Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam mam zamiar od nowa posadzić rośliny i całkowicie zmieni wygląd moje 50 l akwa tak by ładnie było gęsto porośnięte roślinami mam już większość roślin mam tylko dokupię 2-3 i będę sadzić i mam tu pytanie czy mógł bym liczyć na wasza pomoc? Chciałbym byście mi doradzili gdzie posadzić rośliny i jak ułożyć ozdoby by to ładnie wyglądało ponieważ już dwa razy próbowałem to jakoś ładnie zaaranżować akwa ale nie bylem zadowolony i teraz potrzebuje pomocy bo sam nie umie nic wymyślić. Pomógł by mi ktoś ładnie rozplanować rośliny (wszystkie dane podam później)
-
sik21
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wodzisław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wrzuc zdjecie akwarium jak wyglada w tej chwili i jakie masz rosliny.
Aby uzyskac odpowiedni uklad roslin nalezy zapewnic im dobre warunki do wzrostu:
https://roslinyakwariowe.pl/Artykuly ... nnego.html
a nastepnie regularnie przycinac rosliny - szczegolnie lodygowce.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
to czyli pomożecie
moje akwa ma 50l a oświetlenie mam 30w wiec nie jest złe, moje podłoże to takie drobne kamyczki odsiane z piasku od granulacji 1-2 mm, dozuje co2, filtr mam ekstra
jakie mam rośliny opisze później, a fotki nie mam po co wstawiać vo i tak nie ma co ta oglądać  (i tak jeszcze nie mam aparatu)
a przy okazji daje co2 a rośliny nie bąbelkują to wina ze nie podaje wystarczających dawek nawozów??
-
sik21
●
sik21 napisał(a):to czyli pomożecie moje akwa ma 50l a oświetlenie mam 30w wiec nie jest złe, moje podłoże to takie drobne kamyczki odsiane z piasku od granulacji 1-2 mm, dozuje co2, filtr mam ekstra  jakie mam rośliny opisze później, a fotki nie mam po co wstawiać vo i tak nie ma co ta oglądać  (i tak jeszcze nie mam aparatu) a przy okazji daje co2 a rośliny nie bąbelkują to wina ze nie podaje wystarczających dawek nawozów??
Wrzuc zdjecie akwarium i roslin to bedziemy mogli cos powiedziec - inaczej musielibysmy zgadnac  (nie wiemy jakie to rosliny, jaka jest ich kondycja, jak dlugo juz funkcjonuje akwarium, jaka metoda dozujesz CO2 i jak dlugo itd.).
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
aparat będę miał w niedziele
akwa mam od lutego ale jakoś lato zmieniałem podłoże i to był już praktycznie restart wie od lata a co2 podaje od 1 tyg za pomocą bimbrowni i dyfuzora ze strzykawki
rośliny mam nastepujace: 5 wywłócznik, Wąkrota białogłowa mam ich parę ale jakoś coś to te są już stare i w zlej kondycji wiec mogę sobie wziąć od brata jak coś, 2 małe anubiasy, mam zamiar dokupić z 5 sadzonek blyxy japonica, mogę z drugiego akwa wziąć balbotisa przyczepionego do niewielkiego kamienia, z sporo bacop, kilka czerwonych i zielonych lotosów, nie znam nazwy ale kilka łodyg rośliny podobnej do kabomba może i to ona ale nie wiem, nadwódka dębolistna, nadwódka wielonasienna, nurzaniec spiralny i z drugiego akwa ewentualnie zwykły nurzaniec, subwassertang przyczepiony do kawałka drewna w kształcie cylindra, Strzałka trawiasta zaostrzona (przynajmniej tak i się wydaje), dokupię jeszcze heteranthera zosterifolia
to są rośliny które mogę wykorzystać do tego akwa mam jeszcze dwie ale nie znam nazwy a nie mam ich fotek wiec nie podaje może podam w niedziele
-
sik21
●
Przepraszam, ale nie moge do odczytac Twojej wypowiedzi - napisz ja porzadnie, to chetnie Ci doradzimy co i jak.
Napisz tez jakie sa wymiary akwarium oraz dokladnie jakie oswietlenie stosujesz (jesli swietlowki to ile i o jakiej mocy).
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
a co w niej jest nie tak? napisałem jakie rośliny można wykorzystać i co tu jest nie zrozumiałego?
akwa 50l, dwie świetlówki 2x 15w nazw nie znam świece około 10 godz., podłoże to drobne kamyczki 1.2 mm, filtr zew. astro 2208 z prefiltrem, grzałka 75w
-
sik21
●
-
sik21
●
-
sik21
●
to jak skusi się ktoś pomóc? 
-
sik21
●
Cześć:)
Może na początku wywal ceramikę przez okno i nie żałuj:D Poukładaj rośliny gatunkami, przytnij je, są za wysokie i "płożą się" po wodzie. Możesz dodać jakieś skały, korzenie. Możesz podsypać podłoża, bo jest trochę płasko. Pokombinuj, poukładaj, zrób zdjęcie, na pewno inni forumowicze też się wypowiedzą:) Ile masz bąbelków CO2 na sekundę?
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
-
sik21
●
Cześć:)
CO2 jest moim zdaniem dobrze ustawione. Napisz też jaki masz dyfuzor i jak dawkujesz nawozy. I tak jak mówiłem - ceramika przez okno i solidna przycinka:) Zrób zdjęcie i wklej na forum. Porozglądaj się za korzonkami i skałkami.
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
dyfuzor z lipy i ze strzykawki
ja bym raczej prosił jak to wszystko ustawić
nawożę solami K2SO4 (ostanio dałem 8 ml ale docelowo będę dawał 10),KNO3(1-2 ml),KH2PO4(0.5ml-1ml bardzo z tym uważam żeby glonów nie było) i MgSO4 (około 3ml)
i nawozem mikro ale nie pisze nazwa
wszystko podaje jak producent wskazuje ale dopiero co kupiłem wiec narazie spokojnie i w mniejszych ilościach leje
póki co żadnej skały nie mam a za korzeniem to się pokręcę po okolicznych lasach tylko nie wiem kiedy bo narazie jest śnieg
jaki wygląd korzenia radzisz możesz pokazać jaki mniej więcej szukać? bo mam jeden ale strasznie brzydki i nie pasuje bo za dużo miejsca zajmuje
wywalę to ceramikę ale narazie niech będzie
a właśnie mam problem nawożę jak wyżej mówiłem światło świece od 12:30 do 22:00 a rośliny wcale nie bąbelkują a ryby strasznie szybko oddychają
edit: zapomniałem dodać ze nawozy leje raz w tyg. przy podmianie wody
-
sik21
●
Powiązane tematy
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranżacji...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam.
Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...
|
|