Ziemia I EI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ziemia I EI

Liczba wyświetleń: 1239·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

09 gru 2009, 15:05 Ziemia I EI  (#1)  

Witam.
Czy można przy ziemi pod żwirkiem stosować EI?
Nie będzie, to "przedobrzenie"?

Fish'u
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
adrianolkusz Mirówek

09 gru 2009, 16:27   (#2)  

Dobry temat. Ja zacząłem stosować EI po wcześniejszym stosowaniu ziemi. Obecnie mam dwa zbiorniki prowadzone na ziemi i EI i jest dobrze. Ale jak będzie dalej trudno powiedzieć. Obydwa zbiorniki mają około roku
"Akwarium może mieć każdy, ale akwarystą trzeba się urodzić"

adrianolkusz
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Mirówek

zulix Rzeszów

09 gru 2009, 21:01 Re: Ziemia I EI  (#3)  

Fish'u napisał(a):Nie będzie, to "przedobrzenie"?

A na czym miałoby polegać "przedobrzenie"? W EI zakłada się brak limitowania roślin, no może z wyjątkiem amoniaku, ale ten zastępuje się azotanami więc w metodę wpisane jest "przedobrzenie".
Jeżeli ziemia nie jest świeża, czyli zachowuje stabilność właściwą osadom dennym to nie wpływa ona w bardzo istotny sposób na właściwości wody, szczególnie gdy warstwa żwirku jest odpowiednio gruba a podmiany częste jak przy EI.
Nie stosuję wprawdzie metody EI, ale solidnie nawożę przez wodę. Zakładając baniaczek pod ziemie wsypałem paczkę nawozu Osmocote. Nic niekorzystnego się nie dzieje w akwarium mimo obfitego nawożenia obiema drogami (podłoże, woda).
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

11.24.2007 3 tydzien.jpg

Ziemia ogrodowa - spostrzeżenia po 7 miesiącach

Kadazan w Nawożenie · Odpowiedzi: 211 · Wyświetlenia: 121725
Witajcie! W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że: 1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...

Kiedy zacząć nawozić Ziemia ogrodowa

WolfuxD w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1827
Witam moje akwarium ma 8 dni 1 podmianka za mną 20l podmiany+ 7l dolewki akwarium ma 112l swiatło Power Led 0/3w/l co daje jakieś + - 0/5w/l Roslinki Micranthemum Monte Carlo powoli rośnie brak objaw...

Jakie nawozy do akwarium z ziemia ogrodowa.

szczotek99 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4324
Witam, jestem poczatkujacym akwarysta dlatego tez mam pytanie jakie nawozy najlepiej stosowac do akwarium w ktorym na podlozu jest ziemia ogrodowa + żwir od 5 miesiecy , generalnie na samej ziemi niek...

Symfonia złota i ziemia uniwersalna- porady, wskazówki

tomaszek1606 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 816
Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy akwarium które ma podłoże z ziemi uniwersalnej (z biedronki) dobrze zniesie nawożenie nawozem Symfonia złota ? jeżeli tak to proszę mnie oświecić jak go stoso...

Ziemia do akwarium

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 602
Mam zamiar ponownie założyc akwa na ziemi .Szukałem ziemi bez dodatkowych nawozów ale nie ma takich ! Owszem są zwykłe ziemie uniwersalne ale na każdej z nich jest napisane ?dodano tyle nawozu mikr i ...

Ziemia do akwarium

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 733
Mam zamiar ponownie założyc akwa na ziemi .Szukałem ziemi bez dodatkowych nawozów ale nie ma takich ! Owszem są zwykłe ziemie uniwersalne ale na każdej z nich jest napisane ?dodano tyle nawozu mikr i ...

AS II lub ziemia

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1049
Już w krótce po ponad roku bede restartował akwarium na ziemi.Ziemia była wykopana w lesie w miejscu gdzie rosły dęby,wykopoałem również gline-przynajmniej wyglądało mi to na gline :).Przeprowadziłem ...

ziemia ogrodowa i jej zastosowanie

kinlej1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1249
Prosze o informacje n atemat uzycia ziemii w akwarium. Co jest lepsze? JAk sie ma ziemia do wzrostu roslin, czystosci zbiornika i co nam daje jej uzycie... Nie wiem czego uzyc przy zakladaniu zbiorni...

Plant nutrition substrate + ziemia(glina) + AS II

artur_89 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1665
Wpadłem na trochę (jakież to modne :wink: ) hardcorowy pomysł, jako, że moje nowe akwarium, zaczyna nabierać rozpędu, zbieram już pomysły na jego urządzenie i na samym początku jak przystało na zakład...

EI+ziemia+ brak testów

pucy w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1053
Metoda ei mnie zafascynowała bo zawsze byłem do bani z chemii, metoda LT bo bezobsługowa, nie nawidze testów bo mi zbrzydły przy paletkach wiec zebrałem wszystko do kupy. Akwarium ma 2tygodnie. Nett...

Statystyki

Ten temat przegląda 697 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 697 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.