Dekoracja z dębu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dekoracja z dębu

Liczba wyświetleń: 1851·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krzychusu WIELKOPOLSKA

27 gru 2009, 16:18 Dekoracja z dębu  (#1)  

Witam

Zakładam zbiornik Ameryka - głównie skalar

Mam pytanie bo chcę w akwarium zrobić palisadę (taki podwyższony taras) i zastanawiam się czy można ją wykonać z drewna dębowego bo mam takie wysuszone.
Jest ono pod dachem kilka lat okorowane bez pleśni itp.

Wydaje mi się, że nie powinno to przeszkadzać rybom bo np QUEREX Tropicala to przecież wyciąg z dębu

Co o sadzicie o takiej dekoracji?

Jeśli tak to jak przygotować takie drewno do umieszczenia w akwarium?

Pozdrawiam

krzychusu
Ranga: Początkujący

Miasto: WIELKOPOLSKA

Piotrek Dymowski Warszawa

27 gru 2009, 16:31   (#2)  

Spokojnie możesz go włożyć do akwarium po odpowiednim przygotowaniu.. Wyparzenie, namoczenie..
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

Zawi Bydgoszcz

28 gru 2009, 10:54   (#3)  

Jeśli zależy Ci na czasie wygotuj je w wodzie z solą..następnie w czystej wodzie do czasu aż pozbędziesz się części barwników (podmieniaj wodę...po takich operacjach powinno zatonąć już na drugi, trzeci dzień...

Zawi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Scot Golub-Dobrzyń / Poznań

06 sty 2010, 23:07   (#4)  

Nigdy nie słyszałem o stosowaniu świeżego drewna. Natomiast samemu przygotowywałem kilka razy korzenie. Wydobywałem je z mokradeł, wstępnie obierałem zmurszałe drewno i porosłe mchy. Następnie wrzucałem je do starego parnika zalewałem wodą i ostro zasypywałem solą(część soli rozpuszczałem), po około 2 tygodniach wyciągałem przygotowywałem ostatecznie i gotowałem 2-3 razy w solance(roztwór przesycony). Ostatecznie płukałem korzenie zmieniając kilka razy wodę i gotowe. Nie wiem czy możesz zrobić to z dobrymi belami lub deskami.
Pozdrawiam, Scot

Scot
Ranga: Początkujący

Miasto: Golub-Dobrzyń / Poznań

06 sty 2010, 23:38   (#5)  

dla małych kawałków drewna pływającego polecam szybkowar tak a pro po, podwyższone ciśnienie powoduje dokładne namoczenie drewna i tonie po pół h gotowania a nie po 2 latach moczenia, do większych...nie próbowałem ale można jak ktoś ma dostęp użyć autoklawu http://pl.wikipedia.org/wiki/Autoklaw przypuszczam że efekt będzie podobny...

vipermiszcz
Ranga: Poznaje temat

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

bluszcz jako dekoracja ??????

doodek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1657
czy ktokolwiek kiedykolwiek z was stosowal bluszcz ( grube suche pedy) jako korzen w akwarium ....... nadaje sie ???????

Dekoracja akwarium z paletkami

Szadek1988 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2258
Witam, mam nadzięję ze pomożecie mi w reanimacji mojego zbiornika. Paletki posiadam od około roku, nie napiszę że jestem doświadczonym akwarystom jak i że moje ryby i akwarium są bezproblemowe. Jak ...

Sztuczna dekoracja

Fretka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1624
Jeszcze jedno pytanie mam ;) planuję nową aranżację w swoim baniaku i zastanawiam się nad sztucznymi dekoracjami, wiem, że większość nie może być ze względu na szkodliwe działanie plastiku ale w jedne...

Statystyki

Ten temat przegląda 378 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 378 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.