[126l HT na ziemi]Back to de roots, aktualizacja 05.04 - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[126l HT na ziemi]Back to de roots, aktualizacja 05.04

Liczba wyświetleń: 4496·Odpowiedzi: 12
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam...
Zanim jednak przejdziemy do meritum, postanowiłem dać opis jak się należy...
Więc let's go...Akwarium założone 20.12.2009
Zbiornik
80x35x45 .... 126Litrów
Oświetlenie
2x 18W Osram fluora
3x 18W Philips TLD-Master 865
Czas oświetlenia:10 godzin....
Filtracja
Aquael FZN3 - filtracja biologiczna
Eheim pick up 2008 - filtracja mechaniczna, cyrkulacja wody
Podłoże
Substrat: ziemia ogrodowa, wzgobacana obornikiem bydlęcym suszonym... Kulki gliniano-torfowe...
Na to żwir granulacja od 3-5 mm
Nawożenie i Co2 System
30ml Potasu codziennie
5ml micro i macro z soli codziennie
5 ml Ferro-activ codziennie
10 ml Tropical Kobaltosan przy podmianach raz w tyg.
Co2:Butla wysokociśnieniowa 1,5kg, dyfuzor kostka lipowa 12h/24h
Parametry wody
Nie mierzę, woda jednak jest miękka ze względu na mocne dozowanie dwutlenku węgla
Poziom co2 Stały test JBL non stop żółty...
Temperatura 25*C
Fauna
30x Rasbora heteromorpha - Razbora klinowa
4x Otocinclus vestitus - Otosek
12x - ???xxx Neocaridina denticulata var. red - Krewetka red fire
????xxxx Melanoides tuberculata - Ślimak świderek
Flora
Valisneria spiralis ? Valisneria spiralna
Myriophyllum Mattogrossense ? Wywłócznik rdzawy
Myriophyllum zielone ? Wywłócznik zielony
Proserpinaca Palustris Cuba ? Pełzacz bagienny
Limnophilia aquatica ? Lisi ogon
Heteranthera zosterifolia ? Heteranthera paskowana
Hydrocotyle vulgaris ? Hydrokotyle nerkolistne
Hygrophila Polysperma - Nadwódka wielonasienna
Bacopa monnieri ? Bakopa drobnolistna
Alternanthera reineckii lilacina - Alternantera Reineckego f.bzowa
Bolbitis heudelotii - Bolbitis Heudelota
Glossostigma elatinoides ? Języcznik australijski
Ceratophylum demersum ? Rogatek sztywny
Anubias barterii v. Nana ? Anubias niski
Ludwigia repens ? Ludwigia płożąca
Limnobium laevigatum ? Limnobium południowoamerykańskie
Hygrophila corymbosa ? Nadwódka dębolistna
Nymphaea lotus ? Lotos tygrysi zielony
Nymphaea lotus red ? Lotos tygrysi czerwony
Limnophila aromatica - Limnofila pachnąca
Blyxa japonica ? Blyxa japońska
Christmas moss ? Mech christmas
Zabiegi pielęgnacyjne
Raz w tygodniu podmiana 30% wody tj. ok. 30 litrów
Chlastanie Rogatka :)
Uwagi po 9 dniach życia zbiornika
Hmmm ogólnie zero problemów jeśli chodzi o glony, inne problemy to jeszcze walczę ze skutkami użycia JBL Clynol, jeszcze co jakiś czas pojawiają się białe naloty na szybach.
No i co najbardziej mnie martwi, czarnieje mi żwir w niektórych miejscach, a także biała ścieżka, martwię się o bioflorę w podłożu, że cosik nie tak się dzieje. Mam nadzieję, że to ustąpi jak zbiornik się ustabilizuje...
No i po akcji z przetrzymaniem roślin w wiadrze (4d dni) niektóre nie przetrzymały, rozpuściły się,usunąłem, lecz dosadziłem nowe, na razie jednak widać najbardziej po glosi, że odchorowuje moją głupotę, codziennie wyławiam przezroczyste opadnięte liście, ale mimo to wiele sadzonek się przyjęło.... i myślę że trawnik ożyje za kilka tygodni...
Zastanawiam się czy nie dodać jakiś ryb do tego stadka razbor... Myślałem o 5 szt. czerwonych zmienniaków plamistych by dodać kontrastu, albo parkę prętników karłowatych, co wy na to?? A może inne propozycję??
Foto
Sorka za kiepską jakość, ale nie mam weny ostatnio...
Obrazek
Ostatnio edytowano 05 kwi 2010, 20:45 przez nazer, łącznie edytowano 5 razy

nazer

Usunięto użytkownika 14432

29 gru 2009, 21:10   (#2)  

Fajowe ! Tylko tło jakoś dziwnie wygląda z daleka. Jakby to była czarna folia pcv, która się pomarszczyła tu i tam. Generalnie bardzo ładne.

Usunięto użytkownika 14432

29 gru 2009, 21:52   (#3)  

bo to jest folia pcv dokładnie worek na śmieci :) i miała być pomarszczona tu i tam :) masz pomysł na lepsze tło?? jestem otwarty na propozycje
......

nazer

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
phoenixwb Toruń

29 gru 2009, 22:06   (#4)  

Bardzo miłe dla oka jak na początek. Myślę, że jak się rozrośnie to będzie świetny efekt.

phoenixwb
Ranga: Początkujący

Miasto: Toruń

haldeman Kraków

30 gru 2009, 00:22   (#5)  

nazer napisał(a):bo to jest folia pcv dokładnie worek na śmieci :) i miała być pomarszczona tu i tam :) masz pomysł na lepsze tło?? jestem otwarty na propozycje
......

Okleina lub folia samoprzylepna z Obi czy innej Castoramy.

haldeman
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

09 sty 2010, 18:49   (#6)  

Witam...
Dzisiaj mija 20 dzień mojej nowej aranżacji nazwanej "Back to the roots...".
Trochę się zmieniło myślę, roślinki podrosły, te które miały się nie przyjąć niestety się nie przyjęły :), a reszta rośnie...
Jutro myślę nad przycinką niektórych łodygowców, m.in. lisiego ogona, standard rogatka i paru innych...
Od spraw technicznych, wydłużony czas oświetlenia do 8h dziennie i została włączona 5ta świetlówka, więc teraz śmigają wszystkie. Od wczoraj zaś, pracuje butla wysokociśnieniowa z Co2. Gdyż czekałem na reduktor, wężyk i dyfuzor ze spieku. Zakup sprzętu do co2 zrobiony w aquario ( dzięki za pomyślenie o przejściówce do wężyka), bez tej przejściówce o której zapomniałem w zamówieniu butla by nie ruszyła.
Od dziś również zacząłem lać nawóz do lustra wody...Nie chciało mi się bawić w preparowanie soli, więc zakupiłem od firmy "Akwamarket" z allegro, gotową mieszankę mikro i makro elementową ( bardzo sobie chwalą ten nawóz) zobaczymy, codziennie będę lał 5 ml....
Co do ryb to ciągle zastanawiam się co wpuścić do tego stada razbor??? 100 pomysłów na minutę, teraz zastanawiam się nad jakimiś tęczankami... hmm????
Obrazek

nazer

09 sty 2010, 19:01   (#7)  

Podoba się:), Fajny baniaczek, ja bym tylko w lewy przedni róg zapakował najmniejsze ponikło. Co do ryb, a konkretnie tęczanek troche inny biotop, poza tym tęczanki do większego litrażu. A np jakiś haremik prętnika karłowatego:)?

Chudy89
Ranga: Poznaje temat

09 sty 2010, 19:30   (#8)  

hmmm dzięki za komentarz... harem prętnika bardzo dobry pomysł :) co do lewego rogu tam był pełzacz bagienny, ale się nie przyjął, recknei też jakoś kiepsko się rośnie, w sumie to ścięty szczyt, nie wiem czy odbije, jeśli nie to masz rację tak pa3ę i widzę tam ponikło :) a po prawej stronie mam zamiar posadzić małego henia taki pasek aż do ścieżki...
Co o tym sądzicie??

nazer

25 sty 2010, 20:35   (#9)  

Witam...
Mija miesiąc i parę dni od startu tej aranżacji i chyba czas na słowo z życia zbiornika....
Akwarium żyje dość dobrze, myślę, że można powiedzieć, iż prawie ustabilizowało się biologicznie. Nie ma problemów z glonami (pojawiają się w niewielkiej ilości nitki, na tyle mało, że można je ręcznie bez problemu usunąć). Jedyny problem do dzisiaj nie wyjaśniony to tydzień temu padły wszystkie krewetki red cherry.
Posegregowałem rośliny, wywaliłem rośliny czasowe takie jak rogatek i wywłócznik zielony. Doszła Rotala indica i Didiplis diandra.
Co do obsady zaś doszły mieczyki koi i gupiki pawie oczka, raczej już nic z obsady ryb więcej nie będzie...
Co do roślin, myślę, że gatunki docelowe już osiągnąłem ( choć kto wie, gdy zobaczy się jakiś ciekawy okaz, czasem aż trudno powstrzymać się przed zakupem)...
Co do wzrostu roślin, rosną zadowalająco, choć mogłyby odrobinę szybciej... choć to pojęcie względne gdy codziennie widzimy nasze akwarium. Po weekendzie w Katowicach, gdy nie widziałem zbiornika zaledwie 2 dni uświadomiłem sobie prędkość wzrostu roślin....
Dziś była przycinka w szczególności hygrophili polyspermy i paru innych gatunków. Na razie dość często robię przycinki, by rośliny robiły zwarte kępy, poza tym niektóre, jak indica czy ludwigia repens to sadzonki, więc ciągle zbieram masę roślinną z odrostów by później mieć z czego coś zrobić :)
No ale dość gadania zapraszam do Komentowania :)
Obrazek
Obrazek

nazer

Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 sty 2010, 20:53   (#10)  

Akwarium mile dla oka, choc tak jak piszesz - trzeba namnozyc wiecej roslin.

Bardzo ciekawe mieczyki.

Zwroc uwage na poziom CO2 - mam wrazenie, ze jest lekka przyducha co moze miec miejsce przy intensywnym dozowaniu za pomoca kwasku cytrynowego z soda. Musisz tez pamietac iz podloze glebowe wykorzystuje sporo tlenu rozpuszczonego w wodzie - poobserwuj dluzej ryby zanim dodasz kolejne.

Mozesz przy okazji skierowac wylot filtra w ten sposob aby wzruszal powierzchnie wody - pozbedziesz sie blony na powierzchni.

p.s. daj znac za kilka miesiecy jak sprawdzila sie ziemia w podlozu
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

25 sty 2010, 21:34   (#11)  

Dzięki Piotrze za komentarz. Nie mam już reaktora z kwasku, w końcu doczekałem się butli. Uzupełniłem już opis. Co do dawkowania co2, fakt dość dużo go. Nie obserwuje jakoś szczególnie przyduchy... Razbory pływają normalnie po całej toni... Przeważnie mieczyki i gupiki pływają razem. Co do obsady to nie zamierzam dodawać więcej, no może parę samców gupika jak się rozmnożą ...
Bardzo ciekawe mieczyki.

Wiem wiem, czytałem na necie o odmianach mieczyków i koi bardzo mi się spodobały, ale nie wiedziałem skąd je zdobyć, a tu na mojej wiosce w zoologicznym akurat gość przywiózł :) nie wahałem się chwili :)
Co do ziemi dzisiaj przycinałem Limnophile aquaticę, jak wiadomo jest bardzo puszysta i głupio by wyglądała z uciętą główką, więc uciąłem od dołu, resztę delikatnie wyciągnąłem z podłoża, łodyga aquatic-i wypuściła dość grube białe mocne korzenie ( że tak powiem dość mocno wrosła się w glebę :) )
Ale będę sukcesywnie opisywał jak to się toczy....
Co mogę napisać, minął miesiąc a z podłoża ciągle wydostają się bąble jakiegoś gazu...

nazer

05 kwi 2010, 20:44   (#12)  

Witam...
Tak jak obiecałem Piotrze daje fotkę po paru miesiącach....
Co do podłoża, to było problemowe, ale myślę, że jest już ok... Było oblazłe przez jakieś brązowe glony, które musiałem codziennie zawijać o patyczek do szaszłyków i usuwać... Do tego wysyp nitek, do którego doprowadziłem własną głupotą, w marcu podłączyłem nowy filtr aquael minikani 120 i odłączyłem stary...
By pozbyć się nitek 2 tyg temu zakryłem akwarium na parę dni i przestałem nawozić ( EI) Przyczyną czego heternathea z lewego rogu praktycznie się rozpuściła. Udało mi się uratować parę gałązek, które odzyskały siły i rosną.
Wiele gatunków wyleciało, bądź zostało zamienionych nowymi sadzonkami. Nowe sadzonki Aromatica, didiplis diandra i recknei...
Plany na najbliższą przyszłość to odżywić heternathee by ładnie zarosła lewy bok.... Zagęścić recknei obok heterci, już ładnie od łodyg wyrastają nowe roślinki, myślę że za miesiąc będzie git... Odzyskać rotalę indicę ( rośnie za blyxą), która nie umie się pozbierać po zbyt ostrej ostatniej przycince.... No i by eletine triandra pokryła cały przód tak by nie było widać żwirku jeno ładny trawnik...
Może dokupię jeszcze kilka sztuk danio malabarskich....
Obecnie pływa ich 7, a do tego 5 młodziutkich kosiarek i 3 otoski....
Rośliny pochłaniają olbrzymią ilość co2, dawkuje ok 3 bąbli na sekundę ( rozpylane przez aquael mini) rośliny bąblują jak szalone a stały test na co2 jbl wiecznie limonkowy, już dawno nie udało mi się wskoczyć na żółty kolor, a odkręcałem gaz ostro :) Ale widać, że rośliną dobrze ....
Nawożenie tak jak wspomniałem wcześniej pełne EI i tutaj podziękowania dla Spidera za wiele cierpliwości i ogromną pomoc...
Pragnę również podziękować Karlosowi, za niezliczone ilości roślin darowanych mi bezinteresownie, za słowa otuchy i za to że stał się moim dobrym przyjacielem, z którym często wisimy na telefonie i prowadzimy hobbystyczne rozmowy...
Tak jak pisałem pracuje cały czas nad aranżacją, jak widzicie wywaliłem drewno, lecz coraz bardziej czuję tęsknotę do elementów brązu w wystroju... Po ostatnim spacerze w lesie, już się moczą gałęzie całkiem ładnie powyginane... Pewnie w niedalekiej przyszłości zagoszczą, na razie jednak zależy mi na jak najlepszym rozroście roślin i realizacji zamierzeń... Jeśli nadejdzie dzień w którym usiądę przed akwarium z kuflem zimnego piwa i powiem : "To jest to". To wtedy dojdzie drewno jako wykończenie aranżu....
Tym czasem zapraszam do komentowania...
Obrazek

nazer

karlos2 katowice

05 kwi 2010, 21:07   (#13)  

Witam, no Nazer jestem pełen podziwu, w tej chwili zbiornik bardzo bardzo ładny, super kondycja roślin, i bardzo ładna głębia spowodowana odpowiednim ułożeniem plaży.
Świetnie wkomponowanie roślin czerwonych, "holender" pierwsza klasa.
Miło jest mi przeczytać słowa które napisałeś wcześniej :) Też dziekuje Tobie za wprowadzenie mnie w tajniki EI, które niebawem zaczne stosować.

Pozdrawiam przyjacielu,Karlos.
Akwarystą trzeba się urodzić, akwarium może mieć każdy.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 63541.html

karlos2
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: katowice

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Aktualizacja galerii Aquarium Gardens

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 445
2017-05-13-19-34-14.jpg

Roots and lava - Łukasz Bielawski

bielu1985 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6804
Witam Od jakiegoś czasu akwaria oglądam jedynie w necie. Moje szkiełko trafiło do garażu. Przyczyny takiego stanu rzeczy są dwie. Pierwsza to maly 2 letni diabełek o imieniu Mikołaj a druga to rozbu...
akwa.jpg

126l - Mariusz Budziński - pierwsze

llcoolm w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 16910
Witam wszystkich, Chciałbym zaprezentować mój pierwszy baniak Akwarium 80/35/45-126 l Światło 2 x 18w Philips TLD 865 (tył) +Aquarelle (środek) i 1 x 18w Philips 840 (przód) tak na ws...
2015-06-09 17.37.04.jpg

"Pomroczność i bocje" 240l Tusi (na bazie ziemi).

Tusia w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 108 · Wyświetlenia: 34608
Akwarium: 120/40/50 cm. (240l) Oświetlenie: 4 x 39 W T5 SYLVANIA T5/840 (4000K), 3100 lumenów, Ra=85 SYLVANIA T5/865 (6500K), 2850 lumenów, Ra=85 Za jakiś czas będą 2 nowe NARVA: T5 39W/960 Bio...
Newguy.gif

13l - The roots - Łukasz M.

Yabby w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 97 · Wyświetlenia: 35257
Hej :D Już nastąpiła zmiana w górach https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/konkursy-i-galerie/galeria/13l-blau-mountain-range-lukasz-m-57193.html Teraz czas na korzenie w mini S :D Trochę danych: ...

Kolejna aktualizacja akwarium 954l

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat1456-265-akwarium-roslinne-ra-c6ca3461e8585eb133742244b10c5bdd.jpg Zapraszamy do obejrzenia aktualizacji akwarium holenderskiego pielęgnowan...

Kostka na ziemi start 40l, proszę o porady i ocenę

samniewiempocoto w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 23858
Witam Wszystkich , Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...

IAPLC 042 - 90x40x35cm (126l)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 649
042.png

Akwarium 112 l na bazie ziemi HT/LT

Liuk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2793
Witam! Myślę, że przyszedł czas na pokazanie mojego baniaka. Początkowo miał być to LT na bazie ziemi ogrodowej, ale wyszło coś pomiędzy w związku z posiadanym sprzętem. Podłoże: - ziemia ogrodowa 1...

Salonowe 126l

vanplesniak11 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1943
Witajcie. Z bratem udało nam się przekabacić rodziców na 126l w salonie o wymiarach 80x35x45cm. Mamy pustkę co do aranżacji i obsady.. Akwarium będzie na dniach zamawiane i do niej szafka. Pierwsze py...

Statystyki

Ten temat przegląda 360 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 360 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.