Błędy językowe stosowane w akwarystyce - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Błędy językowe stosowane w akwarystyce

Liczba wyświetleń: 7699·Odpowiedzi: 35
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Chcielibyśmy zwrócić uwagę na 3 najczęściej pojawiające się błędy językowe zarówno na naszym forum (gdzie jest to nagminnie tępione) oraz na łamach innych stron a nawet w prasie akwarystycznej:

Odmiana słowa [b]akwarium</b> przez przypadki:

liczba pojedyncza: akwarium

mianownik - [b]akwarium</b>
dopełniacz -[b] akwarium</b>, nie: akwariuma
celownik - [b]akwarium</b>, nie: akwariumowi
biernik - [b]akwarium</b>, nie akwariuma
narzędnik - [b]z akwarium</b>, nie akwariumem
miejscownik - [b]akwarium</b>, nie o akwariumie
wołacz - [b]akwarium</b>

liczba mnoga: akwaria

mianownik - [b]akwaria</b>, nie: akwariumy
dopełniacz - [b]akwariów</b>, nie akwarii, akwariumów
celownik - [b]akwariom</b>, nie akwariumom
biernik - [b]akwaria</b>, nie akwariumy
narzędnik - [b]z akwariami</b>, nie akwariumami
miejscownik - [b]o akwariach</b>, nie akwariumach
wołacz - [b]akwaria</b>

Filtr akwariowy - używamy zawsze formy [b]filtr</b>, nie filter

Źródło:
Tabele odmiany Jana Tokarskiego
Programy publicystyczne prof Jana Miodka
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 04 sty 2010, 15:15 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Norbert Sabat Deep In Underground

25 gru 2009, 20:20   (#2)  

Szlachetna inicjatywa :)

Przyznam, że nieco denerwuje mnie częste używanie słowa filter zamiast filtr :P
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

wirek Wrocław

25 gru 2009, 20:39   (#3)  

Rzucać perły między wieprze... inicjatywa chwalebna Administratorze, acz przeważnie daremna. Proszę jeszcze o zwrócenie uwagi, że "rybką" to narzędnik liczby pojedynczej, a "rybkom" - celownik liczby mnogiej

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Chomic Krzeszowice/Chrzanów

25 gru 2009, 21:14   (#4)  

Dobry pomysł. Ale jak czytam nawet to nasze forum, to głowa czasami mi się okręca dookoła od tych błędów, hehe.

Jak ktoś używa filter to używa formy anglojęzycznej. Poprawnie jest filtr oczywiście.

A jak jesteśmy już przy błędach w akwarystyce to taka mała anegdota o błędach w akwarystyce. Wchodzę dawno temu do zoologika, do tzw. "dziadka", a tam na jednym z akwariów: ŚWIECIR :lol: i już wiadomo o co chodziło :D

Ale z tą odmianą "akwarium" to chyba jakieś jaja. Akwariuma albo akwariumy, etc? Hahaha, kto tak odmienia? :D

Chomic
Ranga: Początkujący

Miasto: Krzeszowice/Chrzanów

kyzak Kościan

25 gru 2009, 21:56   (#5)  

a ja mam filterek w akwarium, nie filtrek. A te "akwariumy" to chyba jeszcze istnieją na górnym Śląsku 200 metrów pod węglem.

P.S. u mnie na j.polskim to zawsze były jaja gdy odmienialiśmy czasownik "mielić" przez osoby w 3 czasach. Powiem tylko że ja "mełłem" nie "mieliłem", ty "mlesz" nie "mielisz" on "będzie mełł" nie "będzie mielił".

kyzak

Miasto: Kościan

25 gru 2009, 22:09   (#6)  

A tam pszesadzacie, moim rypką jest obojentne jak muwiem i piszem!!11

Proponuje też każdemu zapoznać sie ze znaczeniem: "przynajmniej" i "bynajmniej" oraz "tak że" i "także". Często są używane wymiennie, aż szczypi przy czytaniu. :twisted:

@kyzak mielenie i pielenie to już w ogóle masakra. :shock: :D

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

25 gru 2009, 23:08   (#7)  

Chomic napisał(a):Ale z tą odmianą "akwarium" to chyba jakieś jaja. Akwariuma albo akwariumy, etc? Hahaha, kto tak odmienia? :D

Ja słyszałem, że cała Łódź mówi w ten sposób :wink:

a ja mam filterek w akwarium, nie filtrek

A ja wrzuciłem żarcie pielęgnicom a nie pielęgniceom :lol:

Proponuje też każdemu zapoznać sie ze znaczeniem: "przynajmniej" i "bynajmniej" oraz "tak że" i "także". Często są używane wymiennie, aż szczypi przy czytaniu. Twisted Evil

Oo, jak ja nie cierpię używania "bynajmniej" jako "przynajmniej"!
Był taki plakat, który wulgarnym językiem wyciągał ludzi z tego błędu, ale oczywiście go tu nie wrzucę :twisted:

Już poza błędami językowymi, strasznie nie lubię jak ktoś pisze "Hygrofilia" albo "Limnofilia". Albo "mech javajski" :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles

nar kalisz

04 sty 2010, 15:13   (#8)  

Na niektórych forach (oczywiście nie akwarystycznych) admin zwraca uwagę iż należy post poprawić ze względu na błędy ortograficzne,jeśli się tego nie robi to post jest usuwany.Dziwi mnie natomiast dlaczego ludzie nie używają sprawdzania pisowni w przeglądarkach,myślę że trzeba pozbawić wszystkie programy możliwości sprawdzania błędów wtedy będzie dopiero ubaw.Osobiście widziałem ostrzeżenie wydrukowane przez osobę posiadającą wyższe wykształcenie-UWAGA SFIERZO MALOWANE ,jak myślicie z jakiego powodu,otóż w programie Word nie była zaznaczona opcja,sprawdzaj tekst pisany drukowanymi literami.Dziś do życia masowo wprowadza się komputery oczywiście ułatwiają one życie lecz ograniczają myślenie.Ciekawe słownictwo można zobaczyć również na forach nauczycieli, zainteresowanym proponuje poczytać. :lol:

nar
Ranga: Poznaje temat

Miasto: kalisz

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 sty 2010, 15:30   (#9)  

W Poznaniu, w jednym z centrów handlowych ustawiono dwa akwaria, które wyglądały jak dużo dobrych chęci, a mało czasu i umiejętności. Przed akwariami prężył się dumnie napis:

Prosimy nie dotykać akwarii. :)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 sty 2010, 16:25   (#10)  

Miałem się nie odzywać na ten temat... Skoro jednak dyskusja się rozwija to i ja dorzucę swoje trzy grosze :).
Nie chcę być złośliwy, ale założyć wątek o błędach i zrobić błąd w tytule (temacie) wątku to prawdziwy kwas.

Nie można powiedzieć "Błędy językowe stosowane w akwarystyce", bo będów się nie "stosuje" - błędy się robi, popełnia. Stosować to znaczy (mam nadzieję, że wszyscy wiemy co to znaczy ale przypomnę za Wikisłownikiem) używać czegoś w jakimś celu. W celu, czyli z premedytacją.
Prawdziwy problem większości z nas jest taki, że my właśnie nie robimy błędów z premedytacją tylko niechcący, wskutek niedouczenia lub, co gorsza, analfabetyzmu. Wszyscy znamy czulego_wojtka i jasia_smietane ale oni chyba jednak omijają to forum więc zakładam, że prowokatorów z prawdziwego zdarzenia tu nie ma. Pozostali tylko ci, którzy na maturze mieli "karteczkę od pani psycholog"...

Jeśli walnąłem gdzieś błąd po drodze to wybaczcie, ale kto z kim przestaje takim się staje i widać na mnie też już przelazło... :D
Ostatnio edytowano 04 sty 2010, 16:48 przez smugga, łącznie edytowano 1 raz

smugga

Piotr Baszucki Nowa Ruda

04 sty 2010, 16:38   (#11)  

smugga napisał(a):Miałem się nie odzywać na ten temat... Skoro jednak dyskusja się rozwija to i ja dorzucę swoje trzy grosze :).
Nie chcę być złośliwy, ale założyć wątek o błędach i zrobić błąd w tytule (temacie) wątku to prawdziwy kwas.

Nie można powiedzieć "Błędy językowe stosowane w akwarystyce", bo będów się nie "stosuje" - błędy się robi, popełnia. Stosować to znaczy (mam nadzieję, że wszyscy wiemy co to znaczy ale przypomnę za Wikisłownikiem) używać czegoś w jakimś celu. W celu, czyli z premedytacją.
Prawdziwy problem większości z nas jest taki, że my właśnie nie robimy błędów z premedytacją tylko niechcący wskutek niedouczenia lub, co gorsza, analfabetyzmu. Wszyscy znamy czulego_wojtka i jasia_smietane ale oni chyba jednak omijają to forum więc zakładam, że prowokatorów z prawdziwego zdarzenia tu nie ma. Pozostali tylko ci, którzy na maturze mieli "karteczkę od pani psycholog"...

Jeśli walnąłem gdzieś błąd po drodze to wybaczcie, ale kto z kim przestaje takim się staje i widać na mnie też już przelazło... :D

Tytul tematu jest celowy :)

Piotr Baszucki

Akwaria

04 sty 2010, 16:42   (#12)  

Piotr Baszucki napisał(a):Tytul tematu jest celowy :)

No proszę... mamy Czułego_Piotra_Baszuckiego... :wink: W takim razie przepraszam :D.

smugga

Piotr Baszucki Nowa Ruda

04 sty 2010, 16:47   (#13)  

smugga napisał(a):
Piotr Baszucki napisał(a):Tytul tematu jest celowy :)

No proszę... mamy Czułego_Piotra_Baszuckiego... :wink: W takim razie przepraszam :D.

Gdybys spedzal 12 godzin/dobe na forum poprawiajac czyjes bledy... :)

Piotr Baszucki

Akwaria

mikit Biała Podlaska

04 sty 2010, 19:15   (#14)  

A może zamiast się czepiać odmiany przez innych słowa "akwarium" to zwróćmy sami na siebie uwagę i na swoją własną gramatykę. Niektórych postów nie da się czytać jak brakuje im polskich liter, rozumiem niektórzy mają macintoshe, a tam niby nie ma polskich liter chociaż pewnie są jakieś emulatory, ale nie tyczy się to wszystkich. Może tym się zajmijmy, a nie zakładaniem przez Administratora tematu o odmianie słowa "akwarium".
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

mikit

Miasto: Biała Podlaska

04 sty 2010, 19:45   (#15)  

Jako polonista z wykształcenia, popieram temat ;)
Powiem Ci mikicie, że po prostu nie każdemu się chce używać spolszczonych liter.
Można się czepiać.. jest tu, jak na każdym polskim forum, kupa błędów związanych z odmianą apostrofalną czy też nazw obcych (w tym i roślin).. to razi o wiele bardziej niż brak spolszczonej czcionki ;)

btw. jakby któryś szlachetny akwarysta zechciał podpowiedzieć coś początkującemu koledze kilka tematów niżej, byłbym wdzięczny;)

maciekczarny
Ranga: Poznaje temat

05 sty 2010, 00:56   (#16)  

Uwazam ze stawianie na jednej wadze braku znakow diaktrycznych i robienia razacych bledow ortograficznych to lekka przesada.

Ufaszam rze ztawianie na jednei wace brakó znauf djaktrycznyh i ropienia rarzoncyh blenduf ortograwicznyh to leka pżesada.

mikit - serio uwazasz ze to pierwsze zdanie jest nieczytelne, a to drugie to czepianie sie?

Niektórych postów nie da się czytać jak brakuje im polskich liter

Pokaz mi prosze post ktorego nie da sie przeczytac z powodu braku polskich znakow.

W latach 80/90 stosowanie znakow diaktrycznych np wsrod popularnej wtedy sieci IRC bylo zabronione przez NETykiete i karane banem.
Uzywanie znakow diaktrycznych przy pisanu sms-ow to podwojenie kosztow;)

Nie robie bledow ortograficznych, ale tez nie korzystam z pl klawiatury od wielu lat i juz raczej nikt i nic tego nie zmieni. ( oczywiscie w oficjalnej formie kontaktu znaki sie pojawiaja:) )
Firmowe nawozy sa jak meduza!

robal_ag

05 sty 2010, 01:12   (#17)  

Popieram robala_ag, dla mnie pisanie bez znaków diakrytycznych jest w porządku, chyba że piszemy o robieniu komuś łaski. :wink:
Chociaż rozumiem też czarnego Maćka, studiował chłopak mowę ojczystą, a teraz musi czytać ten bełkot nastoletnich dysmózgów. :x

Plejstocen

05 sty 2010, 07:18   (#18)  

robal_ag napisał(a):
Niektórych postów nie da się czytać jak brakuje im polskich liter

Pokaz mi prosze post ktorego nie da sie przeczytac z powodu braku polskich znakow.

Może da się przeczytać ale czasami gdy nie zostaną użyte polskie znaki to jakieś słowo może zmienić znaczenie.
Przykład:
z polskimi znakami: "zrób mi łaskę",
bez polskich znaków: "zrob mi laske".

Kevlar

05 sty 2010, 17:59   (#19)  

Plejstocen napisał(a):Chociaż rozumiem też czarnego Maćka, studiował chłopak mowę ojczystą, a teraz musi czytać ten bełkot nastoletnich dysmózgów. :x

Może nie generalizuj, znam wielu nastoletnich co piszą po polsku z kreskami i za dużo widziałem dorosłych, co pisali jak "nastoletnie dysmózgi" których masz na myśli :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles

spider72 Wick, Szkocja

05 sty 2010, 23:14   (#20)  

Norbert Sabat napisał(a):Szlachetna inicjatywa :)

Przyznam, że nieco denerwuje mnie częste używanie słowa filter zamiast filtr :P

Za ten filter, to ja przepraszam, bo ja często tak zamieniam te słowa, ale w kraju gdzie mieszkam używa się słowa filter, a nie filtr i stąd takie moje zapędy. Czasem się zreflektuję i poprawię, a czasem nie.
Nikt nie jest idealny, bo w końcu Pan Miodek nie zrobił by kiedyś kariery w telewizji, pomimo, że w tamtych czasach poprawność językowa wśród młodzieży była dużo wyższa.

Mi osobiście niepoprawność językowa nie przeszkadza. Nie wszyscy akwaryści mają przecież dobre wykształcenie i codzienną styczność z językiem pisanym. Po sobie mogę powiedzieć, że brak kontaktu z językiem działa bardzo szybko, będąc na emigracji, już po dwóch latach zacząłem robić błędy ortograficzne i zastanawiać się nad tak banalnym problemem czy herbata pisze się przez "ch" czy samo "h" pomimo, że mam wyższe wykształcenie. Może śmieszne, ale prawdziwe. Przez to, że zacząłem czytać i pisać na polskich forach, moja ortografia wróciła prawie do normy pomimo, że jestem już ponad 6 lat poza krajem.
W końcu nie jest to forum języka polskiego i nie powinniśmy szykanować kogoś z powodu braków w języku, chociaż nawet mnie niektóre błędy kłują w oczy (wtedy je trochę przymykam :wink: ), w końcu osoba taka zwraca się o pomoc w innych sprawach niż językowe. Kpienie z takiej osoby jest dla niej jeszcze gorsze, bo wtedy w ogóle przestanie czytać i pisać na jakichkolwiek forach i jej zdolności językowe jeszcze się pogorszą, a mogły by się poprawić przy pozytywnym nastawieniu członków forum.
Jak ktoś robi błędy, to powinniśmy delikatnie na nie zwrócić uwagę, lub w swoim poście odpowidając użyć tych samych słów z poprawną pisownią, a nie napadać na delikwenta sugerując mu, że jest idiotą, tak tylko go dobijemy, zamiast mu pomóc.
Pisownia nie świadczy o inteligencji czy wiedzy człowieka i z różnych powodów różni ludzie mają z nią problemy.
Jeżeli powiemy, że matematyka to język nauk ścisłych, to Einstein był prawie analfabetą bo sam nie potrafił matematycznie dowieść wielu ze swoich tez i dlatego miał swojego matematyka. Jednak posiadał inną wiedzę i wyczucie co pozwoliło mu rozwinąć fizykę i astrofizykę pomimo jego matematycznego analfabetyzmu. Gdyby matematycy kpili z niego i mówili że skoro on sam nie potrafi swojej tezy udowodnić , to jak może być prawdziwa , to gdzie byśmy dzisiaj byli w zrozumieniu świata który nas otacza.
Język, to tylko narzędzie komunikacji, błędy czynią to narzędzie tylko mniej precyzyjnym jednak wciąż pozwalają się komunikować.
Jak odetniemy komuś jaką kolwiek formę komunikacji na forum to co mu pozostanie? W końcu na forum piszemy, a nie mówimy - i dobrze, bo czasami byłoby za gorąco :lol: .
Oczywiście inicjatywa tematu nie jest zła, bo propaguję wiedzę, może powinniśmy przekształcić ją w słownik poprawnych terminów akwarystycznych.
Jak tak to ja mam pytanie czy poprawna forma powinna być chelaty czy chelatory. A może obydwie są poprawne? Niestety ja po studiach technicznych :lol: i "upośledzony" przez emigrację, więc proszę humanistów o wybaczenie.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 06 sty 2010, 11:48 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 36 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20241206_123745.jpg

Nowy w akwarystyce

Milord_88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4383
Witam. Chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Jestem nowy i mocno zielony w akwarystyce, więc wszelkie sugestie co mogę zrobić lepiej bardzo miłe widziane. A więc. Mam akwarium od początków pazdzie...
IMG_0289.JPG

IKEA - patenty do wykorzystania w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 41324
ikea-pomysly.jpg Zapraszam do podzielenia się patentami z IKEA, które można wykorzystać w akwarystyce roślinnej. Powyżej pomysł forumowicza Zmoka na wykorzystanie uchwytów na nawozy na drzwiach sza...
YouTube

Błędy w aquascapingu

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4046
dc10bb189fb0d.jpg

Jakie błędy popełniłem ? Lista palących pytań od początkując

k0zz w Sprzątanie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 27452
Witam, Na początku chciałbym się przywitać, CZOŁEM ! wszystkim :) Dnia 5 marca odpaliłem swoje pierwsze akwarium. 1. Wymiary tego baniaczka to 100x40x50 2. Moc i rodzaj oświetlenia 2 x T8 30W. Po tyg...

Bakterie stosowane przy podmianach

Yorgi w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6122
Zastanawiam się czy nie zacząć stosować bakterii przy podmianach. Dla spokoju ducha - takie dmuchanie na zimne. Zbiornik dojrzały. Opinie na internetach są różne. Jedni polecają, piszą że to podstawa...

Glony nie do opanowania, podstawowe błędy, czy już 3ci res?

diuk w Glony · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4913
Witam. Jest to moje pierwsze akwarium, pojawiają się w nim nieustannie glony, na podłożu i przechodzą na rośliny, na liściach płaskich pojawiają się glony z powiewającymi nitkami i skupiskami twardszy...

Akwaria 90x45x45 standardem w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6299
Jak donosi japońska firma Aqua Design Amano - akwaria o długości 90cm stanowiły 20% spośród akwariów zgłoszonych do trzech ostatnich edycji Konkursu ADA. Wśród akwariów o długości 90cm dominowały z...

Jakie błędy w nawożeniu?

Anonim 35418 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1586
Witam. Na innym forum zamieściłem problem z którym się borykam ale w związku z tym, że RA to głównie rośliny i o roślinach pomyślałem, że może ktoś ma/miał podobne problemy z roślinami. W sumie temat ...

Czy można używać w akwarystyce technicznego co2?

Usunięto użytkownika 31012 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1886
Po użyciu ostatniej butli którą użytkowałem prze ponad rok miałem taką tłustą maź na tafli i sam nie wiem czy to aby nie z co2, dla pewności w punkcie gdzie wymieniłem ja na nową, zaznaczyłem że ma by...

znaczenie filtra DI w akwarystyce roślinnej

kichnu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2588
Witam. Z tego co mi wiadomo RO zatrzymuje 90-95% rozpuszczonych substancji w wodzie. Po dodatkowym przefiltrowaniu przez DI otrzymujemy praktycznie chemicznie czyste H2O. Czy te kilka procent pozosta...

Statystyki

Ten temat przegląda 392 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 392 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.