Witam wszystkich b. serdecznie. Postanowiłem założyć ponownie akwarium słodkowodne Od jakiegoś czasu przeglądam forum w poszukiwaniu info- na temat; jak rozpocząć działalność z akwarium holenderskim.
Po przeczytaniu prawie całego forum z waszymi poradami radami i sugestiami których jest multum nie znalazłem informacji wystarczających do samodzielnego założenia i skompletowania mojego zestawu (gdyż każdy poleca co innego i różnie zapatruje się na podobne rzeczy ,problemy nie chce popełnić już błędu jaki popełniłem rok temu kupując używany i obsadzony baniak z źle dobraną obsadą i uszkodzonym szkłem wada ukryta) wiec pozwoliłem sobie założyć własny temat w sprawie pomocy w skompletowaniu zestawu.
Co do obsady to chciałbym mieć neonki , palety,
krewetki,. co do roślin to na pewno jakieś mchy +trawniczek (mile widziane wasze propozycje roślin)
najbardziej zależy mi na uzyskaniu od was informacji co do następujących rzeczy
1 oświetlenie (
rodzaj mi moc) najlepiej świetlówki bo baniak będzie zamknięty
2
podłoże (co dać pod żwirek )
3 czym nawozić (jakie nawozy stosować i jak mniej więcej dawkować)
4 jakie testy do sprawdzania wody
5 propozycje w rozsądnych cenach. Jeżeli cos jest tanie a dobre (choć to rzadkość) to proszę o podanie nazwy produktu , firmy
A teraz troszkę danych i rzeczy które posiadam z poprzedniego baniaczka
-baniaczek teraz już nowy 175x50x50
- NARVA Oceanic Colour 36W dwie sztuki czy mogą być ( kolor opakowania czerwony)
- filtry zew FLUVAL 403 1200L/H z deszczownicą + filtr wew kaskadowy AQUAEL VERSAMAX FZN-2
-żwirek
-co2 butla 1.5 kg REDUKTOR z ROTAMETREM +kroplówka i kostka lipowa
-AQUAEL STERYLIZATOR UV AS-9W
Co można z tego zastosować a co trzeba dokupić i tak pewnie pojadę do waszego sklepu to cos na miejscu się jeszcze dobierze .
PS. szukam osób z okolic śląska lub małopolskiego z którymi chętnie się spotkam . Które za przysłowiowe piwo pomogły by mi w starcie baniaczka moje gg 5850933
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady.