baniaczka

raffaell23

Miasto: SŁAWKÓW

Trezor Wrocław

07 sty 2010, 14:02   (#5)  

Zanim wystartujesz na pewno musisz się zastanowić jakie podłoże zastosujesz. Jeśli żwirek, to pewnie i ziemia. Tutaj się kłania duży wątek o "ziemniakach". Jeśli gotowy substrat, to w zależności od finansów i upodobań firmowych, musisz wybrać odpowiedni dla siebie.
Dalej kwestia oświetlenia. T5, czy T8? Ile i jakich świetlówek. Tego wszystkiego nikt za Ciebie nie wymyśli. Jedynie można podpowiadać, że najlepiej nie mniej niż 0,6W/l. Jeśli pójdziesz w górę, to rośliny będą szybciej rosły, ale za razem trudniej dobrać odpowiednie nawożenie.
Na koniec zostanie Ci dobranie obsady roślinnej, wg upodobań i umiejętności.
Metod startu również jest wiele. Jedni zaczynają powoli i "rozpędzają" akwarium, a inni od razu na "pełnym gazie".
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4358
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1447368
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743514
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209605
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19900
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1372
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3154
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
20251108_203757.jpg

72l pilna pomoc - ugięcie szafki

Kuba47 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3721
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
20251026_222515.jpg

Pomoc w identyfikacji

Gumloke w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2234
Cześć, Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2267
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 401 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 401 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.