Żabienica amazonska robi sie brązowa. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żabienica amazonska robi sie brązowa.

Liczba wyświetleń: 3679·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Erect_Moss Żary
Witam. Mam problem z moimi żabienicami. Robią sie brazowe, mają brązowe kropki , a po jakimś czasie liscie są całe brązowe. Czy to niedobór żelaza? Czy też innych pierwiastków? Nawoże co2 ph ok 7,2-7,4. Reszty nie mieże. Prosze o pomoc.

Pzdr Marek

Erect_Moss
Ranga: Początkujący

Miasto: Żary

21 gru 2009, 20:19   (#2)  

mam to samo. jak nawozisz?
bo ja stosuje EI(od niedawna) i wydaje mi się że albo za dużo Fe albo za mało innych mikro(są to tylko moje przypuszczenia) i słyszałem że może to byś też wina fosforu(albo za mało albo za dużo)

arek17ap

21 gru 2009, 20:25   (#3)  

W takim coś tylu?

Obrazek

snajperpl

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 gru 2009, 20:29   (#4)  

to są po prostu młode niewybarwione(jeszcze) liście, a chodzi(przynajmniej mi) o nalot na całym dorosłym liściu.

arek17ap

21 gru 2009, 20:39   (#5)  

arek17ap

Erect_Moss Żary

21 gru 2009, 20:46   (#6)  

Snajperpl Jeśli chodzi o twoje zdjecie to moje młode sa podobne do tych na zdjeciu ale maja tylko brązowe żyłki, są to chyba blaszki na liściu, a reszta jest zielona.

Arek17ap na tym zdjeciu co podałeś to tak mi się nie robi, natomiast robią się brązowe kropki, a potem liść staje sie podobny do twojego, tylko po kilku dniach jest brązowo-żółty. Wtedy go wywalam. Na starszych lisciach pomału zaczynam widzieć lekko brązowe kropki miejscami, nie wiem czy bedzie z nimi jak z tymi co musiałem usunąć.

Jeśli chodzi o nawożenie to wcale nie nawoże zadnymi nawozami. Mam zamiar nawozic czymś, ale jeszcze nie wiem czym, dlatego chcem sie od was dowiedzieć czego mam podać, żeby uniknąć tych plamek. Myślałem nad nawozami z firmy Planta Activ. Fero i Makro.

Pzdr Marek

Erect_Moss

Miasto: Żary

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3800
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4595
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11574
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15928
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11346
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4568
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17935
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Rozpuszczanie się liści

Anonim 58083 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3517
Cześć. Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...

Skręcające się liście, blade kolory roślin

michal_77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2447
Witam Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów. Objawy: 1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk". 2. Pogostemon erectus i rotala Indica...

Chcialbym sie dowiedziec czy to sa dobre parametry wody w ak

seba_kowalczyk w Nawożenie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 6920
IMG_2853.JPG

Statystyki

Ten temat przegląda 647 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570929
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 647 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.