|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
PROSZĘ O PORADĘ JAKI FILTR ZEWNĘTRZNY POLECACIE DO AKWARIUM 126L (OGÓLNE).
JEŻELI CHODZI O KASĘ TO MOGĘ PRZEZNACZYĆ DO OK 400 ZŁ, CHOCIAŻ NIE WIEM CZY WARTO INWESTOWAĆ TAKIE PIENIĄDZE. WYBÓR JEST STRASZNY.
-
darag
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Skarżysko
Witaj,jak wyżej słuchaj dobrych rad,filtr każdy który jest dostępny u nas na rynku ma swoje plusy i minusy,ale idź w kierunku eheima, nie polecam napewno JBL -a, sam mam u siebie 1500-tkę i czasem wydaje mi się że dorównuję mu fluval 204 który też mam.Każdy filtr ma to do siebie że z czasem jego walory przepływowe się kurczą pod wpływem wypełnień jak i zanieczyszczeń.Czyli jak kupisz filtr z przepływem wody np;600l/h to po wypełnieniu go mediami moc spada o 40%.Czyli kupuj z sporą Tz.nad filtracją z możliwością regulacji przepływu wody.Pozdrawiam
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja z czystym sumieniem moge polecic tobie filtr HW 303 model z lampa UV kosztuje ok 270zł a bez lampy 235zł. Reszte wydasz na inne pierdoły
O mnie chodzi juz rok czasu był tylko dwa razy czyszczona i zeby sprawdzic (czasami)czy chodzi musze go potrzasnac zeby jakis dziwiek wydał
Pojemnosc filtracyjna ma wystarczajaca ok 12l pełna regulacja przepływu czarne koncowki tzn.ssak i deszczownia posiada rowniez skimer
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Norwegia
W filtrach najwazniejsza jest pojemnosc wkładow filtracyjnych i przepływ
Na to drugie musisz brac poprawke dlatego ze producenci podaja przepływ pustego filtra jak go uzbroisz w wkłady to moze wydajnosc spasc o połowe
Proponuje brac o "rozmiar" wiekszy niz zalecenia producenta co do wielkosci akwarium
Nie poradze nic odnosnie w/w filtrow bo nie uzywałem uzywam JBL CristalProfi oraz HW 303B
300 L Palety 112 L Roslinne 27 L CUBE 30 Iwagumi
-

adriaco
●
- Miasto: Norwegia
Cześć:)
Akurat w przypadku firmy Eheim - tak wynika z bardzo wielu wypowiedzi na tym forum - jest podawany przepływ rzeczywisty, tj. filtra zapełnionego wkładami. Sam filtrów tej firmy nie używałem, ale znam osoby mające te kubełki, które także potwierdzają zbliżoną wartość przepływu do tej podanej przez producenta. Mimo wszystko pokusił bym się o filtr, który dawał by mi lekką nadfiltrację:)
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
Darkmessiahh napisał(a):Cześć:) Akurat w przypadku firmy Eheim - tak wynika z bardzo wielu wypowiedzi na tym forum - jest podawany przepływ rzeczywisty, tj. filtra zapełnionego wkładami. Sam filtrów tej firmy nie używałem, ale znam osoby mające te kubełki, które także potwierdzają zbliżoną wartość przepływu do tej podanej przez producenta. Mimo wszystko pokusił bym się o filtr, który dawał by mi lekką nadfiltrację:)
Pozdrawiam
Paweł:)
Jeśli tak twierdzisz to dlaczego w sklepach znajdziesz informację o takim samym przepływie przy filtrze z wypełnieniami jak również bez wypełnień ?
-
nar
●
- Miasto: kalisz
Ją polecam model 2224 mam go w akwarium 80x35x40(112litrów) i jest super, więc napewno idealnie sprawdzi sie w akwarium autora wątku.
Pozdrawiam
-
guruking
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gostyń (koło Poznania)
a co sadzicie o uruchomieniu fluvala 205 do 150 litrowego akwarium.czy bardziej oplaca sie wsadzic tam fluvala 305?
-
Michał S.
●
Z filtrów jakie miałem polecam fluval 404 i 304 [jeden i drugi używałem w 375L z paletkami i nie miałem problemów] lub młodsi bracia 405/305 [404 i 304 to już chyba dostanie się tylko używane] lub filtr który mam teraz czyli eheim 2028 lecz ten kosztuje więcej niż chcesz przeznaczyć na filtr. Powinieneś się zastanowić nad serią classic eheima ze względu na to że chyba wszyscy jego użytkownicy go polecają, ja również do mojego następnego zbiornika kupię classica 2215/17.
Co do mojego ehemia 2028 to po 6 miesiącach od odpalenia w akwarium chodził bez czyszczenia i nie stracił na przepływie. W momencie czyszczenia wkłady były prawie czyste poza gąbką która jest jako prefiltr na dole i oczywiście komory na cały syfek jaki się zbiera na dnie filtra.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
-

mikit
●
- Miasto: Biała Podlaska
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
|
|