środek ślimako-glono-wypławko-stułbiobójczy
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Szykuje się do przejścia na większą bańkę, mają tam jednak trafić rośliny z poprzedniego akwarium. W ciągu roku udało mi się niestety uzbierać całą masę nieciekawych lokatorów (ślimaki z allegro, stułbie przytargałem z bricomarche z ponikłem, wypławki nie wiem skąd, kilka dni temu zobaczyłem 3 na szybie).
W każdym bądź razie potrzebny mi środek który skutecznie ukatrupi całe to towarzystwo na roślinach w ciągu kilku godzin moczenia w wiaderku i jednocześnie nie wpłynie negatywnie na zieleninę.
Pytanie dodatkowe: czy filtrowanie wody przez gąbkę/watę będzie wystarczającym zabezpieczeniem (chciałbym w jakiś sposób zaszczepić nowe akwa bakteriami) czy niestety ale zmuszony jestem na start od zera ? Bo o przełożeniu choćby garści żwirku to na pewno mogę zapomnieć.
EDIT:
środek musi być skuteczny i sprawdzony, znaczy się nie ma miejsca na kompromisy i testowanie, to jest wojna
EDIT2: taki ort w tytule a nikt nic nie mówi  . Poprawione 
-

pin54
●
- Ranga: Stały bywalec
Z filtrowaniem, to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że może coś z tego być.
Najlepszym rozwiązaniem, jak i tak będzie restart i posiadasz CO2, jest zaduszenie tego paskudztwa dwutlenkiem węgla, nie maja szans na przeżycie. Jedyną kwestią jest, zaszczepienie na nowo filtra w nowym akwarium.
Jak masz jakiś dodatkowy, mały filtr, to możesz zrobić tak, że w nowym akwarium, z nową wodą zaszczepisz czyściutki filtr, ten właściwy. Jak już bakterię zaczną dobrze pracować, to na czas gazowania, przeniesiesz tam wszystkie ryby, krewetki, czy ślimaki, taki jak Ci odpowiadają, a w pozostałym dasz czadu z CO2. Mały filtr miałby służyć jako rozprowadzanie CO2. Akwarium uszczelnisz żeby nie było dużych strat Co2, choćby kawałkiem, dopasowanej, folii położonej na tafli wody. Po paru godz, albo i krócej, nie przetrwa w nim nic co potrzebuje tlenu do oddychania, rośliną to nic nie zaszkodzi.
Minusem jest to, że na glony nie działa
Może mój pomysł jest drastyczny, ale dwa razy zdarzyło mi się zagazować, dużą część, obsady w moim akwarium i zauważyłem, że dzięki temu pozbyłem się zatoczków no i wypławków, które mi się pokazywały podczas tarła gurami.
-

mar0752
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zalesie, ok. Krakowa
Pomysł dobry, ale nie wiem czy uda mi się go zrealizować...mam kostkę z lipy, a reaktor będzie dopiero w nowym...ale pewnie w nowym na dobitkę zrobię właśnie tak jak mówisz  .
Rośliny chyba potraktuję czymś na bazie miedzi...to powinno załatwić faunę, a potem kąpiel w kwasku cytrynowym to powinno w jakimś stopniu rozwiązać problem z glonami. Co o tym sądzicie ?
-

pin54
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podejzewam ze gazem za wiele nie wskurasz
Przez gabke nawet drobna przejdzie rowniez to paskudztwo .Jezeli chcesz wystartowac nowy baniak bez lokatorow proponuje kupic preparat Tropical LIMNA-TOX i zalac to co ma byc w nowym akwa , a pochodzi ze starego na cała noc podwojna dawka
Testowałem preparat pijawki , slimaki , wrotki i rozny tego typu syf pada po kilku godzinach bez ujemnego skutku dla roslin
Warto nadmienic ze nawet z najlepszego zrodła mozemy cos przywlec do baniaka wiec proponuje posiadac ten specyfik i stosowac zanim wsadzimy nowe zielsko do akwa
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Miasto: Norwegia
A możesz wskazać jakiś sklep w necie z tym preparatem bo jakoś nie widziałem(może źle szukałem) myślałem ze go wycofali
-
koral_wz
●
- Ranga: Początkujący
adriaco, dlaczego tak uważasz, skoro mi się to udało, i to przez przypadek? Nie miałem nawet reaktora, tylko spiek ceramiczny a akwarium nie było bardzo zasłonięte. CO2 bardzo dobrze się rozpuszcza w wodzie, więc kostka z lupy się nada.
-

mar0752
●
No niestety limna-toxu nie ma w sprzedaży, nawet na stronie producenta :/
Jest jedynie hydra tox na stułbie...
-

pin54
●
Podbijam temat - może ktoś będzie zaintersowany to nie przegapi.
Udało mi się przez przypadek dostać preparat Sera schneckopur (niestety na stronie producenta nie mogę go znaleźć więc wnioskuję, że również wycofany). Srodek zawiera siarczan miedziowy 0,75g/100ml (opak 50ml). Podobno zabija stułbie, ślimaki, robaki dyskowców i inne drobne pasożyty (niestety nie podoła jajkom więc zabieg będzie trzeba powtórzyć kilka razy). Stosować można w akwarium oraz do "dezynfekcji" w podwójnej dawce przez 2 godziny - w akwarium podejrzewam, że przy okazji "pozbyłbym" się krewetek :/ .
Mam też hydra-tox, podejrzewam, że ma podobny lub nawet ten sam skład.
Jak się te środki sprawują napiszę jak użyję...czyli nie prędko, bo do "przeprowadzki" jeszcze trochę czasu.
-

pin54
●
mar0752 napisał(a):adriaco, dlaczego tak uważasz, skoro mi się to udało, i to przez przypadek? Nie miałem nawet reaktora, tylko spiek ceramiczny a akwarium nie było bardzo zasłonięte. CO2 bardzo dobrze się rozpuszcza w wodzie, więc kostka z lupy się nada.
Nie zagazujesz Dwutlenkiem Wegla wszystkich organizmow tj. slimaki płucodyszne , wypławki , pijawki oraz wiekszosc gosci ktorych nie chcemy w akwarium
Jedynie co mozesz wybic to ryby i krewetki 
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Miasto: Norwegia
Da rade  ... nie wiem tylko czy w taki sposób
O zagazowaniu czytałem już dawno TU. Problem w tym że te bliżej powierzchni mogą zdążyć do niej dotrzeć.
-

pin54
●
Sam tak załatwiłem wypławki, wiec to na pewno działa
pin54 napisał(a):Da rade  ... nie wiem tylko czy w taki sposób  O zagazowaniu czytałem już dawno TU. Problem w tym, że te bliżej powierzchni mogą zdążyć do niej dotrzeć.
Możesz uszczelnić całe akwarium, CO2 wyprze po pewnym czasie powietrze z wolnej przestrzeni. No chyba, że jakieś dziadostwo wyjdzie poza akwarium, ale to już nie problem.
-

mar0752
●
Powiązane tematy
Witam jest jakis srodek na ślimaki? ?
mam inwazje małych okrągłych slimakow. Co dzień wyciągam ich kilkanaście.
Może jest jakis preparat na nie, co nie niszczy roślin ?
Ewentualne odłowienie ryb i w...
Witam, chciałem się podzielić swoimi obserwacjami w zwalczaniu sinic.
Zwróciła się do mnie znajoma osoba z prośbą o pomoc bo jej akwarium wymknęlo się spod kontroli.
Zajeżdzam a tam akwarium 112L Aqu...
Witam, czy znacie może jakiś skuteczny środek na glony (krótkie zielone nitki) brak krewetek.
Nie będę wdawał się w szczegóły żeby nie być odsądzanym od czci i wiary. Poszukuję sprawdzonego środka do klarowania wody. Proszę o porady osoby, które z takich środków korzystały. Nawet jeśli chemia ...
Bry,
Prosiłbym o pomoc w wybraniu rośliny na środek zbiornika/drugi plan. Mam 160l, 60W światła T8 i jutro montuje butlę CO2 (planowana modernizacja w postaci LEDów). Podłoże to bazalt 1-3mm z kulkam...
Witam, ostatnio wylałem już całą butelkę Easy Life Blue Exit wg zaleceń producenta, ale efektów zero. Sinica jak była tak nadal jest. Napotkałem na RA preparat Boyd Chemiclean, który ponoć usuwa mega ...
Proszę o polecenie dobrego, skutecznego środka przeciw pasożytom (o jak najszerszym spektrum działania) do zastosowania w działającym akwarium. Brałem rośliny od kumpla, który (jak się potem okazało) ...
Witam, brakuje mi 2 gatunków roślin na 3 plan w akwarium 54L myślałem nad rotalą walichii i czymś jeszcze ale nie wiem czym, doradźcie mi coś, bo jak narazie mam lekkie zejście a dalej ściana, czekam ...
witam wszystkich mam pytanie dotyczące środka do zwalczania glonów POKON jest to środek do oczek wodnych , jednak jak podaje producent nie szkodliwy dla roślin i rybek . Mam pytanie czy stosował ktoś ...
Mam do was pytanie. Czy zastosowanie w/w środka może wpłynąć negatywnie na zdrowie krewetek. Jest to środek do długotrwałego zwalczania krasnorostów, uwalniający się w małych dawkach. Nie znam jego sk...
|