Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
jakie mocne oswietlenie powinłem miec w akwarium 80x40x60 h dozuje co2
-
dawid879
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rybnik
Bardzo ciekawe rozmiary akwarium!  Myślę, że może wyglądać bardzo atrakcyjnie, nie zapomnij wstawić zdjęć.
Co do oświetlenia: czy w grę wchodzi pokrywa lub lampa wykonana samodzielnie? Jeśli tak, to ja bym zamontował oświetlenie 3x35W T5. Dwie świetlówki Sylvania Aquastar i jedna Sylvania Gro-Lux. Do kupienia tutaj:
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=a5c ... f0d7cfd05e
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=9ed ... f0d7cfd05e
W tym samym sklepie dostaniesz też odbłyśniki, oprawki z przewodami i stateczniki.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pokrywa własnoręcznie robiona
-
dawid879
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rybnik
Ja bym wybrał 4x35W T5, ładnie rozłożyć aby było dobrze oświetlone akwarium. Świetlówki takie jak pisał kolega Kazadan. Ogólnie sklep aqva-light również godny polecenia, zero problemów i szybka wysyłka.
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Kadazan, Dawid, a czy one nie dają tej obrzydliwej różowej poświaty jak świetlówki do wędlin?  Też musze kupić 3x35W i myśle nad dwiema JBL Solar Natur(albo Juwel Hi-lite Day, mam wrażenie że to ta sama świetlówka pod różnymi nazwami) i jedną Sera Brilliant Daylight. To powinno dać chłodne jasne światełko. Gdyby ktoś chciał kupować T5 35W to bardzo fajne odbłyśniki ma JBL(na razie z całego oświetlenia tylko odbłyśniki kupiłem  )
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Dają one bardzo ładne światło, także bez obaw o lodówkę z mięsnego w akwarium hehe
-
Dawid Wesołowski
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 .
Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Cześć
Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
Czesc wszystkim, zakupilem komplet juwel rio 125 i chce tam stworzyc cos ala iwagumi przy uzyciu trawnika monte carlo i do tego jakies najmniej wymagajace rosliny z racji ze nie mam pojecia o akwaryst...
Poradźcie mi co to za glon i jak sie go pozbyć akwa ma 3 miesiące.
Akwarium 90x40x50 -180 l
Lampa uf-eheim 9w obecnie włączona 24/h
Filtr eheim 5e 600T wi-fi ustawiny na połowę wydajności obecnie gąb...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam
chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
|
|