Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, jako, że się dowiedziałem, że Amazonii II nie ma obecnie w sklepie RA, także mam pytanie, czym się różnią oba produkty  Niektórzy doradzają I np. sam Piotrek Baszucki  ale mi nie wyjaśnił dlaczego  Czy mogę spokojnie kupic Amazaonię I  To jest mój początek z ADA...
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Bierz Amazonię I. Powodów jest kilka:
- jest bardziej nasycona - dłużej będzie Ci służyć
- granulki są twardsze i nie rozpadają się z czasem, tak jak ma to miejsce w przypadku II
- moim zdaniem I jest bardziej uniwersalna. Wydaje mi się, że na II minimalnie lepiej rosną łodygowce, ale za to trawy, dywany, crypto już słabiej.
Myślę, że jedynym minusem I jest start. Ale tutaj można sobie łatwo poradzić poprzez zalanie baniaka z samym podłożem i filtrem na 2 tygodnie i kilkukrotną wymianę wody. Potem sadzisz rośliny i jest bajka 
-
Anonim 1811
●
Myślę, że jedynym minusem I jest start. Ale tutaj można sobie łatwo poradzić poprzez zalanie baniaka z samym podłożem i filtrem na 2 tygodnie i kilkukrotną wymianę wody. Potem sadzisz rośliny i jest bajka
Albo tzw. suchy start praktykowany przez Toma Barra. Sadzisz rośliny w podłożu, lejesz tyle wody, aby tylko podłoże było zalane, ale woda na górze nie "wychodziła". Rośliny rosną sobie emersyjnie i tworzą gęstą darń w bardzo krótkim czasie. Codziennie należy je zraszać, a akwarium trzymać przykryte. Jak uzyskasz zadowalający efekt (np. dno w pełni zarośnięte heńkiem w miesiąc) to zalewasz akwarium i masz dojrzałe podłoże i dywan gotowy. Jeśli od początku podasz 30ppm CO2 to rośliny nie przejdą w formę zanurzoną.
I już
http://www.barrreport.com/showthread.ph ... dosing-etc
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki Maćku i Robercie za info  cieszę, się, bo przynajmniej wcześniej zrobię restart w 182  czyli do zobaczenia w nowym wątku
A ten utrudniony start, to chodzi o zmętnienia  czy coś gorszego
Pozdrawiam.
-

artur_89
●
Wydaje mi się że chesterowi chodziło o duże ilości NO3, które Amazonia wpuszcza wo wody na początku.
-
Anonim 12498
●
No to podmianki  2-3 tygodniowo, myślę że załatwią sprawę przez 2-3 tyg. wtedy prawie wpuszczam ryby i zaczynam nawozić.
-

artur_89
●
Startowanie z dojrzałym filtrem bardzo pomaga przy amazoni.
A podłoże to uwalnia sporo nh4, a nie no3.
Suchy start jest ok. Trochę gorzej jak ktoś ma inną koncepcje aranżacji niż całe dno zarośniete dywanem.
-
marthinez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Szczecin
Kadazan napisał(a):Albo tzw. suchy start praktykowany przez Toma Barra. Sadzisz rośliny w podłożu, lejesz tyle wody, aby tylko podłoże było zalane, ale woda na górze nie "wychodziła". Rośliny rosną sobie emersyjnie i tworzą gęstą darń w bardzo krótkim czasie. Codziennie należy je zraszać, a akwarium trzymać przykryte. Jak uzyskasz zadowalający efekt (np. dno w pełni zarośnięte heńkiem w miesiąc) to zalewasz akwarium i masz dojrzałe podłoże i dywan gotowy. Jeśli od początku podasz 30ppm CO2 to rośliny nie przejdą w formę zanurzoną.
A co w przypadku gdy dno nie jest płaskie  np: 4cm przód i 15-20cm tył.
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Filtr mam dojrzały  od dobry paru miesięcy 
-

artur_89
●
A co w przypadku gdy dno nie jest płaskie np: 4cm przód i 15-20cm tył.
To wtedy musisz postawić krzywo akwarium, np. na klinach  .
Jak ktoś nie zna angielskiego to na forum holenderskie jeden z kolegów startował akwarium metodą "na sucho", jest tam opis ze zdjęciami, tylko nie chce mi się szukać wątku, ale jak ktoś jest zainteresowany, to na pewno znajdzie.
Edit.
Jak masz dojrzały filter to przed ułożeniem podłoża wyczyść go i poczekaj, aż brud osiądzie na dno. Zlej znad osadu czystą wodę, a pozostały muł wylej pod podłoże. W tym mule jest sporo bakterii i pożywki dla nich, więc szybciej zasiedlą podłoże i szybciej ono dojrzeje. No chyba, że zamierzasz kupć ADA Bacter, to wtedy nie musisz się tak męczyć.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

Ostatnio edytowano 07 sty 2010, 23:51 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz
-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
artur_89 napisał(a):No to podmianki  2-3 tygodniowo, myślę że załatwią sprawę przez 2-3 tyg. wtedy prawie wpuszczam ryby i zaczynam nawozić.
Podmianki załatwiają sprawę, są zresztą zalecane. Tylko, że mimo to przez te pierwsze tygodnie parametry w zbiorniku są mało stabilne i można nabawić się glonów. A robiąc tak jak pisałem wyżej minimalizujesz ryzyko początkowego zakwitu glonów niemal do zera. Niemniej z podmianami jaki najbardziej można wystartować baniak na Amazonii i bardzo prawdopodobne, że obędzie się bez żadnych problemów.
A tak BTW z baniakiem coś nie tak, że restartujesz?
-
Anonim 1811
●
-
toXic PL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gniezno
Dokładnie o to  . Dzięki, bo ostatnio leniwy się robię, może w końcu przytyję  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
spider72 napisał(a):A co w przypadku gdy dno nie jest płaskie np: 4cm przód i 15-20cm tył.
Przy małym akwa to żaden problem, ale zamierzam na wiosnę odpalić 100x55x45h a to już będzie trochę ważyć 
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Spider w sumie fajny pomysł  Dzięki za radę  bo pewnie będę czyścił filtr, żeby był bardziej wydajny na starcie...
Maćku, niestety coś mnie gloniska atakują, jak PO4 i NO3 miałem w normie, codziennie testy, a tu ni z gruchy ni pietruchy, nagle są podbijane, tak jakby coś z dna wyłaziło... Chyba przekombinowałem z mieszanką podłoża.
Kolejny restart to kolejna szansa na nową aranżację  a po drugie Saggitaria mnie wkurza... to nie roślina to chwast...
Pozdrawiam i dzięki za rady  Możliwe że już w poniedziałek będzie Hardscape...
-

artur_89
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adamynas napisał(a):spider72 napisał(a):A co w przypadku gdy dno nie jest płaskie np: 4cm przód i 15-20cm tył.
Przy małym akwa to żaden problem, ale zamierzam na wiosnę odpalić 100x55x45h a to już będzie trochę ważyć 
Tylko żartowałem, takie oko przymknięte na końcu było.
Po prostu nie każdą metodę da się zastosować w każdej sytuacji. Jak ktoś będzie miał płaskie dno, ale za to same rośliny łodygowe na starcie, to też raczej trudno mu bedzie tej metody użyć.
Kadazan podał to po prostu jako alternatywne rozwiązanie przy uniknięciu glonów na starcie na Amazoni zanim dojrzeje, ale nie zawsze da się go użyć. Nawet jak ktoś spełnia wszystkie wymogi do jej użycia, to wciąż może jej nie wybrać, bo jak podał autor opisu na holenderskie pokusa zalania nowego zbiornika wodą zanim dojrzeje podłoże jest wielka i wielu woli męczyć się "na mokro".
Pozdrowienia

-

spider72
●
Witam .Ja zbiornik na amazonii 1 startowalem normalnie z pelnym swiatlem od razu 10 h. i tylko pojawilo mi sie mnostwo brazowego pyłu ktory wszystko przykrywal,po 4 tygodniach zniknal calkowicie.Natomiast na amazonii 2 byl straszny syf na starcie znaczy glony z rodzaju cosmopogeton rosly jak szalone na lisciach ,musialem duzo ich wyciac.Jak to przeszlo to bylo super nawet lepiej mi rosly rosliny niz na amazonii 1.Ktos juz to napisal ,ale rzeczywiscie niektore pospolite lodygowce rosły mi marnie na amazoni 1,natomiast na dwojce nie chcialy mi rosnac cryptocoryny i glosia tez byla slaba.Żywotnosc lub aktywnosc amazonii 2 skonczyla sie po uplywie okolo 10 miesiecy,rosliny zatrzymaly niemal wzrost.Nie wiem jak dlugo wytrzyma 1-ka bo mam ja 3 mies,ale chyba ja wymienie bo efekty sa dla mnie niezadawalalace w pelni,na zwyklym zwirze niektore rosliny rosly mi lepiej ,powaznie.
Dla mnie amazonia 1 i 2 nie jest doskonala,po prostu jest to latwe i wygodne podloze w uzytkowaniu dobre dla poczatkujacych,ktorzy nie wiele wiedza o naworzeniu itp.,po prostu rosliny rosna w miare dobrze i tyle .Wszystko ma swoje plusy i minusy,amazonia tez.
-
JanRO
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Slask
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Cześć,
Planuje ponownie uruchomić swój zbiornik 260l po dwu letniej przerwie. Plan mam ambitny, chcę skorzystać z gotowego zestawu roślin: zestaw roślin.PNG i mam pare problemów, na które proszę Was ...
Jedynka ale w wersji 2 ;) A może III ? ;). W każdym razie nowa stara amazonia. :roll:
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Cześć wszystkim!
Mam do Was pytanie odnośnie wymagań co do wody dla Clintonów. Da radę je trzymać w roślinniaku na podłożu ADA Amazonia ver. 2 i wodzie RO?
Po podmiance i mineralizacji wody mam KH 2-2...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
Witam, mam problem z amazonia ver2.
Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja.
Zbiornik 300l oświetlenie led 153w
Filtracja 2 filtry Jbl 901
Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony.
...
Cześć,
Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych.
Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...
|
|