Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, przymierzam się do założenia akwarium roślinnego. Mam jedno pytanie ... nie za bardzo wiem jak rozwiązać sprawę ze światłem na początku. Mam 2x24 AquaMedic (roślinna i 10K)i 1x18 Philips 840 i nie wiem jak świecić. Wiem tylko że około 5 godzin dziennie na początek. Świetlówka 18w przez godzinę, 3 godziny 2x24w i później godzina 1x18? Jeżeli tak to jak rozwiązać kwestię wydłużania świecenia po tygodniu dwóch itd. Jak rozłożyć światło, żeby było dobrze.A może na początek tylko 18? ale to z kolei za mało będzie na 84l.
-

phoenixwb
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Toruń
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 13200
JA bym spróbował tak( rozumiem ze te 24W to 10000K anie 10K):
jedna 24W i 18W (42W czyli 0,5W na litr) przez 5-6 godzin a po tygodniu dołożył kolejną 24W
następnie wydłużył bym czas o 1h początek 42W i po 3 godzinach zapalał bym kolejne 24W aby razem świeciły godzin, po kolejnym tyg czyli 2 tydz. od założenia 9-10 godzin gdzie 42W od początku i po 3h 24W czyli razem 66W czyli ok 0,8W na litr.
Obserwuj glony i zabarwienie roślin czy nie robią się czerwone bo wtedy to oznacza że jest zbyt mocne oświetlenie. Mówię tu o roślinach, które zazwyczaj są zielone a nie czerwone.Wtedy trzeba by dalej pokombinować.
Może ktoś ma inne propozycje!!!
-
●
ikrysz napisał(a):JA bym spróbował tak( rozumiem ze te 24W to 10000K anie 10K): jedna 24W i 18W (42W czyli 0,5W na litr) przez 5-6 godzin a po tygodniu dołożył kolejną 24W następnie wydłużył bym czas o 1h początek 42W i po 3 godzinach zapalał bym kolejne 24W aby razem świeciły godzin, po kolejnym tyg czyli 2 tydz. od założenia 9-10 godzin gdzie 42W od początku i po 3h 24W czyli razem 66W czyli ok 0,8W na litr. Obserwuj glony i zabarwienie roślin czy nie robią się czerwone bo wtedy to oznacza że jest zbyt mocne oświetlenie. Mówię tu o roślinach, które zazwyczaj są zielone a nie czerwone.Wtedy trzeba by dalej pokombinować. Może ktoś ma inne propozycje!!!
Wszystko pięknie i ładnie, napisałeś się Dzięki za odpowiedź, ale spieprzyłem sprawę i nie napisałem, że te 24W są na 1 stateczniku.czyli 2x24 na jednym kablu. No chyba że jest jakiś "sprzęt" (nie zakładam nowego statecznika), który by te 2 świetlówki włączał osobno.
-

phoenixwb
●
No to szkoda.
Wiec nie masz wyjścia musisz zapalać 2x24W a potem 18W jak pisałem tylko w innej konfiguracji.W końcu to "tylko "6W różnicy. Nic nie stracisz.
Jeśli to jest start (chyba że już wystartowałeś) to glonów na początku i okrzemek pewnie też się nie ustrzeżesz. Wtedy trzeba cierpliwości i wrazie czego zerknij na fora tam sporo o tym piszą. 
-
●
ikrysz napisał(a):No to szkoda. Wiec nie masz wyjścia musisz zapalać 2x24W a potem 18W jak pisałem tylko w innej konfiguracji.W końcu to "tylko "6W różnicy. Nic nie stracisz. Jeśli to jest start (chyba że już wystartowałeś) to glonów na początku i okrzemek pewnie też się nie ustrzeżesz. Wtedy trzeba cierpliwości i wrazie czego zerknij na fora tam sporo o tym piszą. 
Ok. To zastosuję Twoją radę. Rzeczywiście to tylko 6 Watt różnicy.
PS. Akwa jeszcze nie wystartowało, dopiero po 10 stycznia mogę rośliny kupić 
-

phoenixwb
●
Powodzenia !!!
Umieść foto na forum jak będzie gotowe.
Jakie podłoże chcesz zastosować? i nie zapomnij o CO2
-
●
Cały zestaw już mam... włącznie z CO2. Tylko jeszcze w późniejszym terminie elektrozawór i będzie komplet. A fotki zacznę wrzucać po ustabilizowaniu zbiornika, ale relację całą zamieszczę, włącznie z zakładaniem (od samego początku). Jeżeli chodzi o podłoże to BIOGRUNT. Widziałem masę zbiorników na tym podłożu a ze względu na cenę zdecydowałem właśnie na jego korzyść.
-

phoenixwb
●
Miałem biogrunt rok temu w tym roku postanowilem zainwestowac w Aqua Soil - Amazonia i powiem Ci że teraz nie kupię niczego innego chociaz cena nie jest mała. Ja do swojego dałem 9l mam 65l. mozna by dac jeszcze z 1 do 2l ale z 9 tez sie dało zrobić co nieco.
-
●
Wiem że podłoża ADA, są bezkonkurencyjne. Czytałem o tym właśnie na forum. Niestety Biogrunt kupiłem już bo jest tańszy, a z racji tego, że nie chciałem inwestować tyle pieniędzy w akwarium na to padło. Może po jakimś czasie jak skończy się aranżacja (której zresztą nie ma eszcze) na razie w planach, to wtedy zmienię na ADA. 
-

phoenixwb
●
Czy biogrunt trzeba jeszcze czymś przykryć?
-
Gość
●
To zależy jaki, ale najczęściej trzeba go przykryć żwirkiem.
-
arek17ap
●
Biogrunt jako produkt firmy Aquabotanic zawsze się przykrywa, biogrunty innych producentów np.: ADA są same w sobie podłożem i ich nie przykrywamy niczym (np.: Amazonia itp.)
-

phoenixwb
●
Aqua Substrate II+ chyba tez nie?
-

maciekczarny
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Powiązane tematy
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s
Cześć,
mam problem dot. światła - nie ogarniam zbytnio tematu.
Miałem 72l - 60x30 i światło Chihiros A501 - świeciłem na maxa i generalnie problemy z glonami dość często (mimo dobrych parametrów), cz...
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Witam
Mam takie pytanie. Czy rośliny czerwonolistne będą rosnąć przy oświetleniu sunny czyli 6500 K ??? Bo zamontowałem belke 32 wat led aquaela sunny i się tak zastanawiam.
pozdr
Drodzy,
bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55
Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ??
z góry dzi...
Witam,
Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują.
Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...
Witam wszystkich. Stosunkowo nie dawno wystartowałem z roślinniakiem HT 112L 70x40x40. Za światło odpowiada belka chihiros a601 plus 65W, aktualnie świecę na 70% mocy.
Kilka lat temu miałem ciut więk...
Witajcie,
Przymierzam się do reanimacji mojego akwarium 200l (100x40x50) w którym mam 2 lampy HQI 70W ( w pokrywie własnej roboty).
Z uwagi na rozwój techniki LED zastanawiam się nad zmianą pokrywy n...
Hej, robię całkowity restart swojego akwa 112l i potzrebuje pomocy w kwestii oświetlenia. W pokrywie póki co są dwie świetlówki 10W (900lm) Jakie świetlówki kupić żeby wszystko było ok?
Witam,
chciałbym poprosić o rzeczową opinię podpartą argumentami nt. niebieskiego światła aktynicznego - czy może wpływać na rozwój glonów i czy stanowi jakiekolwiek źródło światła sprzyjające wzrosto...
|
|