|
|
70x40x40 - pomoc w aranżacji
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, temat, który założyłem dotyczy akwarium 112l- dokładniejszy opis tu.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=28987
Po wakacyjnej przerwie w akwarystyce założyłem powyższy baniak. Jednak po kilkunastu dniach czytania forum i oglądania Waszych aranżacji apetyt wzrósł i postanowiłem że za kilka tygodni zrobię restart. Nowe akwarium ma ruszyć na amazoni(I tu poboczne pytanie- czy 15l wystarczy? Mam 6l i zamierzam kupić 9-litrowy worek.)
a podstawowymi elementami dekoracyjnymi mają być korzenie red moor wood. Do tego planuję dołożyć jakieś kamyki- i tu zaczynają się schody- Manteny, Seiryu czy łupek filytowy?
Jakie ułożenie proponujecie?, Czy wg. Was plaża będzie dobrym pomysłem, jeśli tak to jakiego piasku użyć?
Dodam, że mogę dokupić korzeni, łupku fylitowego i skałek Seiryu(Mantenów niestety nie).
Korzenie red moor wood
Seiryu
Manteny
Łupek filytowy
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. 
-
Anonim 12498
●
Nikt nie pomoże?
Wpadłem na pewną myśl, wstępne ułożenie korzeni wygląda tak:
Sorry za jakość zdjęć i bałagan.
Myślę nad motywem ścieżki biegnącej wgłąb akwarium, ale zrobionej nie z piasku, a z glossostigmy. Z tyłu gąszcz łodygowców.
-
Anonim 12498
●
Usunięto użytkownika 14432
Dżizas, Pani od polskiego Cię udusi jak zobaczy te zdjęcia ! Weź chociaż tą książkę odwróć.
-
Usunięto użytkownika 14432
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie miałem pomysłu jak ustawić tą kartkę, 10 minut się z tym męczyłem.
Ma ktoś jakieś pomysły odnośnie tematu?
-
Anonim 12498
●
Korzeń z lewej strony dałbym lekko w prawo, ścieżkę z jasnego świrku od prawego roku uciekającą za korzeń z lewej, za korzeniem gęsta Rotata green, na korzenie microsoria, anubiasy, korzeń z prawej również obsadzony a za nim jakaś zieleń z czerwonym akcentem.
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
No to mam trzy wersje- ścieżka z piasku, ścieżka z glosso i centralne ułożenie korzonków.
Mam pytanie do Ciebie Marcelu, czy pasek, który użyłeś w swoim akwarium to zwykły piach za 3 zł z akwarystycznego?
-
Anonim 12498
●
Adam Wiesner napisał(a):No to mam trzy wersje- ścieżka z piasku, ścieżka z glosso i centralne ułożenie korzonków. Mam pytanie do Ciebie Marcelu, czy pasek, który użyłeś w swoim akwarium to zwykły piach za 3 zł z akwarystycznego?
Tak to zwykły kwarcowy piaseczek ze sklepu RA
-
Gość
●
Zastanawiam się- czy użyć piasku ADA i wydać majątek, czy znaleźć coś tańszego.
-
Anonim 12498
●
Tak w ogóle to jak zauważyłeś jest to moje pierwsze akwa roślinne,a już napewno na amazoni,i fakt jest taki że z czasem nabieramy doświadczenia,ja napewno przy tym pierwszym popełniłem sporo błędów,choć narazie ma miesiąc i wszystko rośnie jak trzeba.
Z mojego już doświadczenia to odradziłbym Ci ten piasek bo to dość pracochłonne sprzątać i czyścić zmiany koloru,
Ścieszka ,no cóż bo jest ich już tak wiele w innych akwariach że też bym odradził iść tą drogą,fakt jest taki że zapatrujemy się na piękne zbiorniki kolegów i potem je prawie chcemy kopiować,ja na dzień dzisiejszy już wiem że następna moja aranżacja będzie tylko ode mnie.
Także bierz myśli do kupy i daj coś od siebie akwarystyce roślinnej.
-
Gość
●
W tym akwarium chciałbym uniknąć niepowodzenia związanego z źle wybraną aranżacją. Piszesz żeby dać coś od siebie- dla mnie to chyba za trudne.. no bo co nowego mogę wymyślić? Zalane zostały akwaria chyba z wszystkimi możliwymi ustawieniami korzeni.
Nie mam doświadczenia i muszę po prostu ściągać. 
-
Anonim 12498
●
Na zdjęciach tak jak teraz weź tego korzenia co jest jeden daj go w środek tych dwóch zastępując kamienia tylko daj go odwrotnie tak jakby na leżąco tym odciętym ku dołowi.Całość przesuń bardziej na środek i skieruj go do przedniej szyby ,z kamieniami to nie wiem.
-
Gość
●
Aranżacje z korzeniami centralnie ustawionymi są już nudne trochę ;P Niech wymyśli coś nowego bo wymiary akwarium ciekawe.
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Próbowałem ustawiać centralnie i w dwóch grupach i bardziej podoba mi się ta druga opcja.
-
Anonim 12498
●
Powiązane tematy
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranżacji...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam.
Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...
|
|