Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam w związku że niedługo w domu planuję zamontować coś do zmiękczania wody w całej instalacji mam zamiar zastosować coś takiego http://www.filtr.info/index.php?p172,zm ... -rx63b-3-b. Moje pytanie czy ma to ktoś w domu jak to sie spisuje i jak przygotowywuje wode do akwarium, zwłaszcza że regeneracja złoża odbywa sie za pomocą chyba sody czy coś takiego. Prosze o opinie i uwagi.
-
andrzej123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jesli takie urzadzenie potrzebujesz tylko i wylacznie do akwarium - to mozesz sam zrobic sobie wymieniacz jonowy w butekce po coli w cenie do 50zl.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
urządzenie ma pracować na cały dom a akwarium to tylko dodatek do domu
-
andrzej123
●
andrzej123 napisał(a):Moje pytanie czy ma to ktoś w domu jak to sie spisuje i jak przygotowywuje wode do akwarium,
Mam podobne urządzenie o większej wydajności. W domu spisuje się rewelacyjnie, wodę do spożycia i do akwarium przepuszczam przez RO ze względu na dużą ilość jonów sodu wynikającą z zastosowanej w urządzeniu żywicy jonowymiennej. andrzej123 napisał(a): zwłaszcza że regeneracja złoża odbywa sie za pomocą chyba sody czy coś takiego. Prosze o opinie i uwagi.
Nie sody, tylko soli. Przeczytaj instrukcję przed kupnem urządzenia.
Jacek
-
steq
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
-
Witam dzieki za szczerą odpowiedz czyli jak dobrze zrozumiałem to wode do picia i akwarium z tego urządzenia puszczasz dalej przez RO a myślałem że to urządzenie wystarczy i spokó j
-
andrzej123
●
Te urzadzenia ma za zadanie zmiekczyć wode , tak samo jak sypiesz sół do zmywarki.
Do akwarium RO

leon1000
●
- Miasto: lubuskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no to nieźle a czy taką wode z urządzenia można pić, w takim razie do akwa pozostaje RO a myśłałem że satosuje to na cały dom i bez żadnych RO sie obejdzie
-
andrzej123
●
mozna .
Rozne lobby przeprowadzaja rozne testy a to na wodzie w butelce 0% sodu a to znów lobby producentow zmiekczaczy w druga stronę.
Zwoda do picia tak samo z jak z woda w akwarium trzeba zachowac równowagę i umiar.
ciekawa praca dosc ogolnikowa ale daje pogląd jak to jest z tymi ilościami we wodzie
WPŁYW SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ROZPUSZCZONYCH W WODZIE PITNEJ NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
link http://www.wgg.pwr.wroc.pl/pdf/publikacje/gorn_i_geol_10/39-48.pdf
sam mam u siebie i jesli ktos się zdecyduje polecam "by-pass" z dwóch powodów
-można dowolnie mieszać wodę z sieci i ta po zmiekczaczu
- w przypadku awari/wymiany jonitui mozna spokojnie zmiekczacz wykrecic ( woda plynie w calosci przez by-pass
zeby tak zupełnie temat ogarnąć roślinkowo jakie stężenie Na2+ czyli sodu optymalne dla roslin? albo bezpieczny pzedział
u mnie to wygląda tak

-

apisto
●
- Miasto: Środa Wlkp.
-
dzięki kolego za rzeczową odpowiedz rozumiem że ty taką wode stosujesz w akwa bez uszczerbku i przepuszczania wody przez RO
-
andrzej123
●
Jesli chodzi o własne zdrowie to się nie martwię jak juz wiemy 10% składników mineralnych pochodzi z wody pitnej. Trudno wiec przedawkować w jedną jak i w druga stronę.
Zalecam też by zmiękczacz pracował tak z 70% wydajnością-
co do sposobu regenaracji - ja mam pół automat jak nie zregeneruję mam twardą - lubie mieć nad wszystkim kontrolę
A teraz co do stosowania - znamy zasadę działania, więc - korzyści dla roślin płynące z tego zmiękczacza są ŻADNE a dla akwarium - no są nie ma osadów -
pozostałe mikro i makro elementy zostają na takim samym poziomie poza jonami wapnia i magnezu zamienionymi na jony sodu.
Istotne wnioski: stosowanie zmiękczacza jono-wymiennego nie przeszkadza w prowadzeniu akwarium roślinnego"
bo albo ustawimy parametry zmiękczacza i nawozów albo zastosujemy RO
rada jeśli chcemy stosować RO zalecam przed zmiękczaczem po co dodatkowo zużywać złoże chyba ze woda jest bardzo bardzo twarda wtedy RO za zmiękczaczem- dłużej pożyje.
no i ponawiam pytanie : jakie stężenie Na2+ czyli sodu optymalne dla roslin? albo bezpieczny przedział
-

apisto
●
- Miasto: Środa Wlkp.
-
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|