czerniejący żwir - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czerniejący żwir

Liczba wyświetleń: 1788·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

28 gru 2009, 09:27 czerniejący żwir  (#1)  

Witam
W zbiorniku znajomego (który mu zakładałem, na ziemi ogrodowej) żwir czernieje, hmm nie na powierzchni tylko pod ok 1cm warstwą, widać to przy przedniej szybie taki pasek koloru czarnego jak w makowcu :) nie jest to ziemia, bo na brzegach akwarium przed wsypaniem ziemi były porobione pasy ze żwiru...
Akwarium tydzień od startu...
Czy to normalne?czy zacząć się martwić i jakoś działać??

ps. podłoże nadal pracuje co jakiś czas wydobywają się bąble z podłoża.

nazer

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zawi Bydgoszcz

28 gru 2009, 10:45   (#2)  

Trochę mało informacji.....
Jakiej granulacji jest żwir? Jaką techniką prowadzone akwa? (LT z nadmiarem karmy czy HT)
Badałeś parametry wody?
Jak duża obsada?
Rośliny?
Co oznacza, że podłoże pracuje? Zakładam, że nie wiadomo czy bąble to tlen, Co2 czy może siarkowodór :)

Zawi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

28 gru 2009, 11:26   (#3)  

parametry wody nie badane...
żwir granucacja od 2mm do 4mm
akwarium prowadzone metodą HT, od początku co2 w dużej ilości ( stały test jbl ciągle żółty)
obsady narazie brak było, obecnie od dzisiaj stado razbor klinowych 30szt.
obrośniete średnio- gesto , pojemność 126l

nazer

Cezary Karpa Ostróda

28 gru 2009, 11:31   (#4)  

Witam

Miałem podobną sytuację, też w HT na ziemii. W miom przypadku były to sinice. Nakleiłem z przodu pasek czarnej folii i po tygodniu go oderwałem. Sinice zniknęły. Nadmienię, Ze sinice występowały tylko w górnej warstwie podłoża przy szybie wystawionej na działanie światła słonecznego. Podczas zakładania tego akwarium ziemia była oddzielona od szyby - ok. 5cm.

Pozdrawiam

Cezary Karpa

Miasto: Ostróda

28 gru 2009, 11:50   (#5)  

spróbuje z czarną folią :)

nazer

Zawi Bydgoszcz

28 gru 2009, 14:01   (#6)  

To fakt....u mnie również pasek czarnej folii...oprócz niwelowania powstawania sinic w tej części moim skromnym zdaniem dość ładnie to wygląda, pozwala optycznie zmniejszyć wysokość podłoża, które u mnie jest dość wysokie.

Zawi

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 gru 2009, 08:40   (#7)  

a jaką folie stosujecie??? bo ja myślałem nad zakupem szerokiej czarnej taśmy...

nazer

Cezary Karpa Ostróda

29 gru 2009, 10:17   (#8)  

Zastosowałem pasek czarnej folii samoprzylepnej (matowej), która została mi po przyklejeniu tła na tylną szybę akwarium. Kupiłem ją w małym zakładzie poligraficznym. Często w takich zakładach mają sporawe odpady...

Cezary Karpa

Miasto: Ostróda

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1439
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
YouTube

Eksperyment AquaOwner - żwir czy podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6335
W eksperymencie użyto: - granulat Tropica w wersji Power - czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany) - roślin z in-vitro - identycznego oświetlenia - podawany je...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3472
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Na górze żwir na dole podłoże?

daniel waligóra w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2086
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...

Jak pomóc roślinom (nowy zbiornik - żwir)?

agawa2 w Rośliny · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3834
Witajcie, Jestem początkującym akwarystą, czytam forum, ale czuję się jeszcze bardzo niepewnie. 14 listopada wystartowałem zbiornik. Hi-tech, 320L (135x52x50), światło A-Zoo FlexiM 4x54W, Butla CO2, ...

Żwir do akwarium - co wybrać ?

Bloodis w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2541
Witam forumowiczów , mam dylemat w kwesti wyboru żwirku. Co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla ryb dennych , naturalny żwir rzeczny czy naturalny czarny żwir , do tego drugiego nie mam pewności....

Tanie podłoże - ziemia, keramzyt, akadama, żwir, piasek.

szukamiszukam w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4085
Jak w tytule, ale czy to wypali? Teoretycznie, na 100% wodzie z RO, to Akadama pociągnie mniej niż rok, co raczej nie będzie specjalnie straszne - bo i tak w końcu będę dążył do jak najmiększej wody ...

Używana Amazonia czy substrat i żwir kwarcowy?

roman1889 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2481
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501 Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...

Jakie podłoże pod Żwir????

Pykus82 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2421
Planuje start nowego baniaka 215l i mam pytanie jakiego podłoża użyć pod żwir??? Mam na oku Tetra Complete Substrate lub Tropica Plant Substrate - czy ktos testwał te dwa podloża , które jest lepsze? ...

Restart akwarium - dobór substratu pod żwir

dbull76 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2961
Planuję wykonać restart mojego akwarium 80x30x35. Wierzchnią warstwę ma stanowić czarny żwir bazaltowy, aby rosły roślinki planuję "coś" podłożyć pod spód. W sklepie zasugerowano mi substrat...

Statystyki

Ten temat przegląda 1794 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571605
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1794 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.