ph kontroler cala prawda - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ph kontroler cala prawda

Liczba wyświetleń: 4215·Odpowiedzi: 5
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
zrebak82 killarney Irlandia

08 gru 2009, 23:13 ph kontroler cala prawda  (#1)  

witam ponownie zadaje ostatnio mase pytan ale to dlatego zeby uniknac bledow jakie moge napotkac przy restarcie mojego zbiornika do rzeczy a mianowicie meczy mnie kwestia mojego ph kontrolera Dennerle pH-Controller Digital 588 Comfort otoz zastanawiam sie jak to jest z tymi kontrolerami w praktyce posiadam wyzej wymieniony kontroler zestaw co2 od jbl i teraz pytanie kontroler ma za zadanie pomiar ph i dozowanie co2 i jak to wyglada rosliny potrzebuja stalego calodziennego nawozenia co2 a gdu ustawie na kontrolerze dane wartosci ph to kontroler bedzie podawal caly czas co 2 czy tylko wtedy gdy wzrosna lub zmniejsza sie wartosci ustawione na kontrolerze jak to rozwiazac?

zrebak82
Ranga: Poznaje temat

Miasto: killarney Irlandia

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

09 gru 2009, 00:40   (#2)  

Mam dla Ciebie jedno słowo: interpunkcja :!:

Odpowiedzi na Twoje pytania, to:
1. kontroler utrzymuje pH na danym poziomie kontrolując tę wartość przy pomocy stężenia gazu w wodzie. Wniosek: podaje gaz tylko wówczas, gdy pH wzrośnie.
2. nie bardzo rozumiem co chcesz rozwiązać - podłączasz wszystko zgodnie z instrukcją producenta sprzętu i dbasz tylko o napełnianie butli i kalibrację sondy.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

zrebak82 killarney Irlandia

09 gru 2009, 01:10 c02  (#3)  

to wiem ze tak wyglada dozowanie w przypadku ph ale co z nawozeniem roslin one potrzebuja gazu caly dzien a nie tylko wtedy jak spada ph jak to rozwiazac

zrebak82
Ranga: Poznaje temat

Miasto: killarney Irlandia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 gru 2009, 06:51   (#4)  

Jak już to gdy Ph wzrasta a nie spada.To pierwsza sprawa.Kolega wyżej wytłumaczył ci działanie takiego kontrolera.podając CO2 z butli najprościej jest kontrolować to mierząc poziom Ph i KH

http://www.holenderskie/?m=12/a/kalkulator_co2
ale tym masz kontroler,więc jeżeli KH masz na stałym poziomie a wzrasta Ph to znaczy że zaczyna brakować CO2 i tedy do akcji wkracza twój kontroler który zaczyna dozować sam CO2

:wink:

kakesz

redscorpio22 Katowice

27 sty 2010, 20:58   (#5)  

Masz tabelki jesli chcesz aby ci co2 chodzilo caly dzien to zmniejsz Ph napisz jakie maszKH to wtedy bede ci mogl pomoc na oko ci nic nie wytlumacze.

redscorpio22
Ranga: Początkujący

Miasto: Katowice

szubek Łódź

27 sty 2010, 21:34   (#6)  

Kontroler Ph ma dwie możliwości tzw. regulację w dół lub w górę.

Jak chcesz sterować Co2 za pomoca kontrolera PH to musisz ustawić tak aby przy wzroście PH załączał się elektrozawór.
Najpierw oczywiście kalibrujesz cały sprzęt(elektrodę), potem ustalasz histerezę i żadane PH.
Wielu akwarystów nie korzysta z Ph kontrolera i dozuje CO2 za pomocą elektrozaworu podłaczonego do zegara sterującego, wtedy masz możliwość wyłączenia CO2 np. na noc i załączenia np. 2 godziny przed włączeniem oświetlenia.

Sam użytkuję PH kontroler i dochodzę do wniosku, że to trochę zbędny bajer.
Wystarczy elektrozawór, włącznik czasowy i stały permanentny test CO2 - wtedy wiesz wszystko bez zbędnej elektroniki.

szubek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

YouTube

Kontroler pH bot Aquatrend (unboxing)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 15078
Zachęcam do obejrzenia.

Który komputer (kontroler) pH wybrać?

NanoFan w Technika CO2 · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 12930
Dzień dobry, Przymierzam się do zakupu kontrolera pH do akwarium (komputera pH) w przedziale cenowym do 700 zł. Wstępnie wybrałem sobie 3 kontrolery, ale mam trudności z podjęciem ostatecznej decy...

Pytanie o montaż sondy kontroler Macro PH T2

Majkel82 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4875
Cześć, pytanie do użytkowników tego ustrojstwa :) Zakupiłem i póki co działa ale potrafię lub brak w zestawie jakiegoś uchwytu dzięki, któremu można by zamocować sondę do szyby zbiornika.... też tak...

Kontroler pH - parę pytań

paweu w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3785
Hej, Przymierzam się do zakupu kontrolera/komputera do sterowania pH. - CO2 rozpuszczane przez zewnętrzny reaktor. - KH 4-5, GH 8-9. Mam kilka pytań: - jaka sonda działa bezawaryjnie i przez lata?...

Kontroler JBL pH Control ?

krzysio w Technika CO2 · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7237
witam, kupiłem kontroler jak w tytule, wraz z elektrodą oraz z odczynnikami W jaki sposób przygotować go do pracy , aby wskazania były poprawne. czy trzeba, jak tak to najlepiej w czym moczyć elektro...

Jak ustawić poprawnie kontroler ph Weipro

Krzyniu w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4427
Witam. Na wstępie chciałbym napomnieć wszystkich że jestem nowym użytkownikiem na tym forum i poczatkującym akwarystą . Mam ogromną prośbę o wytłumaczenie jak poprawnie się kalibruje kontroler ph We...

Kontroler pH a programator czasowy

Scob w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3357
Mam pewien dylemat. Otóż przekonałem się, że stałe pH wcale nie jest dla roślin najlepszym rozwiązaniem. Szczególnie jak kontroler otwiera zawór w nocy i gazuje zbiornik, nad ranem pH jest takie jak z...

Kontroler ph co polecacie

aress w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 987
:cry:

Statystyki

Ten temat przegląda 196 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 196 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.