Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Po przygodach z EI i wysokich poziomach makro rośliny przestały rosnąć.Wyjątkiem jest Aromatica która rośnie jak chwast. Nie wierze już w mało CO2 ani zła cyrkulację. Nie pomogło podawanie jednocześnie Co2 i dużych dawek EC a co do cyrkulacji wody to jeżeli u mnie w 100l 2 kubełki nie są w stanie zrobić odpowiedniej cyrkulacji to posiadaczom zbiorników wielkości 400l i więcej zostało by zastosowanie silnika z motorówki:) Po prostu niektórym roślinom wysokie poziomy makro nie służą, najbardziej ucierpiał na tym mały heniek. Zobaczymy czy przy niższych poziomach makro coś się poprawi.
Na dzień dzisiejszy chciałbym zapytać co może być przyczyna bardzo cienkich łodyg u rotali i bardzo łamliwych u heńka. Nowe odrosty potrafią się odłamywać od samego prądu wody. Zastanawiam sie czy podajac połowe dawki makro podaje dość potasu z KNO3 i KH2PO4.
Jaka powinna być tygodniowa dawka K na 80 l wody?
-
marcelo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bielsko-Biała
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jakie masz twardości? Łamliwe łodygi to może być niedobór wapnia wynikający ze zbyt miękkiej wody.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Twardości wg dostawcy wody:
CaCO3 <100mg/l
Kh <5,6
Wg testów:
GH: 4
KH 4
-
marcelo
●
marcelo jezeli chodzi o potas to powinieneś trzymać go na poziomie 20ppm podawany do cotygodniowej podmiany na objętość baniaka. Musisz odliczyć sobie ilość podanego potasu z KNO3 / 62% NO3 - 38% K / Jezeli chodzi o KH2PO4 to w zasadzie nie ma znaczenia bo potasu jest niewiele. Masz miękką wodę i szkoda że nie znasz poziomu Ca i Mg. Nie znam w ogóle tego baniaka ale póki co zmniejsz o połowę to całe Twoje nawożenie. Tak na marginesie to rozbawiła mnie ta wzmianka opisana na temat cyrkulacji wody w akwa.
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Marcelo, tak jak przypuszczałem Twoje problemy mogą wynikać z niskich poziomów wapnia. Podając tylko potas możesz doprowadzić do niedoborów wapnia i magnezu (ostatnio jakby ludzie o tym zapomnieli i zalecają lanie potasu "na pałę"  ), dlatego wskazane jest podawanie wszystkich tych makroskładników razem. Potasu podajesz dość z innych związków, o ile nie występują jego niedobory, czyli żółknące, dziurawe dolne liście, to nie martw się jego poziomem.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Robię makro wg przepisu Spidera:
Makro: 1. do 350 ml wody dodaj: - KNO3: 28gram (5 płaskich łyżeczek do herbaty), 25ml proszku objętościowo - KH2PO4: 4 gramy (1,3 płaskich łyżeczek do herbaty), 7ml proszku objętościowo - MgSO4x7H2O: 30 gram (7 płaskich łyżeczek do herbaty), 35ml proszku objętościowo - jak używasz twardej wody z kranu do podmian, to ten składnik możesz zmniejszyć lub odpuścić go sobie, chyba że pokażą się niedobory magnezu, to wtedy dosyp go do roztworu. 2. dopełnij nawóz woda do 500ml i wszystko dokładnie wymieszaj, aż się rozpusci. Makro nie wymaga konserwacji lub trzymania w lodówce.
Zamiast MgSO4x7H2O daje 25ml MgSO4
Leje 3 x w tygodniu po 11ml tego makro.
Czy podawanie takiej ilości Mg przy małej ilości Ca w kranówce może powodować problemy ze wzrostem roślin?
Jak i czym można uzupełnić poziom Ca żeby Proporcje miedzy pierwiastkami makro były odpowiednie i jakie ona maja być?
Planuję w niedalekiej przyszłości większy zbiornik na Amazonii, czy z ta woda nie bedzie to kłopot?
-
marcelo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ca najłatwiej uzupełnić z gipsu, czyli CaSO4, dodasz też w ten sposób trochę siarki, której w miękkiej wodzie też czasami brakuje.
Zamiast 30g MgSO4x7H2O powinno być około 15g MgSO4, a nie 25g.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
Jest jakaś określona proporcja podawania Ca i Mg do miękkiej wody?
Na razie zrobiłem makro bez magnezu i sypie do podmian JBL AquaduPlus, zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie poza kiepskim wzrostem i nie najlepzą kondycją dużego heńka zagościły sinice które upodobaly sobie dolne partie ww heńka i rotal.
-
marcelo
●
Wielu akwarystów uważa, że stosunek Ca:Mg powinien wynosić około 4:1, ale ja mam inne zdanie. U mnie stosunek ten jest gdzieś w okolicach 1:1 i nic się nie dzieje.
Aquadur Plus zawiera 45% wapnia, 31% sodu, a tylko 13% K i 10%Mg.
Nie jest to preparat stworzony z myślą o akwarium roślinnym, dlatego zawiera sporo sodu, którego rośliny nie potrzebują, a który silnie konkuruje o pobieranie z Mg i K, zwłaszcza K. Ponieważ rośliny nie potrzebują Na, to jego poziom będzie wzrastał przy ciągłym stosowaniu tego środka, gdyż nie jest zużywany i moze powodować problemy na dłuższą metę.
Sinice to efekt niedoboru azotu, albo brudnego podłoża, albo brudnego filtra, albo słabej cyrkulacji, albo pojawiania się okresowo NH4 w wodzie, lub kilku tych przyczyn na raz.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
Pytanie do spidera. Czy można tego gipsu dodać do makro tak żeby stosunek z Mg był 4:1?
Mnie wyszło, że do 500ml makro trzeba by dać około 22g CaSo4.
Może lepiej dawkować to osobno?
-
marcelo
●
Gips prawie nie rozpuszcza się w wodzie. Jak dodasz go do makro, to osiądzie na dno. Mozesz go dodać do makro, ale wtedy przed dozowaniem musisz silnie wstrząsać nawozem, aby zrobiła się jednolita zawiesina i dopiero wtedy go dozować.
Lepiej chyba zmieszać CaSO4 i MgSO4 na sucho i dozować do wody łyżeczką raz na tydzień przy podmianie i wyrzucić wtedy magnez z makro.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Powiązane tematy
Witam
Czy możecie mi pomóc w zdiagnozowaniu problemu gnijących łodyg? Widać to na lotosie. Nawożenie nawozami płynnymi Ferka zgodnie z zaleceniami, jedynie fosfor w połowie dawki. Akwarium na podłożu ...
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
Witam,
Od półtorej tygodnia mam problem z wiotkimi, jakby zwężonymi łodygami Ludwigii, a dziś dodatkowo zauważyłem, że nowe liście są jakby poskręcane, a na niektórych starszych liściach Althernatery...
Witam,
Mam następujący problem, odkąd wrzuciłem kulki torfowo-gliniane i zacząłem nawozić lotos zaczął mi dość fajnie rosnąć, ale co jakiś czas, świeże liście odpadają ( łamią się na wysokości łodygi ...
Witam mam pewnien problem u kilku roślin z lodygi wyrastają korzenie. m.in. Ludwiga ovalis pink ludwiga sp mini red rotala indica amannia bonsai. Czy to są jakieś nie dobory czy tak poprostu jest?
No3...
Co moze byc przyczyna zbyt duzej odleglosci wezlow na lodydze?
Czy to kwestia barwy swiatla czy nawozenia?
http://img192.imageshack.us/img192/9018/60247011.jpg
http://im...
Niedawno założyłem nowe akwaa (70L), teraz rośliny - głownie Limnophila Aquatica i Hygrophila corymbosa wypuszczają korzenie z górnej części łodyg co nie wygląda najlepiej :( . Czy może być to spowodo...
|
|