Zaciemnienie zbiornika - co dalej :?: - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zaciemnienie zbiornika - co dalej :?:

Liczba wyświetleń: 1136·Odpowiedzi: 1
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
marti Szczecin
Na początek opiszę zbiornik:
Akwarium 65 litrów netto wody ok 50 litrów

Podłoże:
Clear super, Bacter 100, Power Sand, Amazonia I

Dekoracje:
Korzeń i kamienie.

Filtracja:
Tetra tec EX 400
wypełnienia od dołu
Ceramika i gąbka
wata filtracyjna i Filtus Nitras
Filtr dojrzały z poprzedniego zbiornika pracujący ok roku

oświetlenie:
Lampa Hailea 2x24W
z tyłu Aqua Medic plant grow
z przodu Hailea Sunschine

CO2 podawane z butli w ilości bardzo dużej. Indykator z wodą w środku ( KH4 ) cały czas żółty

Rośliny:
Rotala green
Ludwigia Arcuata
Didiplis diandra
Hemianthus micranthemoides
Hemianthus calintrihoides
Blyxa japonica
Microsorum Narrow
Cryptocoryne Parva
Pogestemon Halferi

Ryby:
Na razie brak

Szkło zalane 8 Listopada.
W pierwszysm tygodniu co 2 dni podmiana wody, w następnych dwa razy w tygodniu 1/1 RO/kran

Nawożenie:
Brighty K - 3 ml codziennie
Green bacter - 5 kropli codziennie
do podmian Green Gain

Podczas pierwszego tygodnia wszystko ładnie rosło bez glonów. Duży heniek wystrzelił bardzo szybko w górę i postanowiłem go przyciąć.
W drugim tygodniu ( nawożenie jak wyżej ) zaczęły pojawiać się nitki i w ostatni dzień przed podmianą wody przyciąłem wszystkie łodygowce tak aby nie było glonów.
Od tego momentu jest już tylko gorzej.
Trzeci tydzień wziąłem na przeczekanieale nitki zaczęły się panoszyć i na domiar złego pojawiły się zielenice.

W czwartym tygodniu nawożenie jak wyżej i dodatkowo STEP 1 - 2ml 3 razy w tygodniu.
Ten tydzień okazał się masakryczny.
Zielone nitki sa potwornie długie i jest ich z każdym dniem coraz więcej. Zielona wata zaczęła mi pokrywać podłoże i korzeń a także kamienie. Wszystko faluje tzn się wszystkie nitki.

Dzisiaj zrobiłem podmianę wody z czyszczeniem zbiornika ile sie da. Wszystkiego niestety nie wyjąłem bo nie ma takiej możliwości. Podmieniona woda to czysty kran w ilości 27 litrów.

Nawozów żadnych nie wlewałem. Postanowiłem zaciemnic zbiornik no właśnie tylko na jak długo:?: CO2 odłączyłem.

Zastanawiam się jak po zaciemnieniu postepować ze światłem i nawozami a mam taki arsenał specyfików:
Brighty K
Green Gain
Green Bacter
Step I
Step II
ECA
Easy Carbo

Prosze napiszcie mi co robić po zaciemnieniu aby to paskudztwo znowu nie powróciło

Z tego co się zorientowałem to po zaciemnieniu należy zrobić sporą podmiane wody z czyszczeniem syfu i wypłukać fkłady w filtrze ale co jeszcze ( jak ze światłem i nawozami )

Za wszelkie rady serdecznie dziękuję.
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

marti
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sigmar Ustroń

07 gru 2009, 08:45   (#2)  

Witaj - twoje problemy to chyba zwykłe problemy początkującego ( sam zacząłem 2 paździenika ) i wszystkie te paskudztwa miałem - najpierw nitki, potem sinice, potem zielony nalot - na twoim miejscu nie zaciemniałbym zbiornika
ja pozbyłem się tego całego świństwa podając cały czas CO2 - po prostu na początku miałem wylot filtra skierowany w górę bo martwiłem się filmem - i całe CO2 ucieało w atmosferę
więc tak podniosłem CO2, wylot filtra w dół ( tak żeby nie ruszał tafli tylko nią kręcił )
no i najważniejsze przedawkowanie EASY CARBO spowodowało u mnie śmierć wszystkich glonów :)
ja jednak zrobiłem błąd i przedawkowywałem EASY CARBO za długo i nabawiłem się zakwitu zielonej wody - to jest dopiero badziewie ktrórego ciężko się pozbyć - ale walczę tym i nawet teraz nie zaciemniam baniaka
to twój baniak więc sam decydujesz - może poczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych - ja odpowiadam bo wiem co sam myślałem na pooczątku i jak panikowałem a teraz widzę że trzeba cierpliwości :)
moja recepta to
CO2 na wyższym poziomie
easy carbo przez tydzeń ( troche to przedawkuj ) i powinno się poprawić

Pamiętaj też jestem początkujący !!!

ps. czemu masz 267 postów na tym forum ( mam nadzieję że nie robisz testu jako stary wyjadacz co za bzdury ci ludzie odpiszą :) )

sigmar
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Ustroń

Powrót do Glony

Powiązane tematy

20221025_142525.jpg

Krasnorosty w akwarium - co robić dalej

MixEEr w Glony · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 73885
Witam, pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . . Opis akwarium: 240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu. Flora: Anubiasy,...
IMG_2893.jpg

2 dawki Chemiclean i co dalej?

Ciechan w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3498
Cześć. Jakiś czas temu pisałem w wątku o identyfikacji glonów. Stanęło na sinicach i doradzono mi Chemiclean. Kupiłem 4 dawki z dwóch źródeł. Podałem zgodnie z instrukcją. Pierwsza dawka, 48h - podmia...
061M.JPG

Brązowe glony - nie wiem co dalej :(

dees w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1382
Witam Proszę o jakieś wskazówki już powoli zaczynam myśleć o likwidacji akwa :( Od jakiegoś czasu mam problem z brązowymi glonami porastającymi głównie podłoże. Brązowe niemal czarne w formie waty (ch...

Glony i mega fosfor, co dalej?

Tumons w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2483
Glony a może sinice? Akwarium 126l. Nieco ponad tydzień temu po leczeniu ryb podmieniałam 70% wody i grzebalm trochę w podłożu. Wcześniej miałam trochę nitek i brunatny nalot przy szybie - chyba okrz...

Lekko zielona woda zaraz po starcie zbiornika

looptr000p w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4604
Jaka moze byc przyczyna i jak z tym walczyc ?

Start zbiornika i niechciani goście 200l

elus w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3591
Witam Na wstępie, chciałabym życzyć wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku :) Mam akwarium 200l (100x40x50cm), restart nastąpił 3 tygodnie temu. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie wyjazd świąteczny. Moi ...

Wykorzystanie na start wody ze zbiornika z glonami

andorian w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1172
Mam problem z glonami, głównie Compsopogona. Ponieważ i tak aktualne akwarium mi się znudziło, chętnie zrobię nową aranżację. Chciałem jednak móc wykorzystać wodę (i filtr) z aktualnego, żeby skrócić ...

Start nowego zbiornika na wodzie z innego akwarium

pasiak33311 w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4551
Witam, postanowiłem założyć nowe akwarium i chciałbym użyć dojrzałej wody z mojego drugiego zbiornika w którym nie potrafie sobie poradzić z plagą glonów. Czy glony w ten sposób będą miały ułatwiony s...

Okresowe czyszczenie zbiornika z glonów

bazyli w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1771
Mam pytanie. Jeśli bym chciał z kamieni, ozdób typu sztuczne korale itp.usunąć glony, naloty ale nie w sposób mechaniczny to czego powinno się użyć? Słyszałem opinie, że roztwór jakiegoś środka chem...

Prośba o pomoc w prowadzeniu zbiornika

aivii w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1262
Witam, zwracam sie z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych akwarystów, ponieważ nie radzę sobie z moim akwarium, a raczej tym, co się w nim dzieje. Glony, glony, glony, czyli brak równowagi biolo...

Statystyki

Ten temat przegląda 297 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: grzegorz_cechrzycki i 295 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.