Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam problem i chciałbym go rozwiązać. Chodzi o wydobyć czerwieni z roślin mam takie odmiany jak rotara indica i arcuata. Kolejne czerwona roślina nazywa się chyba walichia przepraszam jeśli przekręcam nazwę.Potas podaje w dużej ilości i żelazo również. Podmiany wody co tydzień góra dwa. CO2 codziennie z butli ciśnieniowej 2 3 bąbelki na sekundę świece 8 godzin akwarium 125 l światło 3 x39 W. Podłoże africana . Nie podaje nawozów narazie.
-
baksik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
baksik napisał(a):Nie podaje nawozów narazie.
I w tym może być problem. Rośliny potrzebują sporo nawozów(szczególnie przy takim silnym oświetleniu).
-
arek17ap
●
Daje Brighty K 5x i 5x Step 2 systematycznie co dzień od 3 dni poczekam na efekty
Mimo tak dużego światła nie widzę jakiś wielkich wzrostów gdlosia nie poszła mi raczej wyginęła. Cyba że masz 1005 racji i trzeba tego nawozu podawać znacznie więcej
-
baksik
●
baksik napisał(a):Mam problem i chciałbym go rozwiązać. Chodzi o wydobyć czerwieni z roślin mam takie odmiany jak rotara indica i arcuata. Kolejne czerwona roślina nazywa się chyba walichia przepraszam jeśli przekręcam nazwę.Potas podaje w dużej ilości i żelazo również. Podmiany wody co tydzień góra dwa. CO2 codziennie z butli ciśnieniowej 2 3 bąbelki na sekundę świece 8 godzin akwarium 125 l światło 3 x39 W. Podłoże africana . Nie podaje nawozów narazie.
na samym potasie i żelazie daleko nie pojedziesz,szczególnie przy tak silnym świetle. Pomyśl szybko o makroelementach / azot, fosfor, / bo wpakujesz się w kłopoty z glonem.
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Dokładnie tak jak koledzy powyżej piszą. To, że Ci glośka wyginęła to wg mnie właśnie przejaw tego, że brakowało jej azotu i fosforu. Ogólnie na brak mikro glosia nie narzeka (najwyżej przy sporych brakach idzie w górę a nie na boki). Poza tym jeśli Ci się wyzeruje któryś z makropierwiastków szykuj się na atak glonów.
Także jak najszybciej wyposaż się w makro i mikro i zacznij powoli podawać.
Pozdrawiam
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Co byście polecili konkretnie jadę tak od roku przy co tygodniowych podmianach i narzie gonów nie było zbyt dużo. A glosia to prawda poszła w górę zanim ja szlak trafił
-
baksik
●
Glonów nie było bo brak fosforu silnie ogranicza rozwój glonów(ale też roślin).
Potrzebujesz dozować wszystko do akwa(makro i mikro).
-
arek17ap
●
Konkretnie sprawdzony produkt mnie interesuje który przetestowaliście u siebie
-
baksik
●
Witaj,ja jak na razie testuję u siebie od tygodnia taki specyfik w którym jest wszystko,możesz i ty spróbować u siebie.
-
Gość
●
Trochę tylko cena odstrasz 3,30 pl boje się że tam może nic nie być ale OK
-
baksik
●
baksik napisał(a):Trochę tylko cena odstrasz 3,30 pl boje się że tam może nic nie być ale OK
Co znaczy odstrasz i że tam może nic nie być????tu akurat masz podany pełny skład tego nawozu,i wiesz co wlewasz do zbiornika ,a cena za 500ml jest 18zł to chyba jest super cena w przeciwieństwie do innych nawozów w których nie masz podanego składu!i są stosunkowo droższe,a jeszcze nie wiadomo z czego.
-
Gość
●
a to pewnie ja widziałem 30ml a z tym składem to rzeczywiście czy oni nie maja obowiązku podawać tego. Chyba nie bo to nie jest spożywka. Ale z tego co wiem powinien byc skład na każdym bo jak ktoś łyknie to co opowie potem lekarzowi
-
baksik
●
-
baksik
●
Powiązane tematy
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać:
- azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
Cześć,
generalnie miałem nie mieć jakiś super wymagających roślin ale nawet i te mają swoje słabsze dni. Obecnie w zbiorniku 720l brutto na zwirku, zbiornik dojrzały 4mce,nieodmulany:
1) Nurzańce
2)...
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO.
Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
Witam. Posiadam system co2 czy poleci ktoś nawóz ogólny który mógłbym stosować do wszystkich roślin ? Czy samo co2 wystarczy ?
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Witam po świętach
Mam pytanie do doświadczonych osób które pomogą mi w korygowaniu moich błędów w nawożeniu solami.
Moje akwarium:
1. Wymiary 100x40x40
2. Oświetlenie LED 27.4W przez pierwsze 4 tygod...
Piszę tu,bo mam dość facebookowych rad,bełkotu i bałaganu..
Problem mój polega na deformacji samych stożków roślin tj Nesea Gold,L White czy nawet już zwykłych rotal macrandrowatych jak i tych zwykłyc...
|
|