200l - aktualizacja!!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

200l - aktualizacja!!!

Liczba wyświetleń: 3696·Odpowiedzi: 17
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

19 gru 2009, 20:05 200l - aktualizacja!!!  (#1)  

Witam. Posiadam akwarium 200l.

Technika:
filtr Tetra EX 700
Grzałka aquael 200W (temperatura 26-27* C)
oświetlenie 2*30W [zwykłe] + 39W [LuxLinePlus 865] (w następnym tygodniu dojdzie jeszcze kolejne 39W [AQUASTAR])

Podłoże i nawożenie:
1cm torf+glina na to siatka, następnie żwirek 1-3mm ok 5cm
CO2 - butla + reduktor z manometrem (ile godzin dziennie ma być włączone???)
w tej chwili tylko K2SO4
za ok 2 tygodnie dojdzie symfonia złota

FLORA:
Alternanthera Lilacina
Lysimachia nummularia-Aurea
Rotala Walichii
Microsorum Pteropus
Alternanthera Bettzickiana Red
Hygrophila polysperma Rosaenervig
Glossostigma elatinoides
Ludwigia repens rubin
Cryptocoryne brown
Bacopa Crenata
Hemianthus micranthemoides
Eleocharis acicularis
Lilaeopsis novae-zelandiae
Eleocharis vivipara
Mech jawajski

FAUNA: (tymczasowa)
5* neon inessa
5* drobnoustek
8* glonojad zbrojnik (3 dorosłe, reszta małe)
3* kosiarka
2* krewetki amano

Parametry wody na dzień 19.12.2009:

KH 11 stopni niemieckich
GH 21 stopni niemieckich
pH 6,8 - 7
Fe 0 mg/l (dziś wleje troszkę fe, tak do 0,1 mg/l)
PO4 0,8 mg/l
NO3 ok 30 mg/l ;/ (jak zejść niżej???)
NO2 0

CO ZMIENIĆ??? CZEKAM NA KOMENTARZE POCHWAŁY JAK I KRYTYKI

oto zdjęcia: (akwa o wiele ładniej wygląda w rzeczywistości niż na zdjęciach)
Ostatnio edytowano 29 gru 2009, 19:46 przez aqua_k, łącznie edytowano 2 razy

aqua_k
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 14432

19 gru 2009, 20:49   (#2)  

Co o tym myślimy ? Hmm, trochę zbyt wcześnie na opinie.

Co to za piramida na korzeniu ? Rozumiem kamiem, żeby ew. dociążyć korzeń, ale co jest na samej górze - kokos ?

CO2 tyle godzin ile światło, a najlepiej gdybyś podłączył przez osobny regulator czasowy i z nastawą -2h wględem światła.

NO3 nie zbijasz. Samo zostanie "zjedzone" przez rośliny.

Fe podawaj częściej aby utrzymać poziom ok. 0,5

Olencjusz Radom

19 gru 2009, 21:11   (#3)  

ta grzałka trochę razi w oczy, przenies ją w róg albo wywal calkowicie, ja w 200 litrach już dawno wywaliłem grzałkę i tak mam non stop temp 26C mimo że w mieszaniu ok 20 -21
Jak mawiają daltoniści: Życie jest jak tęcza: raz białe, raz czarne ;-)

Olencjusz

Miasto: Radom

Olencjusz Radom

19 gru 2009, 21:17   (#4)  

i jeszcze jedno, nie wiem na jakim poziomie wtajeminczena jesteś ;-) ale jeśli dopiero zaczynasz to moim zdaniem światła w tej chwili masz ok 2x30 + 39W, jeśli dodasz jeszcze 39W to będzie tego sporo i bez odpwoiedniego nawożenia i co2 możesz mieć kłopoty

Olencjusz

19 gru 2009, 21:29   (#5)  

no i w takim przypadku filtr zdaje się nieco zbyt mały

19 gru 2009, 21:58   (#6)  

mmarek napisał(a):no i w takim przypadku filtr zdaje się nieco zbyt mały

dlaczego uważasz że filtr jest za mały??? Dopiero go kupiłem i nie stać mnie w tej chwili aby go wymienić znowu.

Jeżeli chodzi o ułożenie roślin to co o tym myślisz???
Powiedzcie mi jeszcze jak ułożyć wylot z deszczowni aby co2 było jak najlepiej rozpuszczone. Dziurkami do góry, na dół czy jak?

aqua_k

19 gru 2009, 23:18   (#7)  

Nie, nie, nie zrozum mnie źle, zakupiłeś sprzęt taki na jaki było Cię stać.

Natomiast Olencjusz słusznie zauważył, że z planowaną ilością światła będziesz balansował na 0,7W/l a więc Twój zbiornik będzie HT. Przy tego typu zbiornikach zalecane są znacznie bardziej wydajne filtry.

Jeśli można coś poradzić, zrezygnuj z 1 x 39W.

haldeman Kraków

20 gru 2009, 00:12   (#8)  

aqua_k napisał(a):

dlaczego uważasz że filtr jest za mały??? Dopiero go kupiłem i nie stać mnie w tej chwili aby go wymienić znowu.

Powiedzcie mi jeszcze jak ułożyć wylot z deszczowni aby co2 było jak najlepiej rozpuszczone. Dziurkami do góry, na dół czy jak?

Spokojnie, obserwuj co będzie się działo w akwarium, jeżeli rzeczywiście okaże się że filtr nie daje sobie rady, dokupisz drugi, ewentualnie jakiś wewnętrzny. Pamiętaj tylko, żeby czyścić filtr i rurki(!) jeżeli przepływ będzie Ci znacznie spadał.
Twój filtr ma Qmax = 700 l/h ale jest to wartość podana dla pustego kubła :), przy wartości oświetlenia jaką masz przydało by się 3-4 "wymian" wody w akwarium na godz.

Co do deszczowni, to na początek pytanie dlaczego chcesz jej używać? Puść strumień bezpośrednio wzdłuż akwarium tak jak masz na 1 fotce, jeżeli co2 masz pod 2 stronie(nie zauważyłem gdzie dokłanie...)

Bym zapomniał:
Przydałby się jakiś aranż z podziałem na strefy: tył, środek, przód.
Co do Co2, ważna sprawa zawsze lepiej jeżeli nie podajesz 24h, odpalić go z 1-2 godzinki przed światłem.
Światło, na razie zostawiłbym na poziomie 0,5W/l i oczywiście nie świecił pełnego docelowego okresu.

Najważniejsze to cieszyć się tym co masz, a nie zamartwiać co może się stać.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 20 gru 2009, 00:26 przez haldeman, łącznie edytowano 1 raz

haldeman

Miasto: Kraków

20 gru 2009, 00:25   (#9)  

haldeman napisał(a):
aqua_k napisał(a):

Spokojnie, obserwuj co będzie się działo w akwarium, jeżeli rzeczywiście okaże się że filtr nie daje sobie rady, dokupisz drugi, ewentualnie jakiś wewnętrzny. Pamiętaj tylko, żeby czyścić filtr i rurki(!) jeżeli przepływ będzie Ci znacznie spadał.
Twój filtr ma Qmax = 700 l/h ale jest to wartość podana dla pustego kubła :), przy wartości oświetlenia jaką masz przydało by się 3-4 "wymian" wody w akwarium na godz.

Co do deszczowni, to na początek pytanie dlaczego chcesz jej używać? Puść strumień bezpośrednio wzdłuż akwarium tak jak masz na 1 fotce, jeżeli co2 masz pod 2 stronie(nie zauważyłem gdzie dokłanie...)

Najważniejsze to cieszyć się tym co masz, a nie zamartwiać co może się stać.
Pozdrawiam.

dzieki bardzo :) poczekamy zobaczymy. Mówisz żeby zdjąć ta rurkę z dziurkami i puścić bezpośrednio wodę czy jak? Bo nie bardzo rozumię :)

ps. Czekam na kolejne komentarze co do akwa :) co zmienić, dodać itp

aqua_k

haldeman Kraków

20 gru 2009, 00:29   (#10)  

zieki bardzo :) poczekamy zobaczymy. Mówisz żeby zdjąć ta rurkę z dziurkami i puścić bezpośrednio wodę czy jak? Bo nie bardzo rozumię :)

Nie zdejmować rurek tylko, nie zatykać końcówki :) W zestawie masz taką gumową zatyczkę, jeżeli jej użyjesz wtedy zrobisz deszczownie.

haldeman

Miasto: Kraków

20 gru 2009, 01:45   (#11)  

haldeman napisał(a):
zieki bardzo :) poczekamy zobaczymy. Mówisz żeby zdjąć ta rurkę z dziurkami i puścić bezpośrednio wodę czy jak? Bo nie bardzo rozumię :)

Nie zdejmować rurek tylko, nie zatykać końcówki :) W zestawie masz taką gumową zatyczkę, jeżeli jej użyjesz wtedy zrobisz deszczownie.

Ok. Dzieki bardzo :) jeszcze jedno: ile świecić dziennie jak narazie żeby nie wkopać się w glony?? I ile babelków na sekundę puszczać Co2??? Dawać jakieś nawozy oprócz k2so4 w bardzo małych ilościach aby zapobiec niedoborom??? Czy dać sobie spokój narazie z nawozami, np pmdd lub symfonia złota??? :)

aqua_k

Olencjusz Radom

20 gru 2009, 11:37   (#12)  

ile świecić dziennie jak narazie żeby nie wkopać się w glony??

nie widziałem żebyś napisał albo mi umknęło - od kiedy funkcjonuje zbiornik? myślę że błędu nie zrobisz jeśli będziesz na razie świecił ok 8 godzin, po każdym tygodniiu wydłużaj czas oświetlenia o godzinę do max 12 godzin.

jeśli chodzi o filtr to nie ma tragedii, ten nie jest zły. Jeśli się dobrze oreintuję to przy metodzie EI wymagana jest bardzo mocna filtracja ale przy LT już takiego obowiązku nie ma, mógłbyś ewentualnie dla własnego spokoju dokupić jakiś wewnętrzny i jeden by robił za biologiczny (kubełek) a drugi za mechaniczny (wewnętrzny).

przy dozowaniu co2 przydałby Ci się jakiś stały test co2, można go zrobić samemu (gdzieś tu na forum jest dyskusja na ten temat) albo kupić gotowy jest ich kilka, z dozowaniem co2 jest ten kłopot że można przedobrzyć i zagazować rybki i między innymi temu służy stały test na co2 ażeby tego uniknąć, Tobie to raczej nie grozi bo masz dość małą obasdę ryb. Myślę że jeśli będziesz puszczał 1 bąbel na sekundę to będzie git, później jak nabierzesz doświadczenia będziesz mógł podnościć stężenie co2 w zależności od potrzeb roślin. Aha i jeszcze jedna sprawa z co2, ja w swoim zbiorniku dozuję co2 24/h i nie ma z tym problemu, także dopuki nie dorobisz się elektrozaworu może dawać go non stop, bo dość upierdliwe by bylo codzienne odkręcanie i ustawianie co2.

na nawożeniu z akwariami na bazie ziemi zbytnio się nie znam, poczytaj wątek akwarium a`la Diana Walstad tam jest całe kompendium wiedzy na ten temat.

NO3 możesz zbijać podmianą wody bo roślin w tej chwili nie masz zbyt dużo (oczywiście jeśli w kranówie masz mniej, przy okazji zbadaj testami kranówę albo dowiedz się w wodociągach jakie masz parametry kranówki), i jeszcze jedno dosadź roślin najlepiej szybkorosnących tzw łatwych w uprawie, to Ci ułatwi udany start zbiornika jaki i ustalanie niedoborów lub nadmiarów pieriwastków.

Olencjusz

20 gru 2009, 12:38   (#13)  

Olencjusz napisał(a):
ile świecić dziennie jak narazie żeby nie wkopać się w glony??

nie widziałem żebyś napisał albo mi umknęło - od kiedy funkcjonuje zbiornik? myślę że błędu nie zrobisz jeśli będziesz na razie świecił ok 8 godzin, po każdym tygodniiu wydłużaj czas oświetlenia o godzinę do max 12 godzin.

jeśli chodzi o filtr to nie ma tragedii, ten nie jest zły. Jeśli się dobrze oreintuję to przy metodzie EI wymagana jest bardzo mocna filtracja ale przy LT już takiego obowiązku nie ma, mógłbyś ewentualnie dla własnego spokoju dokupić jakiś wewnętrzny i jeden by robił za biologiczny (kubełek) a drugi za mechaniczny (wewnętrzny).

przy dozowaniu co2 przydałby Ci się jakiś stały test co2, można go zrobić samemu (gdzieś tu na forum jest dyskusja na ten temat) albo kupić gotowy jest ich kilka, z dozowaniem co2 jest ten kłopot że można przedobrzyć i zagazować rybki i między innymi temu służy stały test na co2 ażeby tego uniknąć, Tobie to raczej nie grozi bo masz dość małą obasdę ryb. Myślę że jeśli będziesz puszczał 1 bąbel na sekundę to będzie git, później jak nabierzesz doświadczenia będziesz mógł podnościć stężenie co2 w zależności od potrzeb roślin. Aha i jeszcze jedna sprawa z co2, ja w swoim zbiorniku dozuję co2 24/h i nie ma z tym problemu, także dopuki nie dorobisz się elektrozaworu może dawać go non stop, bo dość upierdliwe by bylo codzienne odkręcanie i ustawianie co2.

na nawożeniu z akwariami na bazie ziemi zbytnio się nie znam, poczytaj wątek akwarium a`la Diana Walstad tam jest całe kompendium wiedzy na ten temat.

NO3 możesz zbijać podmianą wody bo roślin w tej chwili nie masz zbyt dużo (oczywiście jeśli w kranówie masz mniej, przy okazji zbadaj testami kranówę albo dowiedz się w wodociągach jakie masz parametry kranówki), i jeszcze jedno dosadź roślin najlepiej szybkorosnących tzw łatwych w uprawie, to Ci ułatwi udany start zbiornika jaki i ustalanie niedoborów lub nadmiarów pieriwastków.

dzieki bardzo za wyczerpująca odpowiedź :) :) posiadam test stały do co2 firmy jbl (wczoraj go zainstalowałem w akwa) jeśli chodzi o filtr wewnętrzny to mam ale mały bo do 60l akwarium, ale jeśli chodzi o to aby woda była w "ruchu" to wydaje mi się ze daje sobie radę. Jeżeli chodzi o co2 to mówisz aby dawkować 1babel na sekundę 24h na dobę??? Czy ustawić taka dawkę aby rośliny zaczęły bąbelkować??? Bo nic się niestety nie dzieje narazie :( :( :( jeżeli chodzi o rośliny to mam jeszcze polysperme więc mogę ewentualnie narazie dołożyć. Czy może być? Aha, jeżeli chodzi o NO3 to niestety w kranie także mam taki duży poziom :( :( dziś jeszcze raz zrobię test w celu sprawdzenia. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi :) :)

aqua_k

Olencjusz Radom

20 gru 2009, 13:15   (#14)  

co2 ustaw tak ażebyś na teście miał kolor jasnozielony, zacznij od b/s. Bąblowanie w tej chwili u Ciebie nie jest najważniejszą sprawą, najpierw niech Ci się roślinki "przyjmą", zaczną rosnąć a bąblowanie samo przyjdzie. Muszisz uzbroić się w cierpliwość bo to w akwarystyce roślinnej jedena z ważniejszych cech o ile nie najważniejsza, jeśli robisz jakąś zmianę w systemie to musisz z regóły odczekać tydzień lub dwa ażeby ocenić efekt zmian. Roślin dodawaj jakie masz, najlepiej jak najwięcej, będziesz mógł je pózniej wywalić lub oddać komuś jeśli Ci się nie spodobają.

Olencjusz

20 gru 2009, 22:02   (#15)  

powiedzcie mi jeszcze ile wziąć tego fe i w ilu ml rozpuścić i ile dawkować aby w akwa było 0,5??? w tej chwili mam 0 mg/l

aqua_k

27 gru 2009, 21:11   (#16)  

Technika:
filtr Tetra EX 700
Grzałka aquael 200W (temperatura 26-27* C)
oświetlenie 2*30W [zwykłe] + 39W [LuxLinePlus 865] (w następnym tygodniu dojdzie jeszcze kolejne 39W [AQUASTAR])

Podłoże i nawożenie:
1cm torf+glina na to siatka, następnie żwirek 1-3mm ok 5cm
CO2 - butla + reduktor z manometrem (jak na razie bąbel na sekundę. zwiększyć czy pozostawić tak jak jest???)
w tej chwili tylko K2SO4
za ok 2 tygodnie dojdzie symfonia złota

FLORA:
Alternanthera Lilacina
Lysimachia nummularia-Aurea
Rotala Walichii
Microsorum Pteropus
Alternanthera Bettzickiana Red
Hygrophila polysperma Rosaenervig
Glossostigma elatinoides
Ludwigia repens rubin
Cryptocoryne brown
Bacopa Crenata
Hemianthus micranthemoides
Eleocharis acicularis
Lilaeopsis novae-zelandiae
Eleocharis vivipara
Hygrophila polysperma
Mech jawajski

FAUNA:
5* neon inessa
5* drobnoustek
8* glonojad zbrojnik (3 dorosłe, reszta małe)
3* kosiarka
1* krewetki amano

Parametry wody
KH 11 stopni niemieckich
GH 21 stopni niemieckich
pH 6,8 - 7
Fe 0,1 mg/l
PO4 0,8 mg/l
NO3 ok 40 mg/l
NO2 0

Wszystkie prace zakończone. Co dodać, co zmienić??? czekam na komentarze

ps. powiedzcie mi jeszcze jak robić zdjęcia aby wszystko fajnie wychodziło ;/ na trawnik mam Glossostigma elatinoides, ale nie widać bo światło się odbija

aqua_k

27 gru 2009, 22:38   (#17)  

Proponuje Ci ten test przykleić na samym środku szyby przedniej tak ni jak to dziwnie wygląda??A tak poważnie to daj go gdzieś na bok szyby.i usuń tego kamyczka z korzenia.

Gość

27 gru 2009, 22:52   (#18)  

Marcel77 napisał(a):Proponuje Ci ten test przykleić na samym środku szyby przedniej tak ni jak to dziwnie wygląda??A tak poważnie to daj go gdzieś na bok szyby.i usuń tego kamyczka z korzenia.

kamień jest ponieważ korzeń jeszcze nie zatonął. co do ustawienia roślin to coś zmieniać czy tak pozostawić???

aqua_k

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Aktualizacja galerii Aquarium Gardens

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 332
1-200422.jpeg

200l - Mark Evans (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2522
1-200422.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 200l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants. Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1177
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Modernizacja oświetlenia w 200l Paludarium

Gumloke w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2758
Cześć, Po 4 latach zamierzam założyć zbiornik jeszcze raz. W ciągu tego czasu świetlówki straciły trochę na żywotności. Nie świecą już tak jak kiedyś, dlatego przy okazji chciałem wymienić oświetleni...

Zamiana 112 na 200l

Rafikus w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8721
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...

Projekt Mountain Woods 200l

szklarza w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3418
Witam, projekt niemal ukończony, w piątek powsadzam rośliny i poczekam na wstępną stabilizację zbiornika. Jestem ciekaw Waszych opinii na temat aranżacji, a także obsady. Jakie rybki byście tu widziel...

Hardscape do oceny w 200L

PanTomek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1198
Cześć W końcu miałem trochę czasu na ogarnięcie tematu korzeni i kamieni do akwarium. Razem z właścicielem sklepu przez 2h układaliśmy coś na kształt kompozycji. Potem oczywiście w zbiorniku nie uda...

Pierwsze akwarium - 200l

brilak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2196
Witam, powoli zaczynam przygotowywać swój pierwszy baniak. W mieszkaniu, to już drugie akwarium, pierwsze 72 litrowe ma syn. Na chwilę obecną mam już w sumie wszystkie graty, poza lampą, która to jest...

Kamienne Wzgórza 200L

wojtasek4321 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2909
Witam was serdecznie forumowicze, proszę o ocenę mojej pracy. Uwagi i wskazówki mile widziane. Pierwsze zdjęcie przedstawia ułożenie dekoracji, drugie zaś rozstaw roślin. aaa i tam gdzie ADA AMAZONIA ...

200l-Krzysztof S.

Krzysztof100 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1497
Witam, miałem akwarium 70 litrów na którym się uczyłem nabierałem doświadczeń, dużo czytałem forum + dużo oglądałem filmów na YT o akwarystyce roślinnej. Z czasem zabrakło miejsca no kolejne rośliny i...

Statystyki

Ten temat przegląda 361 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 361 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.