Oświetlenie do akwarium 40x25x25
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam Serdecznie !!!
Mam na imię Michał i na wstępie pragnę zaznaczyć, że jestem początkującym hobbystą akwarystą  więc proszę o wyrozumiałość.
Mój problem wygląda następująco... Posiadam standardową obudowę akwa z jedną świetlówką energooszczędną o mocy 15W (na początku było 7W  ).
Już na wstępie mojej przygody zauważyłem jak ogromne znaczenie ma światło do uprawy roślin.
Bardzo chciałbym się dowiedzieć jaką mogę kupić porządną świetlówkę na gwint E14, która będzie najlepsza dla moich roślinek...
Potrzebuje sporo światła bo mam światłolubne roślinki.
Proszę o sugestię jak ewentualnie zmodernizować tak małą pokrywę ???
Będę wdzięczny za każdą konkretną odpowiedź !!!
Pozdrawiam i Wesołych Świąt !!! 
-
spooner25
●
- Ranga: Początkujący
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
Cześć:)
Tak jak pisał kolega wyżej, skoro chcesz się trzymać gwintu, to linki są podane. Ale czy nie lepiej byłoby przerobić pokrywę na 2x15W? Chyba było by to znacznie lepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Okolice Opola
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak jak pisał kolega wyżej, skoro chcesz się trzymać gwintu, to linki są podane. Ale czy nie lepiej byłoby przerobić pokrywę na 2x15W? Chyba było by to znacznie lepsze rozwiązanie.
Ale jak ma przerobić pokrywę na takie świetlówki, skoro są one dłuższe niż akwarium? Mają wystawać na boki? Poza tym napisał, że jest początkującym akwarystą, a Ty mu radzisz więcej niż 1W na litr? Tak najłatwiej o zniechęcenie do hobby!
spooner25 witaj na forum!
W Twoim przypadku dobrze sprawdzi się świetlówka kompaktowa niezintegrowana ( kier podał Ci link - ten drugi) o mocy 18W. Pamiętaj, że trzeba dokupić także statecznik. W akwarium o tych wymiarach jest trochę problem z doborem oświetlenia, bo albo jest zbyt punktowe (w przypadku używania typowej pokrywy) albo za mocne. Może zainteresujesz się oświetleniem LED? Jest na forum temat poświęcony temu zagadnieniu.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Z góry przepraszam, mój błąd, źle obliczyłem objętość akwarium:( A czy nie byłoby dobrym pomysłem zastosowanie lampki Solar Duo(?) - nie pamiętam dokładnie nazwy o mocy 13W? Jest do kupienia w sklepie za około 120 zł.
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
W moim akwarium o takich wymiarach (40x25x25) mam właśnie Solar Duo Boy ale 26W. Jestem zadowolony z tego rozwiązania, choc ma pewne minusy. Zakładając ten zbiornik rozglądałem się za oświetleniem, rozważałem wszelkie za i przeciw no i wybór padł właśnie na tą lampkę. Obawiam się, że 13W to trochę mało, tym bardziej jak masz roślinki bardziej wymagające.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
MikołajW napisał(a):W moim akwarium o takich wymiarach (40x25x25) mam właśnie Solar Duo Boy ale 26W. Jestem zadowolony z tego rozwiązania, choc ma pewne minusy. Zakładając ten zbiornik rozglądałem się za oświetleniem, rozważałem wszelkie za i przeciw no i wybór padł właśnie na tą lampkę. Obawiam się, że 13W to trochę mało, tym bardziej jak masz roślinki bardziej wymagające.
Jakie minusy masz na mysli?Mam zamiar kupic ta lampke do cube 27l i interesuja mnie wszelkie opinie na jej temat.
-
toXic PL
●
- Miasto: Gniezno
- wygląd zewnętrzny
- zasięg - w akwarium długości 40 cm nie oświetla dobrze całej powierzchni, a tego problemu nie ma przy typowych belkach ze świetlówkami - w kostce ten problem znika
- mocowanie widoczne pod wodą - sięga do akwarium na 2,5 cm od górnej krawędzi szyby (a wody nalewam do 0,5 cm od górnej granicy szkła)
- słabej jakości wbudowany odbłyśnik (u siebie wyłożyłem jego całość folią aluminiową)
Drobne minusy, ale są 
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Tak, chyba masz rację. 26W będzie odpowiednie. Nie ma produktu bez minusów:D Wiesz, wygląd to sprawa gustu, choć i moim zdaniem do dzieł sztuki to ta lampka nie należy;-)
Pozdrawiam
-
Darkmessiahh
●
-
Dzieki za szybka odpowiedz.Caly czas nie wiem czy kupic ta lampke czy robic cos samemu.
-
toXic PL
●
- Miasto: Gniezno
W celu lepszego zrozumienia zasad akwarystycznych i douczenia się na własnych błędach postanowiłem powrócić do swojego dawnego akwarium 25l.
Postanowiłem dodać moduł oświetleniowy 11W. Dodatkowo obecną żarówkę zastąpię taką
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19
Jak myślicie, czy taki zestaw jest OK. Całość na razie będzie bez CO2. Dużo czytałem o EC i podobno do małych zbiorników dobrze się sprawdza. Podłoże mam zakupione JBL i jeszcze mam ADA Amazonia. W zbiorniku planuję trzymać kilka krewetek, ok. 5 otosków i 7 neonów.
Co myślicie o czymś takim ??? Czy nie będę skazany na porażkę jak ostatnio ???:)
-
spooner25
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|