AquaSubstrate II+ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

AquaSubstrate II+

Liczba wyświetleń: 2254·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krzychusu WIELKOPOLSKA

29 gru 2009, 00:20 AquaSubstrate II+  (#1)  

Witam

Zakładam zbiornik 120x50 i chcę wykożystać jako podłoże AquaSubstrate II+.
Nie ukrywam, że nie stosowałem jeszcze tego rodzaju podłoży (obecny zbiornik mam na żwirze), a nie chcę popełnić błędu już na samym początku.
Tak więc mam kilka pytań:
Jaka warstwa substratu będzie optymalna i czy trzeba go przykrywać ?
Czy składniki tylko z substratu są wystarczające dla roślin, czy trzeba się jeszcze wspomagać innymi nawozami?
Czy tworząc podwyższoną od podłoża o 10 cm palisadę można wysypać pod spód jeszcze jakiś podkład np kamyki bądź żwir by zaoszczędzić substrat?

I o czym jeszcze powinienem wiedzieć a o tym nien napisałem.

Proszę o pomoc i wszelkie sugestie opinie i wasze doświadczenia w tej kwestii.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

krzychusu
Ranga: Początkujący

Miasto: WIELKOPOLSKA

haldeman Kraków

29 gru 2009, 02:13   (#2)  

"Jaka warstwa substratu będzie optymalna i czy trzeba go przykrywać ? "

Nie podałeś 3 wymiaru ale ja u siebie w 80x30x40 mam ok 5-6 cm. Nie nie trzeba go przykrywać, to nie biogrunt :) nie wypływa.

"Czy składniki tylko z substratu są wystarczające dla roślin, czy trzeba się jeszcze wspomagać innymi nawozami? "

Proponuje poczytać o akwariach prowadzonych na tego typu podłożach(m.in. amazonia ADA), z grubsza na początek dajesz tylko potas a potem wprowadzasz dodatkową linię nawozów do słupa wody(przykład PG Classic, Ferro+, Macro) lub szalejesz z solami :)

"Czy tworząc podwyższoną od podłoża o 10 cm palisadę można wysypać pod spód jeszcze jakiś podkład np kamyki bądź żwir by zaoszczędzić substrat? "

Nie widze przeciwskazań, ale tak to się amazonie oszczędza ;)

haldeman
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Alchemik Łódź

01 sty 2010, 13:32   (#3)  

Kiedy ja zakładałem swoje akwarium (100x50x50) zastosowałem na dno dodatkowo substrat z Filtusa- Floran Start. Jeden worek tego floranu przykryłem 3 workami AquaSubsratu II. Rośliny śmiagają jak szalone, aż miło popatrzeć. Dodam, że z przodu akwarium mam tzw plażę z piasku więc jeśli chcesz mieć sam ASII to musisz kupić go więcej.
Pozdrawiam
Piotr

<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">Obrazek</a>

Alchemik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 12498

01 sty 2010, 13:37   (#4)  

Według kalkulatora wychodzi mi że żeby zrobić warstwę 6cm potrzebujesz 36l substratu.

Anonim 12498

Aqualife Warszawa

01 sty 2010, 15:48   (#5)  

Tylko powolutku nalewaj wodę, najlepiej wężykiem 6 mm to taki jak od napowietrzania, bo jak wzburzysz to podłoże to nie dojdziesz do ładu przez tydzień.
Pozdrawiam, Paweł.

Aqualife
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Alchemik Łódź

01 sty 2010, 17:14   (#6)  

Bez przesady z tym nalewaniem wody wężykiem 6mm ;) 250 litrów bym nalewał w ten sposób z dwa dni ;)
U mnie sprawdziło się proste rozwiązanie. U-rurka od filtra eheima i na końcu założony koszyczek. Puszczona powoli woda rozbijana przez ten koszyczek delikatnie napływa do akwarium. Efekt zero zburzenia dna. U-rurka podłączona jest do węża ogrodowego(1/2 cala) a ten do prysznica. W ten sposób robię teraz podmiany 120 litrów. Spuszczam starą wodę i napuszczam świeżą w 40 min :)
Pozdrawiam
Piotr

Alchemik

krzychusu WIELKOPOLSKA

02 sty 2010, 02:01   (#7)  

Zbiornik będzie miał wymiary 120x50x50.

Co sądzicie o podlożach MHK, bo podobnie jak Alchemik myslałem o "oszukaniu roslin" i wysypaniu pod spód czegoś tańszego. Planuje w zbiorniku kilka czerwonych roślini pomyślałem o AQUAGRUNCIE bo doszukałem się, że zawiera żelazo i magnez, natomiast nie znalazłem składu Floranów.

Czym różni się zwykły Floran od Start-u, jak je oceniacie, bo ja u kolegi w sklepie zoo widziałem akwa pod rośliny z podłożem z dodatkiem Floranu i wyglądało jakby w nim wybuch wulkan z popiołem i kurzem. Ex 1200 przez 2 dni nie mógł opanować sytuacji i troche mnie to zaczęło zastanawiać.

Alchemiku też w planie mam plażę dla kirysków z jasnego piachu, jakoś szczególnie odgradzałeś piach od reszty podłoża przy jej tworzeniu? Masz na niej jakąś roślinność?

krzychusu
Ranga: Początkujący

Miasto: WIELKOPOLSKA

Alchemik Łódź

02 sty 2010, 12:33   (#8)  

Zwykły Floran od Startu różni się przeznaczeniem. Start jest jako substrat pod podłoże właściwe np AS II. Zwykły Floran może służyć jako wierzchnia warstwa.

Ja mam zrobiona plażę z drobnego piasku na samym przodzie akwarium. Oddzielona jest kamieniami i korzeniami. Niestety sa dwa miejsca gdzie jest 2-3 cm szpara i krewetki chętnie przenoszą ziarna ASII na piach ;) Można jest "zatkać" kawałkami lawy z mchem co przy okazji stanowi dodatkowe uzupełnienie aranżacji.
Pozdrawiam
Piotr

Alchemik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nawożenie Aquasubstrate + Vimi

natraf1985 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11554
Witam, mam problem z akwarium - wiem wiem nie ja pierwszy:) Szczerze, powoli już nie mam pomysłów co robić, dlatego pisze na forum i proszę o pomoc. Najpierw o zbiorniku: 182l (90x45x45) Podłoże AquaS...

Nawożenie AquaSubstrate II

Deadi w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 8828
Witam W piątek zalałem zbiornik na ASII, codziennie mierzę NO3, PO4 oraz Fe. W 1. dzień były same zera, więc w 2. dniu podałem 10mg/l NO3, 0,5mg/l PO4 oraz 2ml Fe PG. W kolejnym dniu NO3 trzymało s...

Podłoże. AquaSubstrate II czy ADA Amazonia?

askpl w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3618
Witam serdecznie, Baniak 450l, światło 0,5W/l Planowana obsada: skalary neony bocje kosiarki Zastanawiam się nad odpowiednim podłożem. Czy muszę przykrywać powyższe podłoża? które polecac...

Podłoże AquaSubstrate II+

tomik w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3514
Witam! Jestem początkujący i z tąd dość trywialne (chyba pytanie) Mam akwarium na podłożu AquaSubstrate II+ i czy musze nawozić go mikroelementami. Według opisu na opakowaniu to onopowinno wszystko ...

Statystyki

Ten temat przegląda 277 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 277 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.