Witam
Chciałbym prosić doświadczonych akwarystów, a wiem, że na tym forum są prawie sami tacy

o odpowiedź na kilka pytań które mnie trapią. Czytam to forum od 2 miesięcy, ale mam już jeden wielki mętlik w głowie.
W sobote odpaliłem swoje akwarium 63 L. Mam standardową pokrywę 1x15W, co daję 0,23W/L. Mam rośliny światłolubne i zamierzam w tym tygodniu zmienić to na 0,5-0,7W/L. I tu zaczyna się mój problem.
Podam jeszcze kilka danych:
-akwarium 60x30x35 - 63L,
-oświetlenie 15W,
-
podłoże -AquaSubstrate II+ (czarny granulat),
- filtr Eheim 2213 (węgeil aktywny, gąbka, kermazyt) miała być ceramika, ale mi nie dosłali
- stosuje deszczownie,
-
grzałka Aquela 75W z regulacją
- ph 6,8
- TWO 9,
- TWW 3-4
Zmierzyłem wodę wodociagową przed wlaniem do akwarium i okazało się, że ph 7,8. W akwarium mam 2
korzenie, które jeszcze trochę barwią wodę. Czytałem, że to są garbniki, które wpływają na obniżanie się ph wody. Dlatego też nie stosowałem żadnych środków do obniżania ph, chcąc się przekonać czy tak będzie. Następnego dnia ph spadło do wartości 6,8.
I tu właśnie mam kłopot. Planując zwiększyć oświetlenie będę musiał podawać CO2, aby nie dopuścić do rozwinięcia się glonów (tak wyczytałem) a jednocześnie ułatwić roślinom wzrost. Moje obawy są zwiazane z tym, że jak zacznę dozować CO2 to ph spadnie mi granicy niebezpiecznej dla ryb.
Co zrobić aby utrzymać ph w granicach 7, przy jednoczesnym zwiększeniu oświetlenia i dozowaniu CO2. Niechciałbym usuwac korzeni, gdyż całkiem nieźle się komponują. Czy może używać środków do zwiekszania ph i wówczas zacząć dozować CO2??
Przy okzaji chciałbym zaznaczyć, że ryb jeszcze nie mam, czekam aż zbiornik dojrzeje. W tym czasie dozuje bakterie.
Czy moze ktoś mi udzielić informacji czy korzeniu będą już cały czas wydzielać garbniki czy to z czasem ustanie???
Mam jeszcze pytanie dotyczące oświetlenia, a konkretnie nie wiem co było by lepsze do mojego akwarium. Zalezy mi na tym aby rośliny rosły szybko i były zdrowe.
Zastanawiam się nad:
- belką oświetleniową 4 x 14 W T5 60 cm - czy świetlówki 14 W mają barwę 5000K,
-belką oświetleniową 2x15 W T8,
- Lampą Hailea 2x 20 W,
- Lampą Hagen GLO T5 2 x 24W
Wiem, że to sporo pytań. Ale mówią, ze kto pyta nie błądzi. Więc licze na wyrozumiałość, gdzyż dopiero zacząłem przygodę z akwarystyka.