Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam akwarium 112l i na dnie sam żwirek , i zacząłem czytac na waszym forum ze to nie wystarczy , porsze o pomoc w doborze podłoza (najlepiej jakis jasny ) i tych wszytkich dodatków pod to podłoze do akwarium 80x35 
-

Nakamura
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pod żwirek ja daje zwykłą ziemie ogrodową, efekty jak za tą cenę są bardzo dobre. Możesz wpisać w wyszukiwarkę a znajdziesz sporo pięknych akwa na ziemi. Co do żwirku to proponuje jakiś drobny(niektórzy sypią piasek, bo im drobniejszy tym lepiej rośliny rosną) a ogólnie to kwestia gustu.(granulacja 1-3mm powinna być dobra)
-
arek17ap
●
A więc postanowiłem ... Chce kupić ziemie ogrodową tylko proszę o pomoc jaką , czy coś pod ta ziemią ma byc ,jakies dodatk,i i czy potrzebne są substraty , chce aby moje roslinki rosły jak najlepiej wiec moge wydac troche kasy  jeszce jedno czy ta siatka pomiedzy żwirem a ziema jest potrzebana i jaki najlepiej żwirek kupic .
-

Nakamura
●
A jakie masz oświetlenie? Czy posiadasz instalację CO2? Jakie masz doświadczenie z akwariami roślinnymi?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Mam CO2 z butli wysokocisnieniowej , 0,5w/l pokrywa juwela highlitie t5 z tym oswietleniem wpływającym na wzorsy roslin ,a akwarytyką roslinna zaczynam sie interesowac od niedawna
-

Nakamura
●
-

Nakamura
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chcesz kłaść ziemie to innych substratów nie potrzeba(można dać trochę gliny na spód).
Co do wyboru ziemi to taką najzwyklejszą(i aby nie barwiła wody).
A jeżeli masz kasę do wydania to możesz kupić jakieś specjalne podłoże do akwa.
Siatka zabezpiecza przed mieszaniem się ziemi i żwirku(np. przy wyrywaniu roślin). I przy restarcie masz prostsze zadanie by oddzielić żwir od ziemi(substratu).
-
arek17ap
●
Jeżeli chcesz postawić akwa na ziemi to jak już wspomniałeś czytając to forum powinieneś trafić na temat "akwarium a'la Diana Walstad" czy jakoś tak. Tam masz wszystko podane jak na tacy co i jak robić, do tego możesz na allegro kupić książkę w/w autorki. Jeżeli chcesz postawić typowy roślinny zbiornik to jednak musisz trochę w to włożyć pracy i pieniędzy i co najważniejsze czasu. Najlepiej pooglądaj galerię co kto ma i na nich się wzoruj a z czasem dojdziesz do czegoś swojego własnego tzn. aranżacji, rodzaju podłoża i oświetlenia jak i nawożenia.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
-

mikit
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Biała Podlaska
ja mam ziemie prosto z ogrodka ale przebralem by nie bylo zadnych korzeni kamieni i robali i jak narazie jest dobrze moje pierwsze akwa na ziemi
-

BOGUL
●
Mam pytanie czy to dobry pomysł , bo chce kupic 2 paczki AquaSubstrate II + i to przykryc warstwą ziemi ogrodowej i na do dac drobny żwirek , a moze lepiej na odwrót (najpierw ziemia potem substrat i na końcu żwirek) ?? Jeszcze jedno , co myslicie nad dodaniem rozdrobnionych kulek JBL ProFlora do ziemi ??
-

Nakamura
●
jesli kupisz AquaSubstrate II + to już nic nie kombinuj bo to wystarczy
-
tabaluszek
●
- Miasto: Mikolów
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|
|