Żabienica amazonska robi sie brązowa.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Mam problem z moimi żabienicami. Robią sie brazowe, mają brązowe kropki , a po jakimś czasie liscie są całe brązowe. Czy to niedobór żelaza? Czy też innych pierwiastków? Nawoże co2 ph ok 7,2-7,4. Reszty nie mieże. Prosze o pomoc.
Pzdr Marek
-
Erect_Moss
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Żary
mam to samo. jak nawozisz?
bo ja stosuje EI(od niedawna) i wydaje mi się że albo za dużo Fe albo za mało innych mikro(są to tylko moje przypuszczenia) i słyszałem że może to byś też wina fosforu(albo za mało albo za dużo)
-
arek17ap
●
W takim coś tylu?

-
snajperpl
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to są po prostu młode niewybarwione(jeszcze) liście, a chodzi(przynajmniej mi) o nalot na całym dorosłym liściu.
-
arek17ap
●
Snajperpl Jeśli chodzi o twoje zdjecie to moje młode sa podobne do tych na zdjeciu ale maja tylko brązowe żyłki, są to chyba blaszki na liściu, a reszta jest zielona.
Arek17ap na tym zdjeciu co podałeś to tak mi się nie robi, natomiast robią się brązowe kropki, a potem liść staje sie podobny do twojego, tylko po kilku dniach jest brązowo-żółty. Wtedy go wywalam. Na starszych lisciach pomału zaczynam widzieć lekko brązowe kropki miejscami, nie wiem czy bedzie z nimi jak z tymi co musiałem usunąć.
Jeśli chodzi o nawożenie to wcale nie nawoże zadnymi nawozami. Mam zamiar nawozic czymś, ale jeszcze nie wiem czym, dlatego chcem sie od was dowiedzieć czego mam podać, żeby uniknąć tych plamek. Myślałem nad nawozami z firmy Planta Activ. Fero i Makro.
Pzdr Marek
-
Erect_Moss
●
- Miasto: Żary
Powiązane tematy
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie.
NO3 ok 20...
Cześć.
Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
|
|