|
|
wychodzace korzenie z lodyg
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Ostatnio w moim akwa zaczeły z lodyg wychodzic korzenie.. co z tym zrobic. ?
z gory dzeki za odp..
-
Gugal
●
- Ranga: Początkujący
krótkie pytanie, krótka odpowiedź - daj więcej makroelementów
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Druga podpowiedz - skorzystaj z wyszukiwarki - ten temat byl poruszany wiele razy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie zauważyłem,że cabomba wypuszcza białe korzenie.Akwarium jest dojrzałe,podłoze 5 letnie,masa "kup" w nim.I mówisz,ze dodać makroelementy?
jurek.37
-
jurek40b
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
Jeżeli jest sporo roślin to same ryby nie zapewnią wystarczającego nawożenia.
(prawdopodobnie brak potasu)
-
arek17ap
●
U mnie jest chyba z 40+ppm potasu 2ppm fosforu, 20ppm no3(oprócz małych nitek glonów brak) i rotale puszczają korzonki aż miło.
Czy coś innego oprócz makro może być przyczyną?
-
Anonim 12498
●
Spróbój zmniejszyć poziom azotanów (u mnie się sprawdziło).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Hehe  ,jak pamietam zawsze mowiono o zwiekszeniu azotu,przy wychodzacych bocznych korzeniach,a u mnie czy mialem 20ppm czy wiecej i tak korzonki swoje.
Mozna o tym przeczytac w wczesniejszych tematach jak wskazal Piotr,ale niedoczytalem sie jednoznacznej odpowiedzi na to zjawisko,gdzie np.kolega Waldek sugeruje,wrecz przeciwnie,by zmniejszyc azot 
-

macek.g
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: UK
Była na forum swego czasu dyskusja na ten temat. Twierdzono, że korzenie z łodyg wyrastają przy złym stosunku N do P. Niektórzy twiedzili, że rosną wtedy, gdy jest za dużo P, inni, że rosną wtedy gdy jest za dużo N. U mnie stosunek azotanów do fosforanów dochodzi czasami jak 4 do 1 (przy promowanym na tym forum 10 do 1). Korzenie boczne u mnie pojawiają się gdy mam za dużo azotanów. Wypuszczanie Korzeni bocznych nie zawsze jednak świadczy o złej kondycji roślin (czasami jest wręcz odwrotnie). Inną przyczyną wypuszczania korzeni bocznych jest kładzenie się roślin na powierzchni wody.
P.S. Przeczytałem jeszcze raz tą dyskusję "https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10593&postdays=0&postorder=asc&highlight=korzenie+++%C5%82odyg&start=30&sid=a9839800a8ef92150ee754b4543804bai" pt."Co jest przyczyna wypuszczania korzeni roslin" i doszedłem do wniosku, że chociaż stawiano tam najróżniejsze (czasami przeciwstawne tezy), to mi najbardziej trafia do przekonania ta, że rośliny wypuszczają korzenie boczne, gdy woda jest zbyt przenawożona w stosunku do podłoża (podłoże zbyt jałowe).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Witam
Akwarium OptiWhite Diversa 60x30x36 64litry
Oświetlenie Twinstar 60B 30 Watt
Filtr kubełkowy Jebao 502
CO2 butla 2kg reduktor Aquaart, elektrozawór Aquamedic, dyfuzor szklany
Grzałka Aquael 50 ...
P_20240202_164904.jpg
Witam. Jak w temacie czy to gnijące korzenie czy jakieś glony? Bo ciągle to wraca.
Cześć,
Zakładam wątek żeby utrwalać sobie wygląd akwarium i porównywać jak się zmienia.
Akwarium VIV 360 litrów
Długość: 120cm
Wysokość: 50cm
Głębokość: 60cm
Szyba: 12mm
Hardscape:
Scenery stone:...
Jakby to powiedział klasyk - powodzenia dla wytrwałych.
Ale jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem, narzędziami, umiejętnościami i chęcią to czemu nie :)
Zapraszam do obejrzenia.
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
Witam.
Akwarium zalane wczoraj.
Akwarium: VIV 60x40x40
Filtracja: JBL Profi 250
Podłoże: Dark Soil Medium
Oświetlenie: Chihiros RGB60 50W
Nawożenie: Butla co2+ neo diffuser, nawozy Growise
Korzenie...
Dzień dobry mam ślimaki zebry i czarne zauważyłem że siedzą non stop na korzeniach i je zjadają po czym na dnie mam pełno resztek czarnych po korzeniach wyglądają jak małe kupki co z tym zaradzić pros...
preparowanie2.jpg
Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...
Witam.
Podjąłem decyzję aby zaprezentować swój pierwszy w miarę udany zbiornik. Do tej pory był w wątku "zakładanie akwarium", ale ze względu na fakt że roślinki w miarę rosną i glonów mało,...
Witam pytanko co powoduje że rośliny wypuszczają korzenie z łodyg winne jest jałowe podłoże. Akwarium w miarę młode rośliny od około tygodnia. Nawozy do słupa wody CO2 z bimbrowni. Światło 60w LED 640...
|
|