|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Zakładam zbiornik 120x50 i chcę wykożystać jako podłoże AquaSubstrate II+.
Nie ukrywam, że nie stosowałem jeszcze tego rodzaju podłoży (obecny zbiornik mam na żwirze), a nie chcę popełnić błędu już na samym początku.
Tak więc mam kilka pytań:
Jaka warstwa substratu będzie optymalna i czy trzeba go przykrywać ?
Czy składniki tylko z substratu są wystarczające dla roślin, czy trzeba się jeszcze wspomagać innymi nawozami?
Czy tworząc podwyższoną od podłoża o 10 cm palisadę można wysypać pod spód jeszcze jakiś podkład np kamyki bądź żwir by zaoszczędzić substrat?
I o czym jeszcze powinienem wiedzieć a o tym nien napisałem.
Proszę o pomoc i wszelkie sugestie opinie i wasze doświadczenia w tej kwestii.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
krzychusu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: WIELKOPOLSKA
"Jaka warstwa substratu będzie optymalna i czy trzeba go przykrywać ? "
Nie podałeś 3 wymiaru ale ja u siebie w 80x30x40 mam ok 5-6 cm. Nie nie trzeba go przykrywać, to nie biogrunt  nie wypływa.
"Czy składniki tylko z substratu są wystarczające dla roślin, czy trzeba się jeszcze wspomagać innymi nawozami? "
Proponuje poczytać o akwariach prowadzonych na tego typu podłożach(m.in. amazonia ADA), z grubsza na początek dajesz tylko potas a potem wprowadzasz dodatkową linię nawozów do słupa wody(przykład PG Classic, Ferro+, Macro) lub szalejesz z solami
"Czy tworząc podwyższoną od podłoża o 10 cm palisadę można wysypać pod spód jeszcze jakiś podkład np kamyki bądź żwir by zaoszczędzić substrat? "
Nie widze przeciwskazań, ale tak to się amazonie oszczędza 
-
haldeman
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Kiedy ja zakładałem swoje akwarium (100x50x50) zastosowałem na dno dodatkowo substrat z Filtusa- Floran Start. Jeden worek tego floranu przykryłem 3 workami AquaSubsratu II. Rośliny śmiagają jak szalone, aż miło popatrzeć. Dodam, że z przodu akwarium mam tzw plażę z piasku więc jeśli chcesz mieć sam ASII to musisz kupić go więcej.
Pozdrawiam
Piotr
<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">  </a>
-

Alchemik
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Według kalkulatora wychodzi mi że żeby zrobić warstwę 6cm potrzebujesz 36l substratu.
-
Anonim 12498
●
Tylko powolutku nalewaj wodę, najlepiej wężykiem 6 mm to taki jak od napowietrzania, bo jak wzburzysz to podłoże to nie dojdziesz do ładu przez tydzień.
Pozdrawiam, Paweł.
-

Aqualife
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Bez przesady z tym nalewaniem wody wężykiem 6mm  250 litrów bym nalewał w ten sposób z dwa dni
U mnie sprawdziło się proste rozwiązanie. U-rurka od filtra eheima i na końcu założony koszyczek. Puszczona powoli woda rozbijana przez ten koszyczek delikatnie napływa do akwarium. Efekt zero zburzenia dna. U-rurka podłączona jest do węża ogrodowego(1/2 cala) a ten do prysznica. W ten sposób robię teraz podmiany 120 litrów. Spuszczam starą wodę i napuszczam świeżą w 40 min 
Pozdrawiam
Piotr
-

Alchemik
●
-
Zbiornik będzie miał wymiary 120x50x50.
Co sądzicie o podlożach MHK, bo podobnie jak Alchemik myslałem o "oszukaniu roslin" i wysypaniu pod spód czegoś tańszego. Planuje w zbiorniku kilka czerwonych roślini pomyślałem o AQUAGRUNCIE bo doszukałem się, że zawiera żelazo i magnez, natomiast nie znalazłem składu Floranów.
Czym różni się zwykły Floran od Start-u, jak je oceniacie, bo ja u kolegi w sklepie zoo widziałem akwa pod rośliny z podłożem z dodatkiem Floranu i wyglądało jakby w nim wybuch wulkan z popiołem i kurzem. Ex 1200 przez 2 dni nie mógł opanować sytuacji i troche mnie to zaczęło zastanawiać.
Alchemiku też w planie mam plażę dla kirysków z jasnego piachu, jakoś szczególnie odgradzałeś piach od reszty podłoża przy jej tworzeniu? Masz na niej jakąś roślinność?
-
krzychusu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: WIELKOPOLSKA
Zwykły Floran od Startu różni się przeznaczeniem. Start jest jako substrat pod podłoże właściwe np AS II. Zwykły Floran może służyć jako wierzchnia warstwa.
Ja mam zrobiona plażę z drobnego piasku na samym przodzie akwarium. Oddzielona jest kamieniami i korzeniami. Niestety sa dwa miejsca gdzie jest 2-3 cm szpara i krewetki chętnie przenoszą ziarna ASII na piach  Można jest "zatkać" kawałkami lawy z mchem co przy okazji stanowi dodatkowe uzupełnienie aranżacji.
Pozdrawiam
Piotr
-

Alchemik
●
-
Powiązane tematy
Witam, mam problem z akwarium - wiem wiem nie ja pierwszy:) Szczerze, powoli już nie mam pomysłów co robić, dlatego pisze na forum i proszę o pomoc.
Najpierw o zbiorniku:
182l (90x45x45)
Podłoże AquaS...
Witam
W piątek zalałem zbiornik na ASII, codziennie mierzę NO3, PO4 oraz Fe. W 1. dzień były same zera, więc w 2. dniu podałem 10mg/l NO3, 0,5mg/l PO4 oraz 2ml Fe PG. W kolejnym dniu NO3 trzymało s...
Witam serdecznie,
Baniak 450l, światło 0,5W/l
Planowana obsada:
skalary
neony
bocje
kosiarki
Zastanawiam się nad odpowiednim podłożem. Czy muszę przykrywać powyższe podłoża? które polecac...
Witam!
Jestem początkujący i z tąd dość trywialne (chyba pytanie)
Mam akwarium na podłożu AquaSubstrate II+ i czy musze nawozić go mikroelementami. Według opisu na opakowaniu to onopowinno wszystko ...
|
|